Elhunyt Jon Lord

2012.07.16. 21:02
71 éves korában elhunyt Jon Lord, a Deep Purple alapító tagja. A zenekar billentyűsénél tavaly augusztusban diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot, mostanáig Ausztráliában kezelték. Lord nevéhez fűződik a brit hard rock zenekar legnagyobb slágerei közül a Smoke on the Water, a Child in Time vagy Highway Star.
lord

A Deep Purple-t 1968-ban alapította, karrierje során játszott a Whitesnake-ben, és több saját projektje is volt. Klasszikus zenét tanult, ezeket a hatásokat, a barokk zene iránti szeretetét és a jazzt keverte keményebb hangzással, így alakítva ki jellegzetes billentyűs játékát, aminek központi eleme a Hammond orgona volt. Jelentős szerepe volt abban, hogy a Deep Purple a hetvenes években a világ meghatározó rockzenekarává vált.

A Purple-ből 1976-ban szállt ki, és alapította meg a Whitesnake-t Ian Paice dobos és Dave Coverdale énekes társaságában. A sokkal lazább, bluesosabb alapokra építkező Whitesnake olyan sikereket nem ért el soha, mint a Deep Purple. Lord 1984-ben ismét összeállt Roger Glover basszusgitárossal, Ritchie Blackmore gitárossal, Ian Paice dobossal és Ian Gillan énekessel, és ismét a Deep Purple-ben játszott tovább.

Magyarországon többször is járt a Purple tagjaként, Nyíregyházától Budapestig számos koncertet adtak. Lord 2002-ben szállt ki ismét a rockbizniszből, és saját projektjeire koncentrált, amit főleg klasszikus zenei alapokra épülő progresszív rockzenének lehetne nevezni.

A halál családi körben érte Londonban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport