Miért is törölt kétmilliárd letöltést a Youtube?

2013.01.02. 12:27 Módosítva: 2013.01.02. 16:45

Múlt héten még arról írt az internetes világsajtó, így az Index.hu is, hogy a YouTube kétmilliárd letöltést törölt a Universal, az RCA és a Sony Music hivatalos csatornáitól, mivel azt feltételezték, hogy anonim letöltésgeneátorokkal termeltek maguknak extra találatokat. Ez így, ebben a formában nem volt teljesen igaz, bármennyire is szerette volna a hírt közzétevő DailyDot.com.

A Billboardon megjelentetetett magyarázat szerint 1,5 millió letöltést valóban elvettek a Sony és a Universal csatornáitól, mert spameknek vagy a már említett anonim generált találatnak vette őket, de a többivel més volt a helyzet. Ez a 1,9985 milliárd letöltés ugyanis olyan videókhoz érkezett, amiket a YouTube szimplán csak dead, azaz halott videóknak tekint, na nem azért, mert nem léteznek, hanem azért, mert nem a Universal és a Sony hivatalos csatornáján találhatók.

A két zeneipari gigász az EMI-jal közösen ugyanis 2009-ben közös csatornát indított VEVO néven, amire azért tették át videóik egy részét, hogy a reklámozóktól több pénzt kérhessenek és egymás nézettségét növelve jól járjanak mindhárman. A YouTube tehát nem azért vette el a letöltéseket, mert csalást sejtett, hanem azért, mert a cégek megsértették a felhasználási feltételeket.