Elhunyt a montreux-i dzsesszfesztivál alapítója

2013.01.11. 10:56
Claude Nobs karácsonykor szenvedett síbalesetet, majd kórházi operációja során kómába zuhant és többé nem tért magához. 76 éves volt.

Nobs csütörtökön hunyt el a lausanne-i egyetemi klinikán - jelentette be a fesztivál igazgatósága a rendezvény honlapján. Mint fogalmaztak: "Nobs halála váratlanul következett be, emlékeztetve mindenkit arra, hogy az életben, akárcsak a zenében, minden nagyszerű szereplés az utolsó lehet, bár a műsor megy tovább".

A Montreux-ban született Nobs szakácsnak tanult, ám szenvedélyesen szerette a zenét, rajongott a dzsesszért. Szülővárosa idegenforgalmi igazgatójaként jótékonysági koncertek szervezésével kezdte, majd 1967-ben rendezte meg az első dzsesszfesztivált, amelyen mások mellett Keith Jarrett és Jack DeJohnette játszott. Később legendássá vált zenészek generációit mutatta be a svájci színpadon a nemzetközi közönségnek.

A Genfi-tó partján nyaranta megrendezett fesztivál palettája időközben kibővült, nemcsak a dzsessz, hanem a blues, a soul és a rock legnevesebb előadóit is felvonultatja ma már. A harmonikájával alkalmanként ugyancsak fellépő Nobs több évtizedes munkája nyomán a montreux-i dzsesszfesztivál a világ legrangosabb zenei eseményei közé emelkedett. Nobs az 1990-es évektől Quincy Jones zenei producerrel osztotta meg a fesztiváligazgatói posztot, és tiszteletbeli házigazdaként Miles Davist is részt vett a fesztiválokon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport