Bojkottálják az LGT-t a sajtófotósok

2013.02.13. 13:29 Módosítva: 2013.02.13. 13:45

Bojkottálja a magyar sajtófotósok többsége, így az Index fotórovata is az LGT csütörtöki főpróbáját, és pénteki és szombati koncertjét is, mivel a zenekar olyan szerződést akart aláíratni a sajtó képviselőivel, amely alapján lemondanak képeik jelentős részéről.

A külföldi sztárok is gyakran íratnak alá szerződéseket a fotósokkal a koncerteken készült képek felhasználásáról, de még a kifejezetten hisztis Lady Gaga és menedzsmentje sem akarta azt, amit Presser és zenekara: hogy a fotósok küldjenek át minden a koncerten készült képet a zenekar menedzsmentjének, amiből aztán tíz képet kiválaszt az LGT, hogy ingyen felhasználhassák a reklámjaikhoz és egyéb kiadványaikhoz.

Az LGT emellett fenntartja magának a jogot, hogy bármely kép felhasználását, akár utólag is megtiltsák, ha a kép szerintük sérti a személyiségi jogaikat. Vagyis akár a cikk megjelenése után is levetethetnek egy képet az internetről, ha szerintük például nem néznek ki jól a fotón. A szerződésen egyébként nem a koncertszervező, hanem maga Presser Gábor szerepel aláíróként, vagyis a fotósoknak személyesen vele kéne szerződniük.

„Fotós/TV Stáb tudomásul veszi, hogy a Felvételeket kizárólag a koncertről való tudósítással összefüggésben használhatja fel (az adott) kiadványban/műsorban a koncertet követő 15 napon belül (...), azokat máshol nem hozhatja nyilvánosságra, harmadik személynek nem adhatja át és kereskedelmi forgalomba nem hozhatja. Fotós/TV Stáb vállalja, hogy az LGT-nek a fentiek megszegéséből eredő összes kárát megtéríti.” - áll a szerződésben, amit nem írt alá az Index, az Origó, a Hír24, a HVG, a Népszabadság, a Magyar Nemzet és több más sajtótermék sem.

Úgy tudjuk, hogy egyedül az MTI kapott mentességet, nekik nem kell átadniuk képeiket a zenekar menedzsmentjének, a többi orgánumnak  alá kell írnia a dokumentumot, ha fotózni akarnak a koncerteken. A koncerten amúgy bárki fotózhat, vagy készíthet videót amatőr géppel, vagyis a zenekar a nézőket kifejezetten biztatja a felvételek készítésére, és mindenkit arra kérnek, hogy az elkészült videókat, fotókat töltsék fel a ww.lgt.hu címen található honlapra.

Megkerestük Presser Gábort is az üggyel kapcsolatban, aki elmondta, hogy a koncerten egy fotós által készített több száz fotóból mindössze tízet kérnek, szükségük van a képekre az esemény dokumentálásához, szerintük ez nem túl nagy kérés, hiszen a koncertet nagy anyagi ráfordításokkal és munkával tulajdonképpen ők hozták létre. A szerződés egyébként Presser szerint nincs kőbe vésve, hajlandóak bárkivel egyezkedni.

Merőben szokatlan 

A MÚOSz Fotóriporterek Szakoszálya elnöksége sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartja azokat a megkötéseket, amelyeket az LGT a fotóriporterek munkavégzésének feltételéül támasz - írják közleményükben. "Hozzászoktunk és hosszú idő óta nem is emelünk kifogást az ellen, hogy a hazai és külföldi előadók koncertjein a fotóriporterek csak meghatározott helyről és meghatározott ideig dolgozhatnak. A képek felhasználására illetve az LGT rendelkezésére bocsátására vonatkozó megkötések azonban merőben szokatlanok, indokolatlanok és egyben szerzői szabadságunkat sértik."