Nem lehet cigarettát venni a Szigeten?

2013.03.04. 16:18 Módosítva: 2013.03.04. 21:17
A nyáron életbe lépő trafiktörvény értelmében fesztiválokon domborító hoszteszcsaj nem, csak nemzeti trafikos árulhat cigarettát, utcára nyíló üzletben vagy falusi mozgóboltban. Gerendaiék a Miniszterelnökséggel és Lázár Jánossal közösen keresik a megoldást.

A július 1-jétől életbe lépő a trafiktörvény (teljes nevén: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény) értelmében állami monopólium lett a cigarettaárusítás, amit szerződéssel engedhet át az értékesítésre pályázóknak. A trafiktörvény alkotói eredetileg nagyjából 7000 Nemzeti Dohánybolt létrejöttével számoltak, ehhez képest 15 633-an pályáztak trafikosnak.

Cipőt a cipőboltól, dohányt a dohányboltból

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kizárta a dohánybolt-koncessziós pályázatból a bevásárlóközpontos dohányárusítást, mert a szabályzat szerint a dohányboltnak az utcára kell nyílnia. A törvény értelmében elvileg a nyári fesztiválokon sem árulhatnak cigarettát a céglogóba öltöztetett hoszteszlányok. Legalábbis ezzel riogat a Cink.

"Szerintünk lehet cigarettát árulni a Szigeten, a kérdés az, hogy milyen formában. Hivatalos állásfoglalást kértünk a Minszterelnökségtől, jelenleg épp a választ várjuk" - mondta Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője, aki már több telefonos és írásbeli egyeztetésmaratotnon is túl van, és március végére szeretne végleges álláspontot kicsikarni Lázár Jánoséktól.

Gerendaiék ezt a 2000 főnél kisebb településekre tervezett mozgóboltos megoldást a Szigeten is elképzelhetőnek tartanák. Ha nem sikerül elfogadható megállapodást kötni, akár extrém méreteket is ölthet a feketegazdaságba hajló cigarettaárusítás a fesztivál területén és a Hajógyári-sziget környékén.

Nem kell mindenhová Nemzeti Dohánybolt

A trafiktörvény ugyanis már eleve kivételez a 2000 főnél kisebb településekkel. Itt nem lesz muszáj dohányboltban árulni a dohányterméket, lehet más üzletben is, de elkülönített helyen. Erre ad lehetőséget akkor is, ha a nyilvános pályázat eredménytelen, ekkor a dohánytermékeket egy százszázalékos állami tulajdonban lévő nonprofit részvénytársaság kínálhatja, mozgóboltban is akár.

A kétezer lakosúnál nagyobb településeken kétezer lakosonként egy dohányboltra szerezhető koncesszió. Kezdetben még úgy volt, hogy a dohányboltokban dohánytermékeken kívül mást nem lehet majd kapni. Ezt azonban Lázár János módosító indítványa a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kérésére megváltoztatta, mivel ha a trafikok csak dohányárut és hozzá kapcsolódó kiegészítőket árulhatnának, abból nehezen tudják majd fenntartani magukat. Jelen állás szerint a dohányboltok szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőt, újságot is árulhatnak, és akár már májusban megkezdhetik működésüket.