Zsarolás és őrült rajongók Whitney Houston FBI-aktáiban

2013.03.05. 16:24
Több mint tíz évig vezetett dosszét az énekesnőről az FBI. A nevek kitakarásával most nyilvánosságra hozták a 128 oldalas dokumentumot. Houstonnak több őrült rajongója és egy zsarolási ügye is volt.

A tavaly februárban meghalt énekesnőről szóló 128 oldalnyi anyagot hétfőn tette hozzáférhetővé az FBI saját honlapján. 1988 és 1999 között vezettek dossziét Houstonról, amikor az énekesnő sikerei csúcsán volt. A nyilvánosságra hozott iratokban kitakarták a neveket.

Az aktákban többek között szerepelnek egy vermonti rajongó szerelmes levelei. Mivel a férfi egyszer kijelentette, hogy "őrült elképzeléseivel akár ártani is tudna valakinek", az FBI kikérdezte, nem jelent-e fenyegetést az énekesnőre. Erre végül nem találtak bizonyítékot. A férfi azt állította, hogy legfeljebb Houston hírnevét sértheti meg azzal, hogy világgá kürtöli iránta érzett szerelmét.

Röviddel Houston és a rapper Bobby Brown házasságkötése után, 1992-ben az FBI egy 250 ezer dolláros zsarolási ügynek járt utána: az énekesnőt azzal fenyegette valaki, hogy ha nem fizet, információkat tereget ki magánéletéről. Houston az FBI-nak annak idején elmondta, hogy szerinte egy barátja állhat a zsarolás mögött.

Az énekesnő 1999-ben Hollandiából is kapott fenyegető leveleket és magnókazettákat. Az FBI ezt a férfit is kihallgatta. "Európa elnökének" tartotta magát és azzal dicsekedett, hogy 66 milliárd dollárért megvásárolta Brazíliát, és ő segített Nelson Mandelának megnyerni a dél-afrikai választásokat.

Whitney Houston 48 éves korában fulladt bele Beverly Hills-i lakosztálya fürdőkádjába. A halottkém jelentése szerint kokainozott, és szívproblémák is közrejátszottak a halálában.