Pink Floyd a Kongresszusi Könyvtárban

2013.03.22. 16:10
Pink Floyd: The Dark Side of the Moon
Pink Floyd: The Dark Side of the Moon
Fotó: Harvest Records / Pink Floyd

Bekerül az amerikai Kongresszusi Könyvtár legfontosabb felvételeket őrző nyilvántartásába a negyven éve megjelent, The Dark Side of the Moon című Pink Floyd-album. Az évfordulót a lemez rajongói Twitter-üzeneteikkel tehetik emlékezetessé.

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár 2000-ben létrehozott Nemzeti Lemeznyilvántartása, a National Recording Registry minden évben 25 kulturálisan és történelmileg jelentős felvétellel bővül. Idén a Pink Floyd-album mellett Chubby Checker 60-as évekbeli sikere és a Simon and Garfunkel Sounds of Silence című albuma is a kiválasztottak közé került. A közönség legnagyobb számban az 1973-as The Dark Side of the Moon nyilvántartásba vételére szavazott idén. A könyvtár briliáns, innovatív produkcióként jellemezte a lemezt, ami vasárnap ünnepli megjelenése negyvenedik évfordulóját, és minden idők egyik legtöbb példányszámban eladott albuma volt (1973 és 88 között 741 hétig szerepelt az amerikai toplistákon).

A jubileum emlékezetessé tételére az együttes honlapja interaktív akciót indított. A rajongók a +DarkSide40 címre küldött Twitter-üzenetekben idézhetik fel emlékeiket a lemezzel kapcsolatban, és az összegyűlő üzenetek az album címére utalva elsötétítik a honlapon megjelenő Hold egyik oldalát.