140 ezer forintért kelt el pár írt CD

2013.04.10. 19:24

A Discogs.com összeállítása szerint közel sem olyan rossz dolog lemez-, vagy éppen kazettatulajdonosnak lenni, legalábbis, ha az ember talál a dobozok mélyén valami igazi ritkaságot. Az oldalon februárban eladott legdrágább lemezek listája szerint a legdrágább bakelitlemez a Led Zeppelin 1971-es albuma lett, mely 1218 dollárért, azaz majdnem 280000 forintért kelt el.

A legdrágább kazetta a 880 dolláros Aux Petits Enfants en France lett (előadó: Les Joyaux De La Princesse), mely 49 példányban jelent meg koporsó alakú díszdobozban 1989-ben. A legdrágább CD Kylie Minogue Live and Other Sides-a, mely 774 dollárért kelt el.

Érdekesség, hogy a listára írt CD is felkerült, a Throbbing Gristle Desertshore Installation-je 620 dollárt hozott a boldog tulajdonosnak. Az installáció hanganyagát az együttes saját kiadóján, az Industrial Records-on keresztül adta ki 12 írt CD-n. Az együttes szándékai szerint a felvételek kreativitásuk „eredeti, meztelen, őszinte″ dokumentumai, melyek hitelesen ábrázolják az alkotás folyamatát. A 2008-as felvételek most több mint száznegyvenezer forintért keltek el.

A Discogs olyan átfogó nemzetközi lemezadatbázis és piactér, melyet a felhasználói fejlesztenek. Több mint száznegyvenezer ember munkája nyomán jelenleg több mint 2,5 millió előadó 3,5 millió felvételét tartják nyilván. Az oldal, melynek neve a diszkográfia szó rövidítése, Kevin Lewandowski szabadidős programjából az egyik legnagyobb zenei adatbázissá nőtte ki magát egy bő évtized alatt.