Szülinapi buli lett az engedély nélkül maradt goa fesztiválból

2013.05.18. 12:30
A nyugat.hu információi szerint a hétvégére meghirdetett büki goa fesztivál nem kapott engedélyt a katasztrófavédelemtől, ezért szülinapi buliként tartják meg. A szervezők hatalmasat buktak.

A hétvégére hirdették meg a Deeprog Gathering nevű goa fesztivált a Vas megyei Bükön, a háromnapos erdei rendezvényre azonban a katasztrófavédelem nem adott engedélyt, "kimondva vagy kimondatlanul attól féltek a hivatalos szervek és a környékbeliek, hogy valamiféle kábítószeres tobzódás folyik majd a büki erdőben" - írja a nyugat.hu.

A szervezők szerint a tavalyi ozorai fesztivállal való összemosás lehet a problémák fő okozója, annak ellenére, hogy a két esemény csupán a zene stílusában hasonlít, és eddigi rendezvényeiken sosem volt drogprobléma. Ezt a feltételezést erősíti meg az is, hogy a rendezvényt nem csak a katasztrófavédelem látogatta meg péntek délután, hanem a rendőrség is nagy erőkkel kivonult.

A szervezők a nyugat.hu-nak elmondták, hogy szerintük mindent megtettek, amit ilyenkor kell: megszerezték a jegyző engedélyét, letakarították a területet, kordont béreltek, és megbeszélték a rendőrséggel, valamint egy biztonsági céggel a biztosítást. A bejáratnál kutyával szimatoltatták volna ki az esetleges tiltott szereket, és húszfős biztonsági kontingens vigyázta volna a rendet.

A katasztrófavédelem azonban nem adott engedélyt a szervezőknek, közleményük szerint azért, mert "az eljárás során megállapítást nyert, hogy a helyszín nem alkalmas tűzvédelmi szempontból rendezvény tartására, mert a jogszabályban előírt tartalmú Biztonsági tervet nem készítettek, nem biztosított az oltóvíz, a menekülési útvonalak nem felelnek meg az előírásoknak, a tűzoltási-felvonulási utak nem biztosítottak".

525310 563210317046600 2072821205 n
Fotó: Deeprog

A fesztivál szervezői végül úgy döntöttek, hogy hivatalosan lemondják a rendezvényt - ami négymillió forintos kárt jelent számukra -, de szülinapi buliként megtartják, mert így legalább nem kell hazaküldeni a fellépőket és a sok országból érkező vendégsereget. Mivel magánrendezvényként belépőjegy szedése nélkül tartják, és árusítani sem lehet, így nem számít nyilvános eseménynek, és engedélyre sincs szükségük.

A nyugat.hu tudósítói kint voltak a helyszínen és úgy tapasztalták, hogy "minden híresztelés ellenére nyugodt a hangulat, balhénak a legkisebb jelével sem találkoztunk. Csak sok emberrel és kisgyerekes családokkal".