Heavy metal videót készített Aj Vejvej

2013.05.22. 16:21
Az öt perces alkotást a kínai művész honlapjára töltötte fel, de ez még csak a kezdet, hiszen egy egész lemez kiadását tervezi.

Ez az 55 éves Aj első klipje ebben a műfajban, de a szakértők inkább az avantgárd rock kategóriájába sorolják. Újságíróknak maga is elismerte, csak az után nézte meg, hogy mi is tulajdonképpen a heavy metal, miután bejelentette, mire készül. Utóbb korrigált: ez inkább kínai heavy metal, vagy "Caocsangti heavy metal", tett közelebbi utalást a lakhelyére.

A mű állítólag Aj Vejvej 81 napos elzárását idézi, a fogva tartás körülményeit és benne őt magát; a "hatalom kontrollját" - mint fogalmazott. A képsorokon Aj látható fejére húzott zsákkal, cellát idéző zárt térben masírozó őrök között, csapzottan, trikóban, a priccsen fekve, vagy tésztalevesét egy asztalnál habzsolva. A zuhanyzás ugyancsak központi szerepet kap. Az egyik jelenetben az alsónadrágban lévő őröket korbácsolja. A videóban nők is megjelennek harisnyakötőben és egy kisfiú is, aki kopaszra nyírja Ajt, mielőtt a fináléban kirúzsozva, női ruhában vonul el.

A dal szövegét, amelynek idézetétől annak vulgáris volta miatt a legtöbb lap - így a The New York Times is - tartózkodott, egy reggel írta, és egy kortárs zeneszerző barátját, Cuo-hsziao Cu-csout kérte meg a zene megkomponálására. A videófelvételeket a Hongkongban élő ausztrál Christopher Doyle operatőr rögzítette, a klipet az Aj Vejvej stúdió jegyzi.Úgy tudni, a június 22-én, őrizetbe vételének második évfordulóján kiadandó Isteni színjáték című albumban összesen hat zeneszám szerepel majd. A mostani bemutatkozás csak amolyan "kedvcsináló". Aj a New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy a videót és az albumot azért készítette, mert "valami lehetetlent" akart megvalósítani. A The Guardian című brit lapnak azt mondta, amit csinált, egyfajta terápiának tartja a maga számára, ami segíti 2011-es fogva tartását feldolgozni.

A nyers szókimondásáról és rendszerbírálatáról ismert világhírű művész ügye 2011 áprilisában került a figyelem középpontjába, amikor a pekingi repülőtéren őrizetbe vették, majd három hónapig ismeretlen helyen tartották. Szabadon engedése után pedig arra kötelezték, hogy ne hagyja el a fővárost. A hatóságok azzal indokolták őrizetbe vételét, hogy a művészhez kötődő pekingi cég, az Aj által alapított, de a felesége nevén futó Fake Cultural Development gazdasági társaság jelentős adótartozást halmozott fel. Peking, a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben azt állította, hogy az egésznek semmi köze az emberi jogokhoz vagy a szabad véleménynyilvánításhoz. A vizsgálat lezárultával Aj cégét 15 millió jüan (2,4 millió dollár) adó utólagos megfizetésére kötelezték, fellebbezéseit sorra elutasították, cégének működési engedélyét bevonták.