Másfél milliárdot kereshetett volna Jackson

2013.07.16. 11:10
Arthur Erk, aki zenészek jogdíjainak könyvelésére specializálódott, kiszámolta, hogy Michael Jackson 1,5 milliárd dollárt, azaz 335 milliárd forintot kereshetett volna a halála előtt tervezett „This Is It” című turnéval. A könyvelő erről a Jackson anyja által a koncertszervező cég ellen indított per tárgyalásán beszélt.

Erk elmondása szerint ez a 1,5 milliárd dollár nagyon visszafogott becslés. Szerinte, ha a 2009-ben elhunyt Jackson még néhány évvel tovább él, megcsinál egy világkörüli turnét és egy Las Vegas-i műsorsorozatot, akár többet is kaszálhatott volna. Ahhoz, hogy meglegyen a csillagászati összeg, 37 hónap alatt 260 koncertet kellett volna adnia, azaz minden hónapban hetet. (Más kérdés, hogy Jackson a halála előtti években egyáltalán nem volt olyan állapotban, hogy bírjon egy ilyen terhelést.)

Az alperes, az AEG Live nevű cég meg is kérdőjelezte Arthur Erk számításait. "Michael Jacksonnak sosem volt olyan hosszú turnéja, mint amit a könyvelő elképzelt neki és amúgy sem turnézott már több mint tíz éve", ismerteti a cég véleményét a The Telegraph. Az AEG Live ügyvédje, Sabrina Strong vitába szállt Arthur Erk szaktudását illetően is, mivel szerinte a könyvelő nem elég jártas a zenészek üzleti ügyeiben. Tény viszont, hogy Jackson aláírt egy 50 előadásra szóló szerződést Londonban, ebből kiindulva egy hosszabb turné is elképzelhető lett volna.

Az énekes anyja, Katherine Jackson a perben azt szeretné bebizonyítani, hogy a koncertszervező AEG Live felelős Jackson halála miatt. Katherine Jackson azt állítja, hogy a cég nem volt elég körültekintő, amikor kiválasztotta Jackson orvosát, aki a turnéra való felkészülés során kezelte. Egy másik perben már megállípították, hogy az énekes halálát ez az orvos, Conrad Murray okozta. Murrayt börtönbüntetésre ítélték, nemrég fellebezett az ítélet ellen és tanúskodott ebben a perben is.