Jobban járhatnak a magyar zeneszerzők

2013.09.24. 13:31

Szeptembertől a magyar zenék könnyebben elérhetőek lesznek a nemzetközi online zeneszolgáltatók számára, a külföldi jogdíjak pedig gyorsabban jutnak el a magyar szerzőkhöz, miután az Artisjus csatlakozott az Armonia európai zenei jogkezelő szervezethez. A közép-kelet-európai régióból elsőként az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület lett tagja az európai közös jogkezelő szervezetek legnagyobb szövetségének, az Armoniának.

Az egyesület közleménye emlékeztetett arra, hogy az online zeneszolgáltatók – köztük az iTunes, a Google, a Deezer vagy a Spotify – több tucat országban működnek, és több millió zeneszámot tesznek elérhetővé. Ennek a zenemennyiségnek a szerzői jogi tisztázása nem egyszerű, a jövő ezért azoké a jogkezelői szövetségeké, amelyek leegyszerűsítik a folyamatot azzal, hogy több ország zenei repertoárját egy kézből kínálják.

„Az első és legnagyobb ilyen csoportosulás az idén tavasszal alakult francia–olasz–spanyol Armonia, amely a saját nemzeti repertoár mellett a Universal Kiadó angol–amerikai műveinek jogait kezeli, emellett latin-amerikai és portugál zenékkel is foglalkozik. Ehhez a közösséghez csatlakozott most a belga SABAM és a magyar Artisjus, ezzel az Armonia repertoárja már 6,5 millió dalt tartalmaz" – írják.

hun

A csatlakozás feltétele volt, hogy az Artisjus teljesíteni tudja a zeneipar legújabb szabványait, és a képes legyen akár több milliárd adatot gyorsan és hatékonyan feldolgozni. Szinger András, az Artisjus főigazgatója szerint a belépéssel a magyar szerzők a lehető legjobb feltételeket kapják a nagy online zenei szolgáltatóktól, másrészt gyorsabban hozzájutnak a külföldi letöltésekből és streamingből származó jogdíjaikhoz, mivel azokat egész Európából közvetlenül az Artisjus fogja beszedni, nem pedig az adott ország jogkezelő szervezete.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Jogelődjét 1907-ben alapították, ma közvetlen megbízással mintegy tízezer magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.