Békedíjat kapott Yoko Ono

2013.10.18. 15:43
Nagy presztízsű német békedíjat kapott Yoko Ono "maradandót alkotó művészi pályája és békét hirdető politikai tevékenységének elismeréseként".

A japán művész a Berlin jelképének számító Brandenburgi kapu mellett vette át a németországi Külkapcsolatok Intézete (IFA) által adományozott Theodor Wanner-díjat. A ceremónián Guido Westerwelle német külügyminiszter is megjelent. "Ez a díj üzenet számomra tőletek arról, hogy, mindaz, amit teszek, megértésre talál nálatok" - mondta a 80 esztendős Ono az elismerés átvételekor. Hozzátette, "gondolkozzunk a békében, cselekedjünk annak jegyében, terjesszük a békét, és tegyük mindezt együtt". 

A tokiói születésű Ono jómódú bankárcsalád gyermekeként nevelkedett Japánban és az Egyesült Államokban, és a Beatles egyik tagjával, John Lennonnal kötött házassága révén vált világszerte ismertté. Már nászútjuk során is a világbékére szólítottak fel "ágy-tiltakozásukkal" a szeretkezz, ne háborúzz jelszó szellemében.

A Külkapcsolatok Intézetének díjával járó 10 ezer eurós (2,9 millió forint) pénzösszeget Ono Boniface Mwanginak adta át, aki fiatal kenyai művészeket segítő szervezetet működtet. Tavaly decemberben a japán művész egy másik németországi emberi jogi díjat is elnyert békeaktivista tevékenységéért.