A francia Becsületrenddel tüntették ki Bob Dylant

2013.11.14. 08:50 Módosítva: 2013.11.14. 09:21
A Becsületrend lovagi fokozatával tüntette ki szerdán Aurélie Filipetti francia kulturális miniszter Bob Dylan amerikai énekest.

"Franciaország szemében ön bárkinél jobban megtestesíti a kultúra felforgató erejét, amely képes megváltoztatni az embereket és a világot" – mondta Filipetti, amikor átnyújtotta a 72 éves amerikai énekesnek a Becsületrend lovagi fokozatának jelvényeit. A kitüntetés átadásán jelen volt Hugues Aufray francia énekes, Dylan barátja, aki a francia közönség előtt népszerűsítette több dalát, valamint Christiane Taubira francia igazságügy-miniszter is.

A francia kulturális miniszter még tavasszal javasolta, hogy a Napóleon által alapított rangos kitüntetést adományozzák a Barack Obama elnök által "a történelem egyik legnagyobb amerikai zenészének" nevezett Bob Dylannek. A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap egyébként nagy vitát váltott ki, amikor az írta, hogy a Becsületrend nagykancellárjának hivatala méltatlannak találta az énekest a kitüntetésre pacifista állásfoglalásai miatt, valamint amiatt, mert marihuánát fogyasztott.