Visszavonják az Oscar-jelölést, amit a szerző mutyizott össze

2014.01.30. 11:13

1972 óta nem volt ekkora botrány az Oscar-díj körül. A filmakadémia visszavonja az egyik dalbetét jelölését, mert kiderült a szerzőjéről, hogy tagja a zenei tanszéket vezető testületnek. Ez még önmagában nem lenne kizáró ok, de Bruce Broughton egy köremailt is írt a tanszék tagjainak, amiben mindekit arról győzködött, hogy szavazzanak rá.

Igazából a dalt tartalmazó film sem túlságosan jelölésképes. Amikor bejelentették, hogy jelölik az Alone Yet Not Alone-t (kb. Egyedül, de mégsem), elég gyorsan kiderült, hogy az egész világon senki nem hallott még róla. Sőt senki nem hallott a filmről sem, aminek szintén Alone Yet Not alone a címe. Egész Amerikában egyetlen mozi játszotta, egyetlen héten át napi egyszer, késő este. És ők is csak azért, mert a készítők fizettek nekik. Ez formálisan azért szabálysértés, mert nem kaphat jelölést olyan film, amit a megjelenéskor egyáltalán nem hirdettek.

Utoljára 1972-ben vontak vissza Oscar-jelölést, akkor pont a Keresztapától, mert kiderült, hogy egy korábbi filmben már elég hosszú részletek szerepeltek a kísérőzenéből. Azelőtt egy 1968-as filmről derült ki, hogy igazából 1967-ben mutatták be, 1953-ban pedig egy forgatókönyvről, hogy egy novella volt az alapja.

Viszont elég megható részlet, hogy az Alone Yet Not Alone-t egy végtagbénult nő énekli, aki egyébként protestáns lelkész, és a férjének kellett lenyomva tartani a hasfalát, hogy legyen elég levegője kiénekelni a magasabb hangokat. 

Te is ismered ezt a bénult, megtört testet, amelyben a tüdők gyengék. Különbség van a gyengeség elismerése és a hitetlenség között. Nem akarok hitetlen lenni, és imádkozom, hogy az Te erődből én is részesüljek

– így imádkozott a felvétel előtt.