Botrány lett a Pussy Riot amerikai fellépéséből

2014.02.06. 11:29
Szabad Oroszországot, Vlagyimir Putyin elnök távozását és a kormányellenes tevékenységért bebörtönzött honfitársaik szabadon engedését követelték a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai. A zenészeket Putyin-ellenes fellépésükért börtönbe zárták, nemrég szabadultak. Most az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet New York-i koncertjén léptek színpadra.

Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova jelenléte természetesen diplomáciai botrányhoz vezetett, amit az MTI "az amerikai és az orosz ENSZ-nagykövet közötti, éles hangú üzenetváltásként" aposztrofált. A két punkzenészt decemberben, az elnöki amnesztia keretében engedtek szabadon Oroszországban.  A koncerten Lauryn Hill, a Blondie, az Imagine Dragons és a Cake is fellépett. A Pussy Riot tagjait maga Madonna mutatta be, és elvbarátjaként emlegette őket. 

A koncertet megelőzően Aljohina és Tolokonnyikova - akiket korábban egy moszkvai katedrálisban tartott botrányos előadásukért zártak börtönbe - találkozott a korábban emberi jogi tevékenységéről is ismert Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövettel. Ez váltott ki éles reagálást Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövetből, aki az egyik amerikai lapnak adott nyilatkozatában azt kérdezte, hogy vajon Power nem akar-e csatlakozni a punkegyütteshez.

"Esetleg egy világ körüli turnét is szervezhetnének közösen. Felléphetnének a washingtoni Nemzeti Székesegyházban és a római Szent Péter-bazilikában, aztán talán elmehetnének a szaúd-arábiai Mekkába, és befejezhetnék a jeruzsálemi Siratófalnál" - mondta Csurkin kissé pikírten. Powell a Twitteren jelezte, hogy mivel nem tud énekelni, így nem száll be a Pussy Riotba.