Cenzúrára hivatkozva visszalépett 11 fellépő a március 15-i Pilvakerről

2014.03.08. 20:03 Módosítva: 2014.03.08. 23:33

A Pilvaker ne szóljon aktuálpolitikai kérdésekről? Akkor miről szóljon, tessék mondani? (...) Sajnáljuk, hogy a forradalom, a sajtó- és szólásszabadság ünnepén, nem mondhatjuk el az Erkel színpadán, mit gondolunk ezekről az értékekről

– írja a Huppa.hu annak kapcsán, hogy tizenegy, a március 15-i rendezvényre felkért művész nem vállalta a fellépést. Az Erkel Színházban Szente Vajk rendezésében színpadra állított Red Bull Pilvaker – A Szavak Forradalma rendezvény kapcsán Slamtelenség címen szombaton közzétett írás felidézi, hogy két éve volt először Pilvaker, amely részeként slammerek és raperek is felléptek az ünnepi műsorban.

Az idei terv az, hogy 1848 forintos jegyáron, épp 1848 néző előtt az Erkel színházban legyen a program. A fellépők névsorában van Dipa (DSP), Bom (DSP), Saiid (Akkezdet Phiai), Diaz, Wolfie (Punnany Massif), Snow, Sub Bass Monster, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Kiss Ádám, Sena (Irie Maffia), Földes Eszter, Trecskó Zsófi és Random Trip.

Azonban „a rendezvényt közvetítő MTVA-nak nem igazán tetszett egyik-másik szókimondó slam produkció, illetve tetszett, csak úgy találta az illetékes szerkesztő, hogy nem a nemzeti ünnepre való – és kihúzta azokat a programból”, írják a Huppa.hu-n. Erről meg is jelent egy nyilatkozat,  miszerint a Pilvaker ötletgazdái

a slam poetry, vagyis a szabad költészet elkötelezett támogatói, ismerik és szeretik a műfajt, amelynek a szókimondás a lényege. A program átszervezésére azért került sor, mert nem kívánták korlátozni a slammerek témáit, ám fontosnak tartják, hogy a Red Bull Pilvaker ne az aktuálpolitikai kérdésekről szóljon.

A rendezvényre felkért tizenegy slammelő úgy döntött, hogy nem fog színpadra lépni az idei Pilvakeren. Egy közleményt adtak ki a döntésükről. Eszerint a visszalépés

oka pedig az, hogy (...) már a közös munka kezdeti fázisában világossá vált, hogy a Szervezők, a rendezvény tartalomszolgáltatói és a Mi elképzeléseink korántsem egyeznek azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ma, Magyarországon, 2014 márciusában 1848 márciusának, a Nemzeti dalnak vagy a 12 pontnak az öröksége. A munka előbbre haladtával az is kiderült, hogy az említett felekkel az egyetértésnek a projekt folytatásához szükséges minimumát sem tudjuk megvalósítani. (...) Sajnáljuk, hogy a forradalom, a sajtó- és szólásszabadság ünnepén, nem mondhatjuk el az Erkel színpadán, mit gondolunk ezekről az értékekről, a helyzet feloldására azonban valóban nem volt más mód.

A közlemény aláírói: Csider István Zoltán, Gábor Tamás, Győrfi Kata, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi, Mavrák Kata, Németh Péter, Pion István, Simon Márton, Süveg Márk és Tolnai Eszter. A nyilatkozatukat publikáló blog megjegyzi:

Hát így állunk. Nem lesz slam, ami slamtelenség az MTVA részéről, műsor lesz, ha másféle is. (...) Van politikamentes március tizenötödike, csak éppen hiányzik belőle valami. Mondjuk, a lényege, más nem. Azért érdekes ez a koncepció az MTVA részéről (...)  Minek emlékezzünk a rebellióra? Tele van szabadsággal, egyenlőséggel, testvériséggel, egyéb liberális portékával. Nem kell az nekünk. Nekünk fényesebb a kardnál a lánc.

Egyébként a program ötletgazdája a Red Bull, amely már 2012-ben jelezte, hogy a március 15-i rendezvényen ne politizáljanak a slammerek. Mint akkor megírtuk, kikötötték, hogy nem lehet
offenzív politikai utalás a szövegekben (deffenzív lehetett volna?): „mind a slam poetry, mind a rap versenyzőket kérjük, hogy tartózkodjanak az offenzív politikai, aktuálpolitikai állásfoglalástól”.