A nyugalom megzavarására alkalmatlan: Iamyank EP-premier

2014.03.28. 15:23
Az új magyar producergeneráció egyik leggyorsabban fejlődő tagja Iamyank, aki a kezdeti glitch-hop után szép lassan egy zeneileg egyre nehezebben definiálható előadóvá és producerré nőtte ki magát itthon. Most elkészült a legfrissebb EP-je három számmal és egy remixszel, de a hanganyag mellé még egy privát koncert is jár azoknak, akik megveszik.

Egészen a döntőig jutott nemrég Iamyank a Számban. A fiatal producernek  azóta elkészült az új EP-je, amit most az Indexen lehet meghallgatni először. Az új dalok mellett Iamyank mesél a háromszámos (plusz remix) City of Nobody hátteréről, arról, hogy mi inspirálta a dalok megírásakor, a munkamódszeréről és egy exkluzív koncertről, amit mindenki végigkövethet otthonról.

CITY OF NOBODY

"A második EP megírásánál egy új megközelítést választottam: kitűztem célul, hogy maximum három nap alatt összehozzak 12-13 számnyi alapötletet. Ez nem engedi meg a szöszölést, részletekben elveszést. Ha kész az akkordmenet, a fődallam és a ritmika, akkor mentés, és nyílik is az új projekt. Nagymértékben köszönhető ennek, hogy végül az ötletek közül az EP-re kiválasztott és véglegesre kidolgozott három szám szoros kapcsolatban van egymással. Egy ponton volt egy megérzésem, miszerint ha remix, akkor csakis myamo lehet, mert itthon az ő hangulatképei állnak a legközelebb az enyémekhez. Nem csalódtam. Egy friss, energikus remixet készített a címadó dalból.

INSPIRÁCIÓ

Még tavaly nyáron ráakadtam a ted.com-on Susan Cain "The power of introverts” c. előadására. Azelőtt nem igazán foglalkoztam az introvert /  extravert témával, viszont miközben néztem, sok szituációban magamra ismertem. Szeretek egyedül lenni, elmerülni. Eddig valamiféle hibának kezeltem, de az előadásnak köszönhetően definiálódott bennem, hogy nincs ezzel semmi gond, van egy ilyen oldalam, sőt valószínűleg ez a meghatározó. Ez a magamra ismerés lett az alaphangulata később az ötletelésnek. A zenék azzal a céllal készültek, hogy becsalogassák a hallgatót ebbe a világba. Ha két szóval kellene definiálnom, azt mondanám: békés melankólia. A dalok címei ezt a befelé tekintést kötik össze az üres nagyváros képével.

Nem akarok nagy üzenetet csatolni a témához, de ha már adott a lehetőség ezúton jeleznék a nagyhangú, mindenkivel jófej, partiarc haveroknak, munkatársaknak, osztálytársaknak, hogy attól, hogy valaki nem pörög annyira, még nem biztos, hogy szomorú vagy van bármi baja. És természetesen azoknak, akik azon gondolkoznak, hogy ők miért nem akarnak mindenáron bulizni menni minden péntek-szombaton, céges rendezvényeken pörögni, vagy kimozdulni otthonról, mint minden “normális" ember: ne engedjenek a nyomásnak, ne tegyenek olyat, ami megzavarja a békéjüket, csak azt, ami jól esik.

iamyank - Second Corner from iamyank on Vimeo.

DO IT YOURSELF

Továbbra is igyekszem mindent magam csinálni. Nagyon megszerettem a zene elkészülése utáni grafikai, videós feladatokat. Meg kell fejteni, mik azok a vizuális elemek, amik alátámasztják azt a hangulatot, amit a zene hoz létre. Hallgattam a városban ide-oda menet az EP-t, és ahogy elmentem egy-két, a videóban is szereplő helyszín mellett, összeállt, hogy ez a kép és ez a hang szépen passzol. Így készült végül egy teaservideó a Second Cornerhez. A számomra legkedvesebb pont viszont a borítón is látható, stilizáltan engem ábrázoló logó elkészülte, aminek a története annyi, hogy a barátnőm odahozta, miközben dolgoztam az EP-n, hogy ezt csinálta. Fogalmam nincs, hogy találta ennyire telibe, de egyből leszögeztem, hogy ezt használni fogom.

OTTHONÜLŐS KONCERT

Az elmúlt fél évben volt pár live act fellépésem, amiket nagyon élveztem. Arra gondoltam, hogy az EP-t megvásárlóknak szeretnék adni valami exkluzív élményt is. Kézenfekvő lett volna egy bemutató buli, de arra gondoltam, ha tényleg megtalálom azokat, akiknek betalál ez a merengős hangulat, biztosan örülnek majd, hogy boruló sörök elöl sasszézás és ismeretlenekhez dörgölőzés helyett a saját kedvenc foteljukból, kanapéjukból, ágyukból nézhetnek meg egy koncertet. Két volt diákomat (Iamyank a budapesti ImPro School producerképzésen tanít zeneszerkesztést, produceri ismeretek és hasonlókat) hívtam segítségül, hogy a zene lehető legnagyobb részét gép helyett emberi kéz tudja játszani, a Stamusic Studios biztosítja majd a helyszínt és a körülményeket a profi hangzáshoz, a back2magic pedig a stream videó részét vállalta magára, hálás köszönet nekik, nélkülük nem menne."