Felmentették Bob Dylant a gyűlöletkeltés vádja alól

2014.04.16. 15:06

Megszüntette a párizsi bíróság azt az eljárást, amelyben Bob Dylant rágalmazással vádolta egy franciaországi horvát egyesület. Egy interjú miatt indult tavaly novemberben eljárás Párizsban nyilvános rágalmazásban való bűnrészesség és gyűlöletkeltés vádjával. Dylan ellen a Franciaországi Horvát Intézmények és Közösség Reprezentatív tanácsa (CRICCF) tett feljelentést 2012 decemberben.

A szervezet egy, a Rolling Stone amerikai zenei magazin francia kiadásában, 2012. októberében megjelent interjút kifogásolt, amely francia fordítása volt egy, az amerikai kiadásban már korábban megjelent interjúnak.

Ebben Dylan a feketék polgárjogi mozgalma iránti közismert elkötelezettségéről beszélt. Az énekes ennek kapcsán azt mondta: "Ha a Ku Klux Klan vére valakiben csörgedez, azt a feketék meg tudják érezni, még ma is. Ahogy a zsidók is megérzik a náci vért és a szerbek a horvát vért".

A francia bíró most azzal az indokkal függesztette fel az eljárást, hogy az énekes csak ahhoz adta beleegyezését, hogy az interjú az amerikai kiadásban megjelenjen, a francia kiadáshoz külön nem járult hozzá. Márpedig sajtóvétségben való bűnrészességhez bizonyítékkal kell szolgálni arról, hogy az interjúalany nemcsak a mondottak közléséhez adta a beleegyezését, hanem annak változataihoz is.

"Nagyon örülök, hogy az igazságszolgáltatás megértette, hogy Bon Dylan soha nem akart senkit megsérteni vagy rágalmazni" - közölte az ügyvéd. A bíró ugyanakkor a büntetőbíróság elé idézte a Rolling Stone francia változatának lapizgatóját nyilvános rágalmazás" és gyűlöletkeltés vádjával.