Lengyel mellek és egy szakáll

2014.05.11. 12:51
Az internet két dologgal foglalkozott leginkább a tegnap esti Eurovíziós Dalversenyt követően: a lengyel indulóval és az osztrákkal. Előbbivel azért, mert előadásuk alatt bögyös csajok köpültek és mostak a színpadon, utóbbival meg azért, mert szakálla volt, hosszú haja, és női ruhában lépett fel, majd nyert. Nagyon.

A brit lapok elismerően nyilatkoznak Molly nevű indulójuk teljesítményéről, aki ugyan csak 17. helyen végzett, de szerintük mindent megtett, amit megtehetett a győzelem érdekében, értsd: énekelt, és nem volt hamis. A Metro szerint az, hogy az általában első tízben végző görög és azeri versenyzőket sikerült megelőzniük, már nagy eredmény. A BBC szokásos visszafogottságával “hatalmas meglepetésnek” titulálta Conchita Wurst győzelmét, és a Twitterre hivatkozva azt írták, kampány indult azért, hogy az egyik legendás brit intézménynek tartott James Bond-frachise következő filmjében az osztrák előadó énekelhesse a főcímdalt. 

Conchita Wurst a győzelem utáni első sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy Európa bebizonyította, hogy a tisztelet és tolerancia az egész kontinensre jellemző. Nem mindenki volt ilyen lelkes persze, a Facebookon csoportok tiltakoznak ellene, több versenyző is rosszallását fejezte ki, hogy egy nőnek öltözött férfival kell versenyezniük, aki csak azért öltözött így fel, mert egyébként nem kerülhetett volna a verseny közelébe. Meglepetésként kezelik a hollandok jó eredményét: a harmadik helyre befutó, country-dalról a lapok és a közösségi média is azt írja, hogy az egyetlen igazán zenének nevezhető előadás volt.

Sokan sajnálják az orosz Tolmacsev-nővéreket, akiket a közönség szinte végig fütyült, pedig, mint ahogy arra a Telegraph, az Independent és a BBC is rámutatott, legkevésbé ők tehetnek a melegek jogait sárba tipró orosz törvényekről, és arról amit Putyin Ukrajnában művel. Nem lehetett egyszerű a 17 éves előadóknak az állandó pfújolást hallgatni, de jól viselték - pedig a helyszínen olyan hangos volt a tiltakozás, hogy a BBC tudósítója szerint az orosz szavazatok beolvasásakor semmit nem lehetett hallani a műsorvezetők hangjából. Az mindenképpen jelzésértékű, hogy míg az oroszok tavaly 27 országtól kaptak pontot, idén csak 13-tól.

A lengyelek elég felejthető dallal készültek, de az előadásuk megihlette az internetet - a vajköpülést és mosást imitáló előadókról készült gifekkel lassan Dunát lehet rekeszteni. A Mirror szerint a gigantikus mókuskeréken fetrengő ukrán csaj mellett az egész este legjobb pillanatai ezek volnak:

ukraine-1.gif
poland1.gif
poland2.gif

És ha már közösségi média és Eurovízió: Conchita Wurst miatt mindenkire szakáll került a Twitteren és a Tumblren, a járványszerűen terjedő szőrzetrajzolással egy ideig még biztos jól ellesznek az internetes népművészek.