Az NKA újra feltalálta a meleg vizet

2014.05.12. 15:14
Az adathordozói díjakból származó pénzből könnyűzenei programot indít az NKA, ami kísértetiesen hasonlít a szocialisták által elindított, majd 2011-ben a Fidesz által megszüntetett PANKKK-hoz.

Cseh Tamás Program elnevezéssel új könnyűzenei programot indít a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), amely idén 400 millió, majd a következő két évben legalább 100-100 millió forintot fordít a projektre a befolyó üres adathordozói díjakból.

Tavaly októberben módosította a parlament a szerzői jogi törvényt, amelynek keretében az üres adathordozókból származó, úgynevezett adathordozói díjak 25 százalékának kezelését átvette az NKA a szerzői jogdíjak újraosztásával korábban foglalkozó Artisjustól. A változás miatt több tucat hazai zenész és előadó petíciót is indított a jogdíjak szétosztásának állami közbeavatkozása miatt. 

Az adathordozói díjakból befolyó, megközelítőleg 4 milliárd forintnyi összeg 25 százalékából, azaz 1 milliárd forintból az NKA Cseh Tamás Program néven új könnyűzenei programot indít, ami voltaképpen megegyezik a szocialista kormány által 2005-ben létrehozott PANKKK-kal (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért), amit 2011-ben szüntetett meg a Fidesz-kormány.

A budapesti Zappa kávézóban megtartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és L. Simon László, az NKA leköszönő alelnöke,  országgyűlési képviselő vázolta az új könnyűzenei program hét fő területét, ami, ha jobban megnézzük, alig különbözik a 2011-ben megszüntetett PANKKK-tól.

Cseh Tamás Program PANKKK
Kezdő zenekarok anyagi támogatása (klip, stúdiófelvétel, stb.) A hangfelvétel-készítés és a lemezkiadás támogatása 
A kezdő, feltörekvő produkciók segítése azzal, hogy ismertebb fellépők előtt játszhatnak előzenekarként A komplex tehetségkutatás és -gondozás elősegítése
Kezdő zenekarok kisebb klubokban (elsősorban fővároson kívüli rendezvényhelyszíneken) tartott koncertjeinek támogatása A vidéki klubélet, a klubkoncertek támogatása
Felvilágosító reklámtevékenység az illegális letöltések ellen A zeneipar működésének jogszerűvé tétele (a gazdasági tevékenységek „kifehérítése”)  
Ösztönzés az aktív emlékezésre (például rockmúzeum)   Infrastruktúra-fejlesztések 
Szakemberképzés, menedzserképzés  A professzionális menedzsmentek és szervezőirodák létrejöttének elősegítése 
Nemzetközi népszerűsítése a hazai zenéknek   A hazai zenék strukturált exportjának megalapozása  
   A hazai zenék médiajelenlétének elősegítése  
     

(A táblázathoz a sajtótájékoztatón elhangzottakat és a PANKKK honlapjának ide vonatkozó szegmensét vettük alapul)

Mint a táblázatból is látszik, alig van eltérés az egykori PANKKK és a mostani Cseh Tamás Program támogatási rendszerében, nagyjából ugyanazon elvek szerint írják ki a pályázatokat, ahogyan korábban.

A Felvilágosító reklámtevékenység az illegális letöltések ellen részben ugyanakkor nem értjük pontosan, hogy mire gondoltak, hiszen Magyarországon az aktuális jogszabály szerint legális mindennemű letöltés, pont az ebből kieső jogdíjakat pótolják az adathordozói díjjal.

Valójában Magyarországon a letöltés és a másolás is legális, pont azért, mert mindenki fizet a jogtulajdonosnak, amikor vesz egy új CD-t, SD-kártyát vagy akár mobiltelefont.

– írtuk ezt tavaly októberben a témával foglalkozó, átfogó cikkünkben.

A programra három éven át évi százmillió forintot fordítanak, illetve a most induló első évben ehhez további 300 milliós indulóösszeg jön még. A későbbiekben az évi százmilliós összeg is emelkedhet az adathordozói díjakból befolyó összegtől függően. Az NKA-hoz évente 900 millió-egymilliárd forint folyik be az adathordozói díjakból, a Cseh Tamás Program és más könnyűzenei programok mellett komolyzenei és irodalmi projekteket, illetve kuratóriumokat is támogat majd. 

A pályázatok kiírásának időpontja attól is függ, mikor kapja meg az NKA a pénzt, de remélik, hogy ősszel már utalhatják az első támogatásokat. Cseh Tamás nevének használatához a zenész özvegye és a Cseh Tamás Alapítvány is hozzájárult.