Kiderült, hogy mennyit kaszálnak a zenészek

2014.05.20. 17:01
Felkerült a netre egy lista, amiben összeírták a híres és kevésbé híres előadók, illetve zenekarok gázsija. Ugyan az összesítés hitelessége erősen megkérdőjelezhető, azért kiindulási pontnak nem rossz, ha valaki szeret a fesztiválbejelentéseken picsogni.

Részletes listát közölt a Priceonomics arról, hogy a világ legismertebb előadóinak és zenekarainak mennyibe kerül egy fellépése. Persze az ilyen adatokat illik óvatosan kezelni, maga az oldal sem nevezi a meg a forrást, és külön kiemelik, hogy ezek az összegek csak az induló árat jelentik, később ez csökkenhet vagy növekedhet is tárgyalások alatt. A listán kizárólag a Degy Entertainment előadói szerepelnek, szóval egyáltalán nem számít teljesnek.

A lista több csoportba rendezi az előadókat:

  • 100 ezer dollár feletti
  • 50 ezer dollár feletti
  • 30 - 50 ezer dollár közötti
  • 20 - 30 ezer dollár közötti
  • 10 - 20 ezer dollár közötti
  • 1000 - 10 ezer dollár közötti

A legmagasabb kategóriában több olyan zenészt is találni, akinek a fellépti díja meghaladja az egymillió dollárt, vagyis a több mint 222 millió forintot. Justin Bieber, Justin Timberlake, Madonna, Bon Jovi vagy Bruce Springsteen neve ebben a kategóriában nem meglepő, az már annál inkább, hogy mennyire megéri folkot, countryt vagy a kettő rockos kombinációját játszani Amerikában. Dave Matthews, James Taylor és Taylor Swift koncertjének lekötését egyaránt egymillió dollárra becsülik.

Érdekes összehasonlítás, hogy Bob Dylan például 150-300 ezer dollár körüli összegért lép fel, miközben szimpla DJ-producerek, mint Avicii, Bassnectar, Kaskade, David Guetta vagy Axwell jóval 100 ezer dollár fölötti pénzért vállalják az előremixelt szettjük lejátszását.

Azoknak is érdekes lehet a lista, akik nagyon szeretnek a Sziget-Balaton Sound-Volt fesztivál bejelentései alatt kommentben rinyálni, hogy miért nem jön a Linkin Park meg a Red Hot Chili Peppers. Előbbi például 750 ezer dollárba kerülne, csak viszonyításképpen, ez tízszer annyi, mint amennyibe a Queens of the Stone Age kerülhetett tavaly. Az olyan abszolút headlinerek is horribilis összegekbe kerülnek, mint a Foo Fighters, Coldplay, Kings of Leon vagy a Mumford & Sons. Azért sokat elmond a listáról, hogy Lady Gaga és a One Direction sincs az egymillió dollárhoz sorolva, ami minimum gyanús.