no

Velük lesz tele a rádió egy évig

DSZZS20140523014
2014.05.26. 14:30
Megvan az MTVA, a VOLT Produkció és a Sziget közös versenyének, a Nagyszínpadnak az öt döntőse. Tessék megismerni őket minél hamarabb, mert hamarosan velük lesz tele a rádió, a tévé és minden fesztivál.

A Sziget, az MTVA, a VOLT Produkció és az Akvárium kezdeményezésében indították el nemrég a Nagyszínpad nevű tehetségmutatót (mutató, nem kutató), ahol 15 feltörekvő zenekarnak nyílt lehetősége nagyobb közönség előtt megmutatnia magát, és a jó szereplés esetén olyan előnyökben részesülni, mint 

  • az első öt helyezett felléphet a Volt nyitónapján
  • az első helyezett előzenekarként lép fel az Arctic Monkeys előtt
  • a legjobb tíz fellép a Szigeten
  • fellépés a Nagyon Balaton programokon
  • az első háromnak külföldi fesztiválfellépés szervez a Sziget
  • egész éves kiemelt játszás, és zenekarok koncertjeinek promóciója az MTVA csatornáin
  • folyamatos jelenlét az MR2 Petőfin, meghívás az Akusztik és Eleven műsorokba
  • vágott anyag a nagyszínpados fellépésről
  • két produkció 1-1 millió forintos kliptámogatásban részesül
  • a győztes pedig 1 millió forintos próbaterem-támogatásban

A múlt heti elődöntők után kialakult a június 1-i ötrésztvevős döntő mezőnye, ahová Szabó Balázs Bandája, Deniz, az Ivan & The Parazol, a Mary Popkids és a Cloud 9+ jutott be a közönség sms-es, applikációs és hashtagelős szavazatai alapján. A június 1-i döntőt az Akváiumban tartják, és az M2 élőben közvetíti.

Szabó Balázs Bandája

Miután politikai ellentétek miatt feloszlott a Suhancos, Szabó Balázs szólóban folytatta a Bandájával, amivel érdekes fúziót hoztak létre magyar alterből, a népzenéből és dzsesszből. Jellemzően szövegcentrikus, versszerű dalokat ír, a régi magyar énekes-dalszerzői hagyományokat ötvözve a hazai könnyűzenéből az utóbbi években kitörölhetetlen hegedüléssel. Legutóbbi, Élet elvitelre című nagylemeze idén márciusban jelent meg. Szabó Balázs Bandájának minden esélye megvan arra a jövőben, hogy kihagyhatatlan legyen a nyári fesztiválszezonból, hiszen a sírva-vigadós, okos dalszövegekre mindig is gerjedt a magyar, pláne ha van benne hegedűszó.

  

Deniz

Az egész mezőny fekete báránya, akinek azt kellene bizonyítania, hogy a megosztás/lájk/feliratkozás-stratégián kívül tényleg képes minőségi produkcóira, nem pedig csak a közösségi felületeken létezik. A teljes mezőnyből ő rendelkezik a legtöbb online rajongóval (95 ezer lájk), viszont zeneileg teljesen eltér tőle. A kazincbarcikai rapper ugyanis azt a régi iskolás hiphopot nyomja, amiről 1994 óta képtelen leszakadni a hazai rapzene. Lakótelepi zongorás hiphop a Nagy Magyar Közhelyszótár támogatásával, vagy veretésre szövegelés a szétcsapásról, ilyen, és ehhez hasonló dalokkal próbálja Deniz bizonyítani, hogy nem csak identitáskereső tinik képesek befogadni a zenéjét, hanem egy komolyabb közönség is. Azért erősen kétséges, hogy zenekari felállással mekkora igény lesz Denizre, hiszen hiába a többmilliós nézettség a Youtube-on neki, és más rappereknek, pár kivételtől eltekintve ezek a produkciók élőben nem nagyon vonzanak számottevő, valós közönséget.

Ivan & The Parazol

A budapesti rock and roll csapatról már mi is írtunk több alkalommal, például A Szám kapcsán, a lemezbemutatójukról és arról, hogy övék lett idén a Sziget himnusza, de a nemrég megjelent második nagylemezük online premierje is az Indexen volt. Náluk jobban egyik zenekar sem illik az Arctic Monkeys elé, persze nagy kérdés, hogy majd mennyire fogják bírni 40 fokban selyemkendővel a nyakukon, betűrt inggel és bőrdzsekivel. Kevés forróbb dolgot lehet mondani itthon a rock-, meg úgy a könnyűzenében az Ivan & The Parazolnál, akiknek sikerülhet végre lemosni több évtized kannás bor bukéját a magyar rock and rollról.

Mary PopKids

Róluk is volt már többször szó az Indexen, a Parazolhoz hasonlóan nálunk mutatkozott be online az első stúdióalbumuk, elmentünk ennek a bemutatójára is, és persze szerepeltek A Szám dalversenyen is. A saját magukat future popként definiáló produkció zenéjében egyaránt érzékelhetők hatások a mostani neo-soul hullámból, a Daft Punk gerjesztette disco revivalből, illetve az indie pop férfiasabb oldaláról. Hosszútávon nem csak a magyar fesztiválok meghatározó zenekara lehetnek, hanem a rendszerváltás utáni lassan kiöregedő könnyűzenei generációt váltó újhullám egyik kirakatcsapata.

Cloud 9+

A szegény ember Brains zenekaraként jellemezni a Cloud 9+-t elég olcsó húzás lenne, pláne úgy, hogy szinte teljesen megegyezik a formula. Amíg a Brains a 2000-es évek elő elektronikus zenei produkcióból merített (Asian Dub Foundation, Kosheen), addig a Cloud 9+ már a saját generációjának megfelelő együttesekhez fordult, mint az élő felállású Pendulum vagy a Modestep. Vagyis ragga és jungle helyett van ilyen metalcore dalokban néha felfedezhető éneklés, hipszter rap, és brutálisan vartyogó basszusok. Viszont azt feltétlenül el kell ismerni, hogy a produkció nagyon korrektül össze van rakva, a veretés úgy szól, ahogy kell neki, és a drum and bass sem valami ingyenes hangmintacsomagból lett összetákolva. Ahogy a Brains mára top20-as fesztiválfellépő, úgy a Cloud9+ is azzá válhat nagyon hamar.