300 millióba kerül az ingyenkoncert

2014.06.04. 13:59
A Közbeszerzési Hatóság közzétette honlapján a június 16-i Szabadságkoncert megrendezésére vonatkozó eljárás eredményét. A Scorpions és az Omega fellépése ezek szerint 296 282 354 forintba kerül, a szervezéssel a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-t bízták meg.

A koncertet a Terror Házát is működtető KKETTK Közalapítvány rendelte meg, a Hősök terén június 16-án este fél hétkor megrendezésre kerülő ingyenes esemény apropója pedig Nagy Imre és mártírtársai újratemetése, illetve a rendszerváltás 25. évfordulója. A koncert lebonyolításával a Sziget fesztivált is rendező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-t bízták meg.

Az első hallásra mellbevágóan magas összegért (két zenekarért közel 300 millió?) a szervezők a következőket vállalják:

Szabadságkoncert rendezvényszervezési, kulturális eseményszervezési, fesztiválszervezési feladatok, ezen belül az alábbi részfeladatok ellátását:
a.) 2014. június 16-án a „Scorpions” német együttes magyarországi fellépésének teljes körű biztosítása, amely magában foglalja az együttes fellépéséhez, utazásához, vendéglátásához kapcsolódó feladatok ellátását, továbbá a koncert megvalósításához szükséges infrastrukturális teendők biztosítását.
b.) 2014. június 16-án az „Omega” magyar együttes budapesti fellépésének teljes körű biztosítása, amely magában foglalja az együttes fellépéséhez, utazásához, vendéglátásához kapcsolódó feladatok ellátását, továbbá a koncert megvalósításához szükséges infrastrukturális teendők biztosítását.
c.) A rendezvény szervezéséhez és az infrastrukturális teendők ellátásához szükséges megfelelő – és Megrendelővel egyeztetett – számú személyzet biztosítását.
d.) A rendezvény lebonyolításához szükséges színpadépítési feladatok, fény- és hangtechnikai feladatokat biztosítását.
e.) A rendezvény lebonyolításához szükséges speciális effektek kialakításának biztosítását.
f.) A rendezvény közbeni és a rendezvényt követő takarítási, hulladékkezelési és hulladékgazdálkodási – az irányadó jogszabályoknak megfelelő – ellátását.
g.) A rendezvény sikeres lebonyolításához szükséges térelválasztó terek, vendéglátó sátrak, ideiglenes egyéb építmények, egyéb eszközök létesítését.
h.) A rendezvény során közösségi leülő terek és egyéb bútorzat, berendezés kialakítását – Megrendelővel egyeztetett számban.
i.) A rendezvény lebonyolításához szükséges közreműködői „passok”, belépők és karszalagok gyártását.
j.) A fentiek megvalósításához szükséges hatósági és egyéb engedélyek beszerzését, és azoknak, illetve a jogszabályi előírásoknak való teljes megfelelést.
k.) Minden olyan feltétel biztosítását, amelyek a Rendezvény teljes körű megvalósításához bármilyen módon vagy formában szükségesek. 
l.) Vendéglátási feladatok ellátását.

Az Index megkérdezett pár iparági szakértőt, hogy valóban el kell-e költeni 300 millió forintot egy ilyen eseményre. A konszenzus az, hogy ha egy ilyen méretű, a Hősök terén rendezett koncertet nézünk, akkor belefér, hiszen csak a zenekari gázsik kitesznek úgy 60 millió forintot (becsült összeg), az utaztatás, a szállás, a marketing, a promók készítése újabb tízmilliókat emészt fel, és akkor ott van még a böhöm nagy színpad felépítése, a világítás és a hangtechnika beszerzése, és így tovább.

Igaz, azt is elmondták, hogy kompromisszumok kötésével mindezt olcsóbban is ki lehetne hozni, de akkor sem a látványvilág, sem a hangerő és annak minősége nem lesz az eseményhez méltó. A teljes hirdetmény itt olvasható el

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?