Kings of Leont hallgatni csak élőben érdemes

2014.06.14. 09:04

Jó persze, nyilván lehet otthon is, lemezről, de most hogy láttam őket élőben, az élmény összehasonlíthatatlan. Mert az a helyzet, hogy ez a zenekar arra született, hogy arénákban zenéljen. A country őshazájából származó Kings of Leon számaiban a blues keveredik az alternatív, garage, és southern rockkal, teljesen megérdemelten lettek befutott, hatalmas tömegeket megmozgató zenekar. Nagy kár, hogy Magyarországon a legtöbben maximum annyit tudnak róluk, hogy ők írták az utóbbi évek legnépszerűbb kúrós számát.

És persze nem is jönnek hozzánk fellépni, pedig az elmúlt pár év során néhányszor már körbejárták hazánkat. Fesztiválokon rendszeresen megfordulnak, de néha adnak egy-egy önálló koncertet a tőlünk legkönnyebben elérhető Ausztriában. Szerda este például a tavaly megjelent Mechanical Bull  turnéjának keretében megálltak a Budapesttől nagyjából 3 órányira lévő Wiesenben is. Aki szereti őket, és kihagyta ezt a bulit, az igazán sajnálhatja.

Kings of Leont hallgatni élőben olyan volt, mintha egészen addig befogva tartottam volna a fülemet. Hogy az unásig ismert dal egyszer csak megszólal igazán hangosan és erősen, és rá lehet csodálkozni, hogy mennyivel jobban szólnak így a számaik. Pedig dekára ugyanazt tolják, mint amit lemezen, mégis ezerszer többet adnak koncerten. A gitárok jobban szólnak, az énekes Caleb Followill brutál rekedt hangja élőben annyira hatásos, hogy gyakorlatilag bármelyik dalukat élvezet hallgatni – akkor is, ha már ezerszer hallottad, és azt is, ami igazából annyira nem is tetszett az albumon. Mutatom: Black Thumbnail az albumon, Black Thumbnail élőben, The Bucket eredetiben, The Bucket élőben. (Ezek nem szerda esti példák, de jól mutatják a különbséget.)

A koncert setlistje

Supersoaker 
Taper Jean Girl 
Fans 
Family Tree 
My Party 
Notion 
Closer 
On Call 
The Immortals 
Back Down South 
Wait for Me 
The Bucket 
Temple 
Pyro 
Tonight 
Radioactive 
Don't Matter 
Molly's Chambers 
Four Kicks 
Be Somebody 
Cold Desert 
Use Somebody 

Ráadás:

Crawl 
Black Thumbnail 
Sex on Fire

Szóval a dalaik színpadra termettek, de ők maguk egyáltalán nem az a tipikus, headbangelő rockzenekar. Főleg Caleb tűnik kimondottan szégyenlősnek a mikrofon előtt. Nem egy rocker állat, na, sőt, a zenekar egyik tagjára sem jellemző a túlzott ugrálás vagy pódiumon rohangálás. Ráadásul a színpadtechnikájuk is eléggé bénának tűnik más, ilyen kaliberű együttesekhez képest, de igazából tökre nem szorulnak rá a tűzijátékra, és a közönségük sem ezért jön a koncertjeikre.

A Kings of Leont divat mostanában utálni, emlegetni, hogy a harmadik lemez óta milyen szarok, mert régenmindenjobbvolt, de az az igazság, hogy egy koncerten a felületes hallgató meg nem mondaná, melyik dal szól az első kettő lemezről és melyik a legutóbbiról. Nyugodtan egymás mögé pakolhatják a Wait For Me-t és a The Bucketet, vagy a Don't Matter-t és a Molly's Chamberst, zökkenő nélkül simulnak össze. Szóval legalább egyszer mindenképpen érdemes megnézni a bandát élőben is. Még van néhány európai állomásuk ebben a hónapban, de ha inkább a fotelből hallgatná őket, akkor ott a 2009-ben DVD-n is megjelent londoni fellépésük. Ha nem is teljesen, de nagyrészt azon is átjön, hogy miről beszélek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?