A Stones-szal szívesen zenélnék

2014.06.18. 13:34 Módosítva: 2014.06.18. 13:40
Gilby Clarke az a gitáros, aki a lehető legrosszabb ütemben szállt be a világ akkor legjobb rockzenekarába. Akkor váltotta Izzy Stradlint a Guns N’ Rosesban, amikor Axl Rose énekes megalomániája kezdett kiteljesedni, és az 1991-es világ körüli turné leginkább a botrányoktól volt hangos, nem a pompás zenei teljesítménytől. A GNR után Clarke szerepelt Slash első szólólemezén, de játszott olyan zenekarokban is, mint az L.A. Guns, a Bullets and Octane, a The Bronx vagy a Vains of Jenna. Szólóban és zenészhaverjaival szokott turnézni, és nem szereti elkapkodni a lemezfelvételt. Email-interjúztunk vele.

Gáz azzal kezdeni, hogy szálltál ki a Guns N’ Roses-ből?

Nem, dehogyis. 1995-ben történt, és szimplán csak arról volt szó, hogy Axl új irányba akarta elvinni a zenekart, mármint zenei értelemben, és ez nem felelt meg az én elképzeléseimnek. Nem volt balhé, kezet fogtunk, szevasz-szevasz, és kész. Már az utolsó, argentin buli előtt tudtam, hogy valami nem stimmel, és a zenekar soha nem lesz olyan, mint korábban, és minél többet beszélgettem Axllel, annál inkább nyilvánvalóbb volt, hogy ebben az új felállásban nekem nincs szerepem. Sok gitártémát mutattam neki az évek során, de egyik sem nyerte el a tetszését, így inkább megcsináltam a szólóalbumomat.

Miért, milyen irányba ment volna el Axl?

Ezt tök őszintén nem tudom megmondani, de amennyire emlékszem, semmilyenbe, a lényeg az volt, hogy ne olyan legyen, mint amilyen a Use Your Illusion volt.

Van valami olyan turnésztori, amit még nem meséltél el?

Nem igazán, meg eleve, húszéves dolgokról beszélünk, istenigazából nem is emlékszem már rájuk.

Van olyan Guns-nóta, amit különösen szerettél játszani a színpadon?

A Welcome to the Jungle-t imádtam, ha kell egy kedvencet választani, azt hiszem ez lenne.

Ha szóba kerülne egy esetleges Guns-újjáalakulás, benne lennél?

Persze. A Guns-sztorit én részemről még nem zártam le, mert szeretem a nótákat és a zenekart is. Axl viszont azt csinálja – sőt, mindig is azt csinálta –, amit Axl akar és kész, most éppen ez a felállás az, amiben hisz. Vagy nem, már nem tudom követni. Ha folytatni akarja abban a felállásban, és megkeres, én benne vagyok, szívesen játszanék a régi társakkal. Ez persze csak az én vágyam, az igazság az, hogy a Rock n’ Roll Hírességek Csarnoka-beiktatás és az azt körülvevő hiszti után erre nem sok esély van.

Számomra érthetetlen volt, hogy nem iktattak be a zenekarral, miközben az ünnepségen felléptél velük. Ez előre meg volt mondva?

Persze, közölték hogy kösz, játszhatok, de nem szerepelek a hivatalos beiktatásban. Idióták mindenütt vannak, abban a bizottságban is, ami a nevekről dönt, és kész. Ott a Red Hot Chilli Peppers, náluk az új gitárost is beiktatták, azt, aki egy albumon sem játszott még velük, Dave Navarrót meg kihagyták. Legalább jó társaságba kerültem. A bulit meg azért vállaltam el, mert a srácok megkértek rá. Ez a rakenroll.

Ha már Dave Navarrónál tartunk, 2006-ban részt vettél a Rockstar Supernova című műsorban, aminek ő volt az egyik műsorvezetője. Milyen volt egy tévés tehetségkutatóban énekest találni egy olyan szupergroupnak, amiben melletted Jason Newsted és Tommy Lee is szerepelt?

Kurva jó. Nagyon jól éreztem magam a felvételek alatt, egy nagy buli volt az egész, de a meló része már teljesen más lapra tartozik, mert annál nehezebbet a zenében nem is tudok elképzelni, hogy három befutott, tapasztalt zenészhez odaraksz egy amatőr énekest, akinek a hátán kell vinnie a show-t. Tommy nem tette annyira oda magát, mint szerettem volna, vagy vártam, így a meló elég nehéz volt. Több időre lett volna szükségünk arra, hogy megtaláljuk a saját soundunkat és Lukas beilleszkedhessen. Ezt azért bántam nagyon, mert Tommy volt az, aki az egész ötlettel megkereste a producereket.

Tényleg Lukas Rossi volt a legmegfelelőbb énekes a Supernovához? Nekem Dilana hangja és személyisége jött be legjobban.

Szerintem nem, bár a lemezen mindent kihozott magából, amit tudott. Dilana lehet, hogy jobb adottságokkal bírt, de ő sem lett volna megfelelő a zenekarnak.

Jó ötlet volt egy tévéműsorban énekest keresni?

A zeneipar rohadt nagyot változott az elmúlt években, és 2006-ban sem olyan volt már, mint 1998-ban. A tévé hatalom, ezt te is tudod, ha ott megjelensz, van megfelelő promód, az nagyon sokat nyom a lemezeladásokon, a koncertekre többen jönnek el, és így tovább. Ha a nyolcvanas években lett volna erre lehetőségem, tuti a tévében keresek énekest, ezt komolyan mondom. A reality tévé viszont kiszámíthatatlan, nem tudtuk, kik, milyen képességű arcok jelentkeznek, a műsor készítésébe, folyamatába nem volt beleszólásunk.

Sokat játszottál szólóban, nem volt fura, hogy megint lett egy énekesed?

Nem, dehogyis, nem volt vele gond, és mondom, Lukas jó arc volt, csak rutintalan. Én a magam részéről a gitározásra koncentrálok, és annak örültem leginkább, hogy nincs másik gitáros a zenekarban, szabadabban kiélhettem magam. Ne érts félre, szívesen játszottam Slash mellett, és Ryan Roxie-val meg Tracii Gunsszal is, de az igazi az, amikor az ember egyedül van.

Amikor a saját zenekarodban játszol, te énekelsz. Nem nehéz két dologra koncentrálni?

Amikor gyerek voltam, és először fogtam gitárt, tök természetes volt, hogy énekeltem mellé. Így kezdtem el zenélni, így szoktam meg, cseppet sem zavar. Ezért nem is nézek le a gitárra, miközben énekelek – egyszerűen nem kell.

Kik inspiráltak annak idején?

A Kiss, az Aerosmith, Alice Cooper és a Led Zeppelin. Azt hiszem, hallatszik a zenémen, hogy kik befolyásoltak.

A mostani zenekarok közül van olyan, ami hat rád, vagy akit szeretsz?

A Black Keys vagy Gary Clark Jr nagyon jó, őket szívesen hallgatom. A Blackberry Smoke-ot is. Nem mondom, hogy hatnak rám, de ha kell valakit mondanom, ők lennének. Kevés klasszikus rockzenekar van a színen mostanában, illetve lehet, akadnak olyanok, akik nekem tetsző zenét játszanak, csak nem találok rájuk.

Milyen esélyekkel indul egy kezdő zenekar a mai világban?

Nézd, ha van egy jó nótád, akkor mindegy, milyen évet írunk. Egy fogós dallammal, amit az emberek szeretnek, még mindig messzire lehet jutni. Az igaz, hogy ma már nem elég csak egy zenekarban játszani, úgy nem keresel elég pénzt. Ez lenne pedig az ideális, én is ezt szeretném, de sajnos nem megy. Ha lemezfelvétel közben van egy kis szünet, vagy szólóban turnézom, vagy beszállok valakihez játszani.

Mikor jön a következő szólólemezed? Hét éve jelent meg a legutóbbi.

Öt éve folyamatosan készül, de addig nem fog megjelenni, míg nem olyan, amilyennek én szeretném. Nem akarok olyan zenét kiadni a kezemből, amiben nem hiszek. Vannak nagyon jó dalaim, csak csiszolni kell rajtuk egy kicsit.

Hány gitárod van? Van kedvenced?

Hú, vagy hatvan. Van pár nagyon ritka darab is köztük, de régebben több volt ezekből is. Sokat cserélgetem őket, és ha valamelyikre ráunok, eladom. A kedvenceim a Zemaitis gitárjaim, amiket Tony Zemaitis gitárkészítőtől kaptam. 1992-ben rakott össze nekem négyet, van közöttük egy ezüstszínű – na, az a kedvencem. Elmentem hozzá az angliai házába, méretet vett a kezemről, és sokat beszélgettünk a gitárokról a délutáni tea mellett. Szürreális volt, de ő volt az, aki a legjobb hangszert elkészítette nekem, és ezért örökké hálás leszek.

Van olyan zenész vagy zenekar, akikkel szeretnél együtt dolgozni, de eddig nem jött össze?

Jóhogy. A Rolling Stones. Esélyem nem sok van rá, de majd meglátjuk.

Gilby Clarke és zenekara Szolnokon, a Tiszavirág fesztiválon lép fel június 20-án. A koncert ingyenes.