Ezeket a zenészeket tömte ki az NKA

2014.07.24. 17:04
Nyilvánosak a Nemzeti Kulturális Alap zenei kollégium júliusi döntései. Szikora Róbert musicalt, Benkő László progrock albumot, Pataky Attila az új Edda Műveket írhatja állami pénzből.

Az NKA honlapjára csütörtökön került ki a lista arról, hogy melyik előadó mennyi pénzt és pontosan milyen projektekre kapott pénzt a zenei kollégiumtól. Az alap különböző, néha egymással ütköző kategóriákban osztott támogatást:

  • alkotói támogatások
  • külön komolyzenei és könnyűzenei művekre
  • pályakezdő művészeknek
  • kortárs zenei értékek bemutatására
  • rockzenei művészek bemutatkozására
  • külföldi vendégszereplésre jazz előadóművészek részére
  • bel-, és külföldi vendégszereplésre, népi koncertzenekarok bemutatására
  • populáris, rock, jazz zeneismertetésre oktatási intézményekben
  • művészi elismerésekre
  • szakmai jelenlétre nemzetközi szervezetekben

A legmagasabb összeget toronymagasan Dubrovay László János kapta, egész pontosan 2.800.000 Ft alkotói támogatást kapott a Csontváry című három szimfonikus zenekari kép és Vörösmarty: Szózat című művek létrehozására. Müller Péter Sziámi 500.000 forintot kapott új dalszövegek írására, Czutor Zoltán összesen 700.000 forintot nyert a szólólemezére, a Belmondo új nagylemezére és a Devla könyve – Zenésfilm zenei anyagára, akármit is jelentsen az utóbbi. A 30Y egy koncepcionális EP-sorozattal készül, erre kapott a frontember 400.000 forintot.

A legutóbb súlyos fülmerényletet elkövető Geszti Péter 800.000 forintot nyert A Pál utcai fiúk regény alapján készülő musical dalszövegeinek megírására és a Gringo Star új lemezére. A nemrég taxisverekedésbe keveredett Benkő László kerek egymillió forintot kapott a Lexikon 3. című progresszív instrumentális albumra, Pataky Attila pedig szintén ugyanennyit kapott, hogy megírja az Edda Művek 32. nagylemezét. Szikora Róbert feleennyiből írhatja meg a Rózsák Asszonya (Szent Erzsébet Legendája, 1211-1235) című musicalt.

A zenei kollégium támogatásával veheti fel albumát és rendelhet videoklipet az Index dalversenyén nyertes Middlemist Red (500.000 Ft), ebből mehet turnézni az Egyesült Államokba a Quimby (800.000 Ft), Czutor Zoltán ebben a részlegben is kapott pénzt a szólólemezére (500.000 Ft), illetve Pataky Attila kap még egy kevésbé kozmikus segítséget 600.000 forint formájában az új Edda Művek albumra. Pierrot egy 25. jubileumi albumon dolgozik (500.000 Ft), az Ivan & The Parazol pedig a második nagylemezét hozta ki ebből a pénzből bakeliten (400.000 Ft).

De ez csak egy töredéke a döntéseknek, a teljes, jó hosszú listát itt lehet elolvasni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?