Ezeket a zenészeket tömte ki az NKA

2014.07.24. 17:04
Nyilvánosak a Nemzeti Kulturális Alap zenei kollégium júliusi döntései. Szikora Róbert musicalt, Benkő László progrock albumot, Pataky Attila az új Edda Műveket írhatja állami pénzből.

Az NKA honlapjára csütörtökön került ki a lista arról, hogy melyik előadó mennyi pénzt és pontosan milyen projektekre kapott pénzt a zenei kollégiumtól. Az alap különböző, néha egymással ütköző kategóriákban osztott támogatást:

  • alkotói támogatások
  • külön komolyzenei és könnyűzenei művekre
  • pályakezdő művészeknek
  • kortárs zenei értékek bemutatására
  • rockzenei művészek bemutatkozására
  • külföldi vendégszereplésre jazz előadóművészek részére
  • bel-, és külföldi vendégszereplésre, népi koncertzenekarok bemutatására
  • populáris, rock, jazz zeneismertetésre oktatási intézményekben
  • művészi elismerésekre
  • szakmai jelenlétre nemzetközi szervezetekben

A legmagasabb összeget toronymagasan Dubrovay László János kapta, egész pontosan 2.800.000 Ft alkotói támogatást kapott a Csontváry című három szimfonikus zenekari kép és Vörösmarty: Szózat című művek létrehozására. Müller Péter Sziámi 500.000 forintot kapott új dalszövegek írására, Czutor Zoltán összesen 700.000 forintot nyert a szólólemezére, a Belmondo új nagylemezére és a Devla könyve – Zenésfilm zenei anyagára, akármit is jelentsen az utóbbi. A 30Y egy koncepcionális EP-sorozattal készül, erre kapott a frontember 400.000 forintot.

A legutóbb súlyos fülmerényletet elkövető Geszti Péter 800.000 forintot nyert A Pál utcai fiúk regény alapján készülő musical dalszövegeinek megírására és a Gringo Star új lemezére. A nemrég taxisverekedésbe keveredett Benkő László kerek egymillió forintot kapott a Lexikon 3. című progresszív instrumentális albumra, Pataky Attila pedig szintén ugyanennyit kapott, hogy megírja az Edda Művek 32. nagylemezét. Szikora Róbert feleennyiből írhatja meg a Rózsák Asszonya (Szent Erzsébet Legendája, 1211-1235) című musicalt.

A zenei kollégium támogatásával veheti fel albumát és rendelhet videoklipet az Index dalversenyén nyertes Middlemist Red (500.000 Ft), ebből mehet turnézni az Egyesült Államokba a Quimby (800.000 Ft), Czutor Zoltán ebben a részlegben is kapott pénzt a szólólemezére (500.000 Ft), illetve Pataky Attila kap még egy kevésbé kozmikus segítséget 600.000 forint formájában az új Edda Művek albumra. Pierrot egy 25. jubileumi albumon dolgozik (500.000 Ft), az Ivan & The Parazol pedig a második nagylemezét hozta ki ebből a pénzből bakeliten (400.000 Ft).

De ez csak egy töredéke a döntéseknek, a teljes, jó hosszú listát itt lehet elolvasni.