Indul a Cseh Tamás Program

2014.08.21. 14:07

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján megjelent a Cseh Tamás Program első pályázati felhívása. Az NKA Zenei Kollégiuma pályakezdő zenészek első hang- vagy videófelvételének elkészítését, és aztán az anyagok kommunikációját akarja támogatni. A feltétel, hogy a zenészek, zenekarok igazolni tudják, hogy a pályázat megjelenése előtt legalább egy évvel már működtek és minimum két nyilvános fellépésük volt.

A tervezett keretösszeg 60 millió forint, ebből pályázatonként 2 millió forint támogatás igényelhető, írja az NKA. Pályázatot benyújtani előzetes regisztráció után lehet kizárólag online, az NKA portálján keresztül szeptember 22-én éjfélig.

A Cseh Tamás Program elindulását május 12-én Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke jelentette be. Több alprogramból áll, a könnyűzene egyes részterületeinek támogatására. A most megjelent felhívás az első alprogram megvalósulását segíti, amelyet további pályázati felhívások követnek az NKA Zenei Kollégiumánál.

A zenészek egy része nem örült

Tavaly októberben módosította a parlament a szerzői jogi törvényt, amelynek keretében az üres adathordozókból származó, úgynevezett adathordozói díjak 25 százalékának kezelését átvette az NKA a szerzői jogdíjak újraosztásával korábban foglalkozó Artisjustól. A változás miatt több tucat hazai zenész és előadó petíciót is indított.

A program lebonyolításához rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25 százaléka, így 2014-ben összesen 500 millió forint, 2015-ben és 2016-ban 100-100 millió forint. A program hátteréről, és hogy szerintünk miért hasonlít kísértetiesen a szocialisták által elindított, majd 2011-ben a Fidesz által megszüntetett PANKKK-hoz, ebben a cikkben írtunk részletesebben.