Gershwin-díjjal tüntették ki Billy Joelt

2014.11.20. 14:48

Az idén 65 éves Billy Joel, aki olyan generációs himnuszok szerzője mint a New York State of Mind, Piano Man és Allentown, szerdán a popzene nagyságait kitüntető Gershwin-díjat vehette át az amerikai Kongresszusi Könyvtártól.

Sonya Sotomayor, a legfelsőbb bíróság tagja köszöntötte a zenészt, és érdemei közt az egyik legfontosabbnak kiemelte, hogy több mint öt évtizeden át inspirálta zenészek generációit. 

Az eseményt koncert is követte a Fehér Ház mellett, melyen Kevin Spacey a Piano Man-t adta elő Billy Joel zongorakíséretével, és ahol fellépett még Tony Bennett, Gavin DeGraw, LeAnn Rimes, John Mellencamp és Natalie Maines is, míg Barbara Streisand, Paul McCartney és James Taylor videoüzenetben gratuláltak Joelnek.

Billy Joel apja zongorművész volt, aki korán elhagyta családját, így Joelt és húgát az anyja nevelte.  Zenei karrierje középiskolás korában kezdődött a Beatles, The Ed Sulliwan Showban látott fellépésének hatására. Először egy bárban vállalt fellépéseket, hogy családját támogassa, később viszont félbeszakította tanulmányait, hogy a zenei pályafutására koncentrálhasson. 

Billy Joel az első lemezeit a The Hassles és az Attila tagjaiként jegyzi, és 1971-ig kellett várnia, mire megjelenhetett első szólólemeze, a Cold Spring Harbor. 

Pályafutásának meghatározó momentuma volt, amikor 1987-ben, első amerikaiként játszhatott rockkoncertet a Szovjetunióban, amit pont a Gershwin díj névadójának Kék rapszódiájával kezdte, mivel nem volt benne biztos, hogy az orosz közönség ismeri-e a számait. 

Billy Joel 1999-ben a Rock and Roll Hírességek Csarnokában is kapott már helyet, és az utóbbi években a New York-i Madison Square Gardenben ad havonta koncertet rezidens fellépőként. 

A Gershwin-díjjal 2003-as alapítása óta többek között a popkultúra olyan meghatározó alakjait tüntették ki, mint Stevie Wonder, Carole King vagy Paul McCartney.