Kevesebbe kerülhet a nyilvános zeneszolgáltatás

2014.11.25. 15:58

Csökkenti a vendéglátó egységekre vonatkozó zenei jogdíj befizetésének mértékét az Artisjus, közölte a szervezet a budapesti sajtótájékoztatóján. Az elmúlt négy évben 6 százalékkal esett a gépzenéből (tehát hangfalról, rádióból játszott zene), amiről 60 százalékban a folyamatosan bezáró vendéglátóhelyek tehetnek, a másik 40 százalék viszont azokra vonatkozik, akik inkább lemondtak a zeneszolgáltatásról, ezzel is spórolva az üzemeltetésen. A gépzenéből befolyó összeg csökkenése a zenészekre van a legnagyobb hatással, hiszen a bevételük átlagosan 38 százalékát teszi az ebből származó jogdíj.

Ezért döntött úgy az Artisjus, hogy átlagosan 19,5 százalékkal csökkenének a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak összege 2015-ben, ez a tervezetet már be is nyújtották a fantasztikus nevű Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. Az új díjkalkulációt immáron nem közigazgatásilag, hanem a helynek otthont adó település lélekszáma alapján vetik ki.

A sajtótájékoztatón többször is elhangzott, hogy a zeneipar az egyik nagy vesztese a gazdasági válságnak, a legtöbb vendéglátóhelyen és üzletben ez az egyik szegmens, amin igyekeznek spórolni. A jogdíjcsökkentéssel az Artisjus arra próbálja ösztökélni az iparágat, hogy a nyilvános zenefelhasználás mellett döntsenek, ami közép- és hosszútávon visszahozhatja a csökkentéssel kiesett pénzt. A jóváhagyást decemberre várják.