Hallgatnám: Johnny Marr: Dynamo

2014.12.06. 18:39

December 15-én jelenik meg a The Smiths volt gitárosának második kislemeze új albumáról, a Playlandről, de a nagyon jó húzású Dynamo című dalhoz készült videó már a héten kijött. Johnny Marr azt nyilatkozta, az általa valaha írt összes gitárriff közül a Dynamóé az egyik kedvence, a dal maga pedig saját leírása szerint a '80-as évek szögletes hangzásából valamiféle posztpunk Beach Boysba vált át. A videó meg egy laza klubfellépés felvétele, és szerencsére egész sok közeli van Johnny isteni ujjairól gitárjáték közben.

Persze a lényeg, az ezüstre festett körmök is fel-felvillannak, és hát rocksztárság ide vagy oda, egy egyébként klasszikus brit modnak öltöző családapától azért ez még mindig elég extravagáns. Pár hete a New York-i Gramercy Theaterben láttam Johnnyt fellépni (nyilván nem kell mondanom, életre szóló élmény volt a második sorban állva), ami egy elég hasonló hangulatú hely, és ahol egyébként ugyanebben az állig begombolt rózsaszín ingben és bordó-fehér tornacipőben játszott.

Ez az ötvenes pasas – nem mellékes körülmény, hogy vegán, absztinens és rendszeresen fut – amúgy hihetetlen fizikai állapotban van. Ugrál, pörög, nem vesz vissza a lendületből, és amikor a ráadásra átöltözik és felhúzza a Boys Get Straight feliratú kék pólóját, távolról simán úgy néz ki, mintha csak valami huszonéves srác lenne. Elég szomorú kontraszt a betegségével küzdő szegény Morrissey-vel. 

 
 

A video posted by Szabolcs Panyi (@szabolcspanyi) on