Rég volt ilyen jó éve a magyar zenének

2015.01.01. 23:57

Összeraktuk már az idei legjobb albumok és magyar klipek listáját, azonban az eddig kimaradt, hogy mik voltak az év legkiemelkedőbb magyar megjelenései. Ezért fogtuk magunkat, és összeraktuk azokat az idei EP-ket, nagylemezeket és más kiadványokat, amik mellett kár lenne szó nélkül elmenni egy évvégi összesítésnél.

Ahogy végső húszas listán is látszik, rég volt ennyire jó éve a magyar könnyűzenének, bár való igaz, hogy az alábbi produkciók nagy része sose fogja megütni a kereskedelmi média ingerküszöbét, de talán ez nem is akkora baj.

20. Sör És Fű - Enter The SÉF

sörésfű

Vitán felül az év egyik legjobb magyar raplemeze. Rémes közhelyektől, pózolástól mentes nagyvárosi hihpop, kifejezetten kreatív alapokkal, ami az ügyesen összeválogatott produceri brigádnak  köszönhető. A többezer youtube-os tucatrap után kifejezett felüdülés a Sör És Fű feltűnése.

legjobb szám: Budapest

19. Mary PopKids - The Blue Inside

marypopkids

Az mindig örvendetes, amikor akadnak együttesek, akiknél a popzene nem egyenlő a lakossági szórakoztatással, ráadásul a Mary PopKids az itthon még gyerekcipőben járó neo-soul vonallal is megpróbálkozik, méghozzá kifejezetten bátran. A The Blue Inside 2014 egyik legambíciózusabb magyar nagylemeze.

legjobb szám: Moonlight Dancer

18. Ghostchant - Slaves

ghostchant

A Ghostchant amolyan metálos underground szupergruppként hozta össze még január elején az első rendes kiadványukat, amiről aztán kiderült, hogy 2014 egyik legjobb hazai metálzenei megjelenése. A Ghostchant valahol a hardcore punk és a metalcore között helyezkedik el, de a mérleg nyelve inkább előbbi, mint utóbbi felé hajlik, ami részemről pont a kedvelhetőbb kategória. A Slaves EP alig több mint 10 perces, de ebből az elementáris lendületből lehet nem is tudna többet bevenni a szervezetünk. Bónuszként érdemes megemlíteni, hogy valószínűleg övék az idei év egyik legszebb lemezborítója.

legjobb szám: Where Nothing Is Sacred

17. Fran Palermo - Sun In Splendour N°14

franpalermo

Szinte a semmiből került elő ismét a Fran Palermo, hogy aztán kiadjanak egy ötszámos kislemezt, ami egy nagyon ügyes egyvelege a Beirut zenéjének, a klasszikus westernnek és a hátradőlős tengerparti daloknak. Egészen ritka, hogy nagyon fiatalon valakik ilyen sok és ennyire eltérő hatásokat képesek megfelelően párosítani egymással úgy, hogy annak ne valami bazári giccs legyen az eredménye.

legjobb szám: Not Penny's Boat

16. Ivan & The Parazol - Mode Bizarre

ivanandtheparazol

A hazai rockzenekarok sokszor hajlamosak fölöslegesen túlbonyolítani a dolgokat, mások pedig könnyed, funkys poprock meghatározással próbálják palástolni, hogy jellegtelen hulladék a zenéjük. Az Ivan & The Parazol második nagylemeze folytatja a zenekar által megkezdett party rock and roll vonalat, izzadságszag vagy komolyabb erőlködés nélkül.

legjobb szám: Love Is Like (Bourbon On The Rocks)

15. Zanzinger - Demons Of Future And Past

zanzinger ep

Ha van olyan ember az országban, aki évek óta a magyar Bob Dylant keresi, akkor jó hírünk van, Zanzinger lesz erre a megfelelő ember. Micsoda Dániel (micsoda név!) bemutatkozó lemeze annyira autentikus folk blues album, hogy sokadik meghallgatás után is nehéz elképzelni, hogy ez a hanganyag itthon készült. Elképesztően kiváncsi lennék arra, hogy ezzel a hanghordozással milyen dalokat tudna írni mondjuk magyarul, de addig bőven beérem ezzel a 10 dallal.ű

legjobb szám: No Thunderstorms To Come

14. Puma Danger - Glass Echoes & Cozy Cabanas

"Valamiért most mindenki ilyen apokaliptikus zenét akar csinálni Magyarországon" - mondta pár hete Jenei kolléga a Puma Danger zenéjét hallva, és való igaz, hogy valamivel kisebb késéssel érkezett el hozzánk a nagy nyugati neo-psych őrület, mint többi zenei trend szokott. A Puma Danger első EP-je ettől függetlenül egy baromi izmos bemutatkozás, és alig várjuk már az első rendes stúdióalbumot a zenekartól.

legjobb szám: Sonic Blue

13. Tumo - Tumo

tumo

Az egyik idősebb kolléga szokta mindig annyival letudni a dolgokat, ha a Tumóhoz hasonló zenét mutatok neki, hogy ez óbégatós huligánzene. És hát nincs mit szépíteni, a Megint jönnek c. szám például a legnagyobb himnusz, amit magyar zenekar valaha írhatott az óbégatós huligánzene nevű műfajon belül.

legjobb szám: Megint jönnek

12. Wasted Struggle - Plaguebringer

wasted struggle

Amikor egy zenekar a saját Bandcamp-oldalán a keresőszavakhoz a "punk black metal blackened hardcore chaotic hardcore crust hardcore metal sludge" műfajneveket írja, akkor valami elementáris brutalitásra lehet számítani, és a Plaguebringer tényleg annyira gigászi, hogy a komplett Iszlám Állam retteghet, ha egyszer ezt lemezt megszerzik Guantanamóban.

legjobb szám: Bringer of Plague

11. 6 T - French Fries

6t

Iamyank és Skrude alkalmi afférjának zabigyereke a French Fries EP, ami hat rojtosra csavart juke és footwork szerzeményt tartalmaz. A French Fries egyébként annál az ASAN kiadónál jött ki, ahol a Sör És Fű vagy a Gazsi Rap Show lemeze is, szóval 2015-ben erősen ajánlott lett figyelni label legfrissebb kiadványait, nehogy lemaradjuk a legmenőbbekről.

legjobb szám: Losing My Mind

10. Dope Calypso - Farewell to the Fairy, Goodbye to the Ghost

dope calypso

A Haunebu és a Kollaps romjaira épült Dope Calypso első nagylemeze tökéletes megidézése az olyan garázspunk hősöknek, mint a Cramps vagy Jay Reatard, sok-sok ZS-filmes horror tematikával, és élőben lelkésznek öltözött frontemberrel. Basszusgitárt pedig kár keresni, mert az nincs, és nem is igazán kell ide.

legjobb szám: Black Swamp Thing

9. Óriás - 0209

orias

Az Óriás a bizonyíték arra, hogy a megfelelő kreativitással párosulva egyáltalán nem jelent gondot egy zenekarnak, ha kicsit túlgondolják a számaikat. Ilyenekkel van tele a 0209 EP (na meg egy kvázi hardcore punk dallal Szomorú címmel), és azt is elég nehéz lenne tagadni, hogy Egyedi Peti az egyik legjobb magyar frontember, nincs vita.

legjobb szám: Kicsi Ember

8. Terrible Ted - S/T

terrible ted

2014 az underground szupergruppok éve itthon (bármennyire is gyűlöletes az utóbbi kifejezés, pláne az előbbivel kombinálva), a Terrible Ted tagjai sem a semmiből álltak össze. Mondjuk ez tényleg ki a francot érdekel azon kívül, hogy a Hangmás frontembereként is tevékenykedő Minda Endre egy olyan műfajban próbálja ki magát, ami viszonylag távol áll az elsőszámú zenekarától. Az S/T az idei év egyik legjobb magyar garázsrock lemeze.

legjobb szám: Milk Bunny

7. Stas - Tales From Liasufam Desert

Ha különdíjat kellene adni az év legegzotikusabb magyar megjelenéséért, akkor az biztosan Stasnak járna. A keleti motívumokra épító concept album olyan, mintha Omar Souleyman esküvők helyett egy kizárólag arab táncosokat foglalkoztató sztriptízbárban kezdte volna a karrierjét. A Tales From Liasufam Desert pont az a lemez, amire még csak kevesen készültek fel itthon.

legjobb szám: Pleasure

6. Gazsi Rap Show - M.U.R.Zs.I.

gazsi rap show

Az egyetlen pozitívuma a magyar Youtube-rap dominanciájának, hogy sokkal könnyebb kitűnni a tömegből bármivel, ami nem zongorás alapokra mondott közhelyparádé vagy keménykedő álgengszter rapcirkusz. A Gazsi Rap Show mondhatni ennek a teljes ellentéte, a már-már dadaista szövegek, az elborult alapok, és a Zsolti, a béka óta írt legjobb kétéltű rapzene a garancia arra, hogy említésre érdemes magyar hiphopot baromira nem a Youtube ajánlórendszerében kell keresni.

legjobb szám: Boldogabb állat a békáknál alig van

5. Hanoi - Látóképek

Még szerencse, hogy karácsony előtt megjelent a debreceni Hanoi új nagylemeze, mert így még volt idő annyira széthallgatni, hogy felkerüljön erre a listára. Őszinte, nyers, velőt rázó hardcore punk, mindenféle fölösleges pozőrködés helyett néhol egészen meglepő húzásokkal.

legjobb szám: Ne nézz a napba

4. Lazerpunk! - Game Over

Az olvasóink nagy része valószínűleg most hall először Lazerpunkról, pedig a fiatal producer most az egyik legforróbb név az elektronikus zenét régi videojátékok hangjaival kombináló retrowave műfajon belül. Persze képtelenség a kötelező Crystal Castles vagy Kavinsky összehasonlításokat elhagyni, de Lazerpunk! zenéje ennél sokkal mélyebbre és az NES-hangok, FPS-játékok és '80-as évekbeli rajzfilmek világában. Simán el tudom képzelni, hogy egy-egy apró videojátékos hangminta hallatán a tech rovat munkatársai is elismerően biccentenek a szomszéd asztalnál.

legjobb szám: Retro Future Disco

3. The Somersault Boy - How To Do A Somersault 

somersault boy

Meggyőződésem, hogy tömegével vannak olyanok, akik legalább a pedálgyűjteményük felét odaadnák azért, ha képesek lennének annyira popérzékeny punkrock dalokat írni, mint a Somersault Boy, anélkül, hogy az valami gagyi poppunk förtelem legyen. Nálam ez a kertvárosi lo-fi powerpop (vagy ahogyan ők hívják, sickpop) lazán az év egyik legjobb nem csak magyar nagylemeze, tele remek, azonnal fülbemászó refrénekkel és azzal megmagyarázhatatlan érzéssel, hogy ez biztosan a '90-es években készült, de csak most digitalizálta be valaki kazettáról.

legjobb szám: They All Went To The USA

2. Middlemist Red - Supersonic Overdrive

Aki rendszeres Index-olvasó, annak már aligha kell bemutatni az idei év magyar zenei sikertörténetét, a Middlemist Redet. A budapesti zenekar ősszel végre kihozta az első rendes stúdióalbumát is, ami lehetett volna egy kidurranó túlfújt lufi, de pont nem ez a helyzet. Érett, részletesen kidolgozott, abszolút profi munka, aminek a dalain már most lehet érezni az együttes saját karakterét. Soha nem volt még ennyire jó szeretni a pszichedelikus rockot Magyarországon.

legjobb szám: Alas

1. Gustave Tiger - At The Idyll's End

Ezen a 20-as listán szerepel az a zenekar, aminek az egyik tagja egyszer kicsit legyintve annyit mondott nekem, hogy a Gustave Tiger ott rontotta el, hogy az első lemez után bevettek egy lányt is az együttesbe. Ehhez képest az At The Idyll's End az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb magyar megjelenése, nem csak itthon, de külföldön sincs nagyon hozzá fogható. Már nem tudom pontosan honnan származik a katedrálispunk elnevezés, de tényleg van a Gustave Tigerben valami furcsa, földöntúli hangulat, mintha az arkangyalok alapítottak volna egy punkzenekart a pokol elleni bandák csatájára. Az ő esetükben abszolút helyénvaló az az ezerszer - legtöbbször abszolút tévesen - hangoztatott megállapítás, hogy ha nem ide születnek, akkor valahol egész máshol tartanának.

legjobb szám: Covet To Die

+1 VAN-filmzene

van filmzene

Ugyan nem "rendes" zenekari lemezmegjelenés, de a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan filmzenéje majdnem olyan népszerű volt idén, mint maga a mozi. Ezért kár lenne lehagyni egy ilyen listáról pláne, hogy - magához a filmhez hasonlóan - akad több olyan dal is, ami szövegileg generációs korleletnek tekinthető. Ki tudja, lehet majd 20 év múlva ezeket a dalokat kell mutogatni az új generációnak, amikor arról kérdeznek, hogy milyen volt 30 környékén Magyarországon.

legjobb szám: Ez van