A tökéletes példa, hogyan ne írjon zenét

2015.01.09. 11:56

Állandó közhely, hogy a rockzenében már mindent eljátszottak, bezzeg az elektronikus zenében végtelenek a lehetőségek. Ennek ellenére az olasz Nari & Milani producerpárosnak sikerült úgy kezdeni a 2015-ös évet, hogy pofátlanul lekoppintották Mr. Oizo egyik örök klasszikusát, a tudtukon kívül.

Az eredeti tervek szerint január 26-án jelent volna meg Sander Van Doorn prosztó house sztárproducer kiadójánál Nari & Milani Triangle c. száma, amihez két napja feltöltöttek egy kétperces számrészletet. Nem kellett sok idő, hogy kiderüljön: a két olasz DJ pofátlanul lemásolta Mr. Oizo Flat Beat c. számát, amit a magyar emberek túlnyomó többsége biztosan abból a bizonyos Levi's-reklámból ismer.

Mr. Oizo - Flat beat

Ez pedig Nari & Milani Triangle-jének a részlete, amit azóta levettek a Youtube-ról.

Nari & Milani - Triangle

Gondolom nem kell külön részletezni, első hallásra is könnyű megállapítani, hogy a két olasz még a kis nyüszögő hangmintákat is átvette az eredeti dalból. Az In The Mix hozta le először, hogy a nevetséges olasz másolat híre Mr. Oizóhoz is eljutott, aki egyáltalán nem örült, hogy valakik képesek voltak 1999 legnépszerűbb partyslágerét ennyire nyilvánvalóan lemásolni.

Végül a két olasznak is meg kellett szólalnia az ügyben, akik képesek voltak azzal védekezni, hogy egy mindenki számára elérhető, legális hangmintával dolgoztak ők is, majd ujjal kezdtek mutogatni másokra, akik szintén használták már ezeket a hangokat. Jobb lett volna, ha csak csöndben maradnak és leszedik a dalt, helyette a kommentelők is hülyét csináltak belőlük a saját Facebook-oldalukon.

A szerzők azzal védekeztek, hogy a korábban kikerült részlet csak demó, a rendes verziót először Sander Van Doorn mixében lehet meghallgatni. Ez is felkerült azóta, de az eredetileg ígért szám helyett egy másik producer remixét játszották.

Az egészben a legszomorúbb, hogy Nari és Milani a '90-es évek közepe óta együtt zenélnek, vagyis mindenképpen ismerniük kellett a Flat Beatet, ebben a korszak ez a szám forradalminak számított minden elektronikus zenével foglalkozó ember számára.