A Szám 2015, első kör: válassza ki a legjobbakat!

a szam 2015
2015.01.24. 13:01

Elindult A Szám 2015, az Index alternatív dalversenye, amelyben harminc tavalyi dalból választjuk ki a legjobbat. A mezőnyt először három tízes csoportra osztjuk, a tíz-tíz dal három fordulóban mérkőzik meg, három dalt a zsűri választ ki, és másik hármat pedig az olvasók juttathatnak tovább a középdöntőbe.

A zsűri természetesen vállalja a véleményét, minden dalhoz kiemelünk megjegyzéseket a szerzőinktől, illetve a legvégén táblázatban is mutatjuk, hogy ki mennyi pontot kapott.

DE!

A zsűri ugyan már továbbjuttatta a három kedvencét, de a fennmaradó hét dalra most az olvasó szavazhat, méghozzá egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol 10 a legjobb és 1 a legrosszabb. A legtöbb pontszámot összeszedő három dal a három zsűri kiválasztottjával megy a középdöntőbe.

TOVÁBBJUTOTTAK

A szavazásnak vége

 

Zanzinger: Bitterness Preacher

 

Micsoda Dániel, vagyis Zanzinger 2014-ben hozta ki az első önálló nagylemezét, amivel kapcsolatban elhangzott már Bob Dylan, Nick Drake és a Tallest Man on Earth neve is. Amikor először szóba került, hogy a Bitterness Preachert neveznénk a versenyre, az egyik kollégánk nem akarta elhinni, hogy ezt egy magyar zenész írta és adja elő. Nem véletlenül ment tovább a legtöbb ponttal.

zanzinger
Fotó: Nikolett Kustos

Kovács M. Dávid: Egyszer egy lengyel fesztiválon kihagytam egy Tallest Man on Earth-koncertet (a hülye másnap és fáradtság miatt nem tudtam kimászni a sátramból), de tök jó, hogy már akár országhatáron innen is pótolhatom, amit akkor elszalasztottam.

Libor Anita: Én ezt nem is hiszem el, hogy Magyarországon ilyen zenék készülnek. Tök jó!

Panyi Szabolcs: Még mindig nehezen akarom elhinni, hogy a Zanzinger nem valami hamisított magyar, mint a pénzért magyar állampolgárságot vásároló ukránok.

 

 

Dorothy's Legs: Watch Me Go

 

A kétfős new wave szintipop duónak elég csak megnézni a Soundcloudját, hogy teljes képet kapjunk arról, pontosan mivel is állunk szemben. Nekünk nagyon bejött a Watch Me Go! zugó posztpunkja, a második legjobb pontszámot kapták tőlünk. Az énekes Walters Lili egyébként szerepelt aSenki szigete című magyar filmben is egy szórakoztató epizód erejéig.

Kovács M. Dávid: Kétségtelenül ez a felhozatal legizgalmasabb dala: épp csak egy hajszál választja el attól, hogy egyszercsak nagyon rossz legyen, vagy váratlanul összeomoljon, de talán épp ettől olyan szerethető, hogy tudja félteni az ember.

Klág Dávid: Először az a szirénázásra emlékeztető süvöltést tudtam értékelni benne, aztán mostanára már minden mást is.

Sajó Dávid: Egyszerűen nem tudom szavakba önteni mennyire elképesztően KURVA JÓ ez a szám az elejétől a végéig.

Pegazusok nem léteznek: Nem kell

"A nevünket egy hűtőre felragasztott rajzról loptuk" - írják magukról Facebookon, mielőtt bárki megkérdezné honnan a név. A három fiatalból és a Heaven Street 7-ből is ismert Németh Róbert gitárosból álló zenekart már egyre többen kezdik megismerni, volt olyan számuk is, ami szerepelt a Társas játék című magyar HBO-sorozatban is. A Nem kell viszont azonnal meggyőzte a zsűri nagy részét, köszönhetően a majdnem tökéletes refrénnek.

Libor Anita: Kétségkívül ez volt 2014 legjobb refrénje. Ha kicsit erősebb lenne a dal többi része is, nálam ez lenne az abszolút nyertes a mezőnyben.

Sajó Dávid: A refrén tényleg baromi jó, de a dal többi része sajnos untat.

Kovács M. Dávid: Az egyik legelső Pegazusok-koncira eljött az akkori csajom is. Már így eléggé fasírtban voltunk, megfeneklett a kapcsolatunk, vagy mi, de ennél a számnál valahogy mégis megenyhült kicsit, és odasúgta, hogy "ez tök jó!". Ez volt kábé az utolsó dolog, amiben egyetértettünk. Tökre látszott, hogy a szívéből szól minden sora. Egy szám pedig valami ilyesmitől lesz csak igazán jó.

 

ÉS AKIKRE MÉG SZAVAZNI KELL

 

 

 

Kaktus: She Be Like

Idén már jelentkezni is lehetett A Számba (haha), és a kezdeti szkepszisünk ellenére egész sokan jutottak be innen a legjobb harmincba. Például a viszonylag ismeretlen Kaktus, akik csak 2014 szeptemberében alakultak a Kaposvár-Pécs tengelyen, de jelentkezésüknél már írták, hogy 2015 elejére tervezik az első EP-jüket. A Facebook-oldalukon egyébként azt a Middlemist Redet is említik a rájuk hatást gyakorló együttesek között, akik tavaly megnyerték a versenyt.


Szász Barna
: Imádom benne a puttyogást.


Klág Dávid
: Mi ez a szám? Honnan jött? Mi a műfaja? Miért nem olyan végig, ahogy kezdődik? Hogy lehet benne breakbeat és gitárcincogás egyszerre? Mit énekelnek benne? Ez most elektronikus vagy akusztikus? Én egyikre sem tudom a választ, viszont már nagyon-nagyon sokszor meghallgattam. Igaz, én a Vondelparkot is imádom, amire ez egyértelműen hajaz.


Sajó Dávid
: ¯\_(ツ)_/¯

5,55

Kiddo: Hozzátok el!

A Kaktushoz hasonlóan a Kiddo is jelentkezésen keresztül került a legjobbak közé. A Tornádó c. számuk már feltűnt a Recorder Magyarradarján, a Viván és a Petőfi Rádióban is, de nekünk a Hozzátok el-t küldték, mivel ezt érzik 2014 leghúzósabb Kiddo-szerzeményének.

kiddo


Kovács M. Dávid
: Bármilyen távol is állnak tőlem az ilyen jólfésült fiúcsapatok, ezzel itt zeneileg tényleg semmi baj. A dalszöveg viszont nagyon fáj: a mondandója és a szókincse ("az időnek kárára", "sok csalódás dacára" stb.) egyaránt. Nem feltétlenül kell azt a hallgató orra alá dörögölni, hogy vettünk már a kezünkbe könyvet ÉLETÜNK SORÁN.


Klág Dávid
: Én azt hittem, hogy ez a szám Jézusról szól.


Tóth Judit
: Egészen a refrénig tetszik, az viszont elég béna, és szerintem a vokál totál vérszegény - olyan énekes kéne, aki életet tud vinni a számba.

4,94

Kozmosz: Üzensz-e bármit?

Szintén egy tavalyi visszatérő a legjobb nyolcból, bár az Üzensz-e bármit? valamivel kevésbé politizáló, mint elődje. A budapesti punkrock zenekar ma már rendszeresen koncertezik vidéken és fesztiválokon is. Legutóbb az olvasók vitték a legjobb nyolcig a Kozmoszt, erre most is meg van az esélyük.

10929168 898317780220781 7345134566078937352 n


Klág Dávid
: Supernem Szabi hogy berekedt!


Tóth Judit
: Végre valami, amiben normális gitár van! csak az a baj, hogy olyan érzésem van, mintha már 100x hallottam volna.


Kovács M. Dávid
: Fú, rájuk vajon miért haragszanak ennyire a többiek?! Ekkora baj azért nincs a Kozmosszal!

6,06

Lazerpunk: Retro Future Disco

Mi történik, hogy ha keresztezed a '80-as éveket, a retro videojátékokat és a chiptune-t? Ez lenne a retrowave, aminek az egyik legígéretesebb feltörekvői között emlegetik külföldön is a budapesti Lazerpunkot. A Retro Future Disco pedig tényleg pont olyan, mint amit a cím sejtet.

lazerpunk.png


Klág Dávid
: Ha esetleg Kavinsky adna egy klubkoncertet itthon, akkor ő lehetne az egyetlen lehetséges előzenekar. Én a videóit jobban szeretem, mint a számait, de erre mondjuk szívesen verettem volna 2009-ben egy sportkocsiban.


Sajó Dávid
: Tudom, hogy ebbe a műfajba necces vokált rakni, pedig azzal ez egy 10/10-es dal lenne. De még így is imádom, full Kavinsky az egész.


Szász Barna
: ‪Egy kifejezetten szép, minimalista mű, viszont ötletet meg újdonságot nem nagyon találok benne‬.

4,47

Polar Dear: Since I Know You

A kezdetben még kétfős Polar Dear ma már csak Borsos Oleget jelenti, aki ezzel a mostani számával erős váltást vitt véghez a korábbi, például a Viván is elég sokat sugárzott slágerükhöz képest.


Tóth Judit
: Elsőre olyan semmi volt, aztán minél többet hallgatom annál jobban bejön, van benne valami magával ragadó.


Klág Dávid
: Ez a szám egy designerbutikból sem lógna ki Párizstól Pekingig, viszont kevesen kérdeznék meg a pultnál, hogy mi ez.


Szász Barna
:  Értem, hogy mi akarna lenni, de az ének gyengus, a szám meg uncsi.

4,51

Suppah: XXL

A többiekhez képest Suppah veteránnak számít, hiszen még 1995-ben kezdte a Hátshow sor rapcsapat tagjaként, akik a rap műfaj egyik úttörőinek számítottak itthon. Suppah viszont egy ideje már szólóban próbálkozik, és a hazai állapotokhoz képest morcosabb, eleketronikus hangzással. Az XXL-t minimum fejhallgatóval vagy mélynyomóval érdemes elindítani.

suppah


Sajó Dávid
: Iszonyatosan bejön az alap, pár órán át elhallgatnám egy mélynyomó mellett fetrengve.


Klág Dávid
: Tavaly végigjátszottam a Saint's Row IV-et, ott nem lepődtem volna meg annyira, ha megszólal, de ha választani kelle, akkor inkább a wakablakafészes arcok. Mondjuk elég raj egy rímet úgy befejezni, hogy Nikola Tesla.


Szász Barna
: ‪Van, amikor a suttyóság karakteres, vagy pl. szórakoztató, na ez pont egyik sem, hanem csak simán suttyó, zeneileg meg ctrl+c külföld 2012, ctrl+v magyarország 2014.

3,36

The Biebers: Rhythm of Joy

A Puskás testvérek által alapított Biebers visszatérő vendég a mezőnyben, a legutóbbi versenyen a Sorry c. számuk egészen a legjobb nyolcig jutott. A rendes zenekarrá bővülő Biebers azóta kihozott egy EP-t, felléptek az X-Faktorban és jó ideje a rádió is játssza a számaikat. Aki a '80-as évekkel van, az a Biebersszel is.

10386746 686539934796109 7278061937408416572 n


Panyi Szabolcs
: Ugye láttátok a klipben azt a BAJUSZT? Nálam sajnos nagyban hozzájárult a Biebers lepontozásához.


Szász Barna
: ‪Pluszpont a csikidámos öniróniáért, szépen hozza a vállalást (traditional dance music for drunk people), de ennél simán lehetne izgalmasabb / értelmesebb az egész.

Klág Dávid: Tisztességes próbálkozás arra, hogy MAI FIATALOS POPSLÁGER legyen, de olcsó panelekből van összerakva és amikor beindul a refrén, az olyan, mintha egyszerre minden elektronikai eszköz megszólalna a lakásban.

6,32

 

A zsűri pontszámai

   DaG DuG HR PSz SB KG TJ SzB KMD KD PB SD LA átlag
Biebers 8 6 7 3 5 5 8 6 7 1 6 8 3 5,62
Dorothy's Legs 9 10 10 8 10 7 1 8 9 8 8 9 9 8,15
Kaktus 5 4 9 2 7 2 2 7 6 10 4 6 5 5,31
Kiddo 3 3 2 4 3 4 5 2 4 4 2 4 4 3,38
Kozmosz 1 1 1 7 1 1 6 4 3 3 10 1 1 3,08
Lazerpunk 2 5 5 6 6 6 3 5 1 7 5 7 7 5
Pegazusok Nem Léteznek 6 7 3 9 9 9 9 10 8 9 3 2 8 7,08
Polar Dear 7 8 6 5 2 8 7 3 5 5 1 3 6 5,08
Suppah 4 2 8 1 8 3 4 1 2 2 9 5 2 3,92
Zanzinger 10 9 4 10 4 10 10 9 10 6 7 10 10 8,38

A zsűri tagjai: Dankó Gábor, Dudás Gergely, Hegyeshalmi Richárd, Koroknai Gergely, Kovács M. Dávid, Klág Dávid, Libor Anita, Pándi Balázs, Panyi Szabolcs, Sajó Dávid, Stubnya Bence, Tóth Judit, Szász Barna