Tőlük hangos New York

u
2015.01.24. 23:39

New York tradicionálisan a rapzene fellegvára, egyben a műfaj bölcsője is, ahonnan az évek során tucatnyi meghatározó előadó került ki. Az ezredfordulótól kezdődően azonban kissé háttérbe szorult a város, ha hiphopról van szó. Ezért is akkora szám, hogy Január 20-án megjelent Joey Bada$$ első rendes stúdióalbuma, sőt nyáron a Balaton Soundon is fellép majd. A még mindig csak 19 éves rapper egyike annak az új New York-i generációnak, aminek köszönhetően az utóbbi pár évben a város visszakerült az amerikai hiphop térképére.

Ugyanis hiába New York a rapzene bölcsője, az utóbbi egy évtizedben megerősödött a déli rap, a nyugati part, Amerika középnyugati részéről nem is beszélve, ahol Chicago szép lassan a műfaj fővárosává válik. Az új generációnak köszönhetően ismét kezd magára találni a keleti part, Joey Bada$$ apropóján összeszedtük azokat az előadókat és rapcsapatokat, akik az új Wu-Tang Clan, Nas vagy Biggie Smalls lehetnek 2015-ben.

Ezt hallgassa a cikk olvasása közben

Míg a '90-es években a keleti és a nyugati part dominált, addig a 2010-es évekre eljutottunk oda, hogy szinten minden amerikai államnak megvan a saját kis rapzenei szubkultúrája a maga sajátosságaival. Nem is ezeknek a létezése újdonság, hanem az, hogy az internetnek köszönhetően már bárki megmutathatja a zenéjét. Így a rap nem központosul egy-egy városra, hanem olyan sokáig hanyagolt fellegvárakat rak fel a könnyűzenei térképre, mint Memphis, Houston vagy Miami. A szétszóródó figyelemnek köszönhetően a hiphop bölcsőjeként tekintett New York hatalmas generációváltáson esett át, a már 40 fölött járó helyi legendák (Wu-Tang Clan, Busta Rhymes, Nas, stb.) helyét huszonéves újoncok, sőt, tinédzserek kezdik átvenni. Az alábbi felsorolásban megpróbáljuk bemutatni mi megy most New Yorkban, és kikről szólhat a műfaj a jövőben Amerika legnagyobb városában.

Bodega Bamz

Miről lehet ismerni? A félig dominikai, félig Puerto Ricó-i Nathaniel DeLa Rosa Kelet-Harlemben, vagyis a kerület spanyol ajkú részén nőtt fel szigorú keresztény neveltetés mellett.

A latin háttér, a vallás és a harlemi gettó egyvelegének lett az eredménye Bamz latin trapként is definiált stílusa. Ugyan a többiekhez képest valamivel idősebb (idén lesz 30), de csak az utóbbi egy-két évben kezdik észrevenni egyedi számainak és a Tanboys-mozgalomnak köszönhetően. Utóbbival az a célja a rappernek, hogy öntudatára ébressze a latin-amerikai származású zenészeket, hogy bátran integrálják a kultúrájuk hagyományait az alkotásaikba.

Hol tart most? Két mixtape és egy rakás A$AP Mobhoz köthető vendégeskedés után idén az első rendes stúdióalbumára készül, amit továbbra is független előadóként készít. Egyre gyakrabban tűnik fel az A$AP Mob környékén, Rocky még alapokat is csinál neki, szóval nem lehetetlen, hogy egyszer az ő kiadójuknál köt ki. Bár a mai zeneiparban valószínűbb, hogy inkább indít egy sajátot.

Kötelező hallgatnivaló A 2012-es Strictly 4 My P.A.P.I.Z. mixtape-pel érdemes kezdeni, ha az nem tetszik, a többi sem fog.

Különleges ismertetőjel Fejkendő 2Pac-módra megkötve és oldalra tolva, illetve dominikai és Puerto Ricó-i zászlók mindenhol. 

Ratking

Miről lehet ismerni?  2011-ben kezdtek együtt dolgozni Harlemben, 2012-ben pedig már meg is jelent az első EP-jük, és azóta ők a legundergroundabb underground rapformáció New Yorkban, persze egyre viccesebb ezt olvasni a főáramú zenei médiában megjelenő cikkekben.  Az idén 22 éves Wiki haverja, a 21 éves Hak eredetileg nem is foglalkozott zenével: rajzolt, és művészeti képzésre járt, de aztán Wiki rávette, hogy szálljon be a bandába, amit Sporting Life-fal, a producerükkel hoztak össze. A kollektívában nem csak a tagok neve fura - a Wiki a Wikipédiából, a Sporting Life pedig a DJ kosárlabdarajongásából jön -, hanem az is ahogy a raphez viszonyulnak. A félig ír, félig Puerto Rico-i Wiki a punk felől jutott el a hiphophoz – gimiben még hardcore-együttese volt  – , és pont azt szereti a punkban, hogy bár lemezen nem üt akkorát, élőben szól jól. Célja, hogy ugyanezt megcsinálja a rappel is, ugyanis szerinte ez ott pont fordítva működik.

ratking

Hol tart most?  Tavaly jelent meg az első nagylemezük, a So It Goes, ami rendre előkerült valahol az év végi listák első felében.

Kötelező hallgatnivaló A So It Goes, ebből minden kiderül, amit a zenéjükről tudni érdemes.

Különleges ismertetőjel Wiki hiányzó fogai: legalább három-négy hiányzik neki a felső fogsorából. Azt nyilatkozta, hogy meg fogja csináltatni őket, viszont nem aranyból, mert annak az anyja nem örülne. 

R.I.P. A$AP Yams

A cikk megjelenéséne előtt pár nappal sokkolta a világot a hír, hogy drogtúladagolásban, mindössze 26 évesen meghalt A$AP Yams, az A$AP Mob kollektíva alapítója. Yams még 2007-ben alapította meg a kollektívát, miután - az azóta már megszűnt - RealNigga Tumblr-oldala kinőtte magát. Később csatlakozott csak a csapathoz Rocky vagy Ferg, később Yams a háttérben nem csak nekik, de minden tagnak igyekezett egyengetni a karrierjét. Neki köszönhetően lehetett márkanév az A$AP, és ő volt, aki már legelejétől kezdve abba az irányba vitte az egészet, hogy saját maguk adják ki a zenéjüket és az általuk megtervezett imidzset vigyék végig. Minden elmond Yams fontosságáról, hogy két éve még a New York Times is külön portréban foglalkozott vele, mint a zeneipar következő vizionáriusa.

A$AP Ferg

Miről lehet ismerni? A$AP Rocky után ő lett másodikként igazán híres az A$AP Mobból a 2013-as Trap Lord című lemezével. Kezdetben nem is rappel foglalkozott: művészeti iskolába járt, rajzolt és festett, de az apjától a ruhatervezést is eltanulta, és ezzel is aktívan foglalkozott, mielőtt csatlakozott az A$AP Mobhoz. Annak ellenére, hogy a szólólemezzel emelkedett ki a kollektívából, már korábban is feltűnt A$AP Rocky számaiban.

Hol tart most? Tavaly featelt Ariana Grande egyik számában, YG-vel közös számot adtak ki, ruhát tervezett a Syracuse University-nek, aztán az év végén megjelent egy mixtape-je, a Ferg Forever.

Kötelező hallgatnivaló A nagylemezéről a rap allstar-válogatottat felvonultató Work, a gengszter Shabba, vagy a szívszorító Cocaine Castle.

Különleges ismertetőjel Wikivel ellentétben ő pont hogy jól áll fogakkal, fémes csillogásukkal napfényben valószínűleg az utca másik felén is elvakítják a napszemüveget nem hordó lakosságot. 

Capital STEEZ (1993-2012)

Ez a lista nem lenne teljes Joey Bada$$ legjobb barátja, és a Pro Era csapat alapítója, Capital STEEZ nélkül. Steez voltaképpen spirituális vezetője volt a keleti parti újhullámos előadóknak és ő volt, aki összefogta a Beast Coast mozgalom neve alatt az olyan kiemelkedő csapatokat, mint az Underachievers, a Flatbush Zombies és a Pro Era. Fiatal kora ellenére nem csak az elvont misztikumokkal foglalkozott a szövegeiben, hanem komoly politikai véleményt is formált, a kormány és a fogyasztói társadalom mellett folyamatosan felszólalt a szabadkőműves háttérhatalom ellen. Emellett megszállottja volt a spiritualitásnak, őszintén hitt a harmadik szem létezésében, a számmisztikában és egy magasabb tudat elérésében.

2012-ben  - mindössze 19 évesen - rejtélyes körülmények között öngyilkos lett. Felmászott a Pro Era tagjainak zenéit kiadó Cinematic Music Group épületének tetejére, SMS-ben elbúcsúzott a barátaitól, majd pontban 11:59-kor annyit posztolt a Twitterre, hogy "Vége", aztán leugrott.

Halálának háttere máig zavaros, és talán sosem derül ki pontosan mi volt az indíték. Sokak szerint Steeznél a halála előtti hónapokban skizofréniára utaló jelek jelentek meg, amit a rendszeres LSD-fogyasztása is előidézhetett.

Sokak szerint viszont szó se volt öngyilkosságról, és vadabbnál vadabb teóriákkal álltak elő a legjobb barátját egy zsíros nagykiadós szerződésért megölető Joey Bada$$-től a kormányellenessége és a zeneiparral kapcsolatos meglátásai miatti illumináti kivégzésen át a másik dimenzióba való átlépésig. Steez története az évek múlásával egyre zavarosabbnak tűnik, miközben sokan elfelejtik, hogy személyében az egyik legjobb szövegírót vesztette el a New York-i hiphop.

Aki szeretné jobban beleásni magát Capital STEEZ rejtélyes öngyilkosságába, azoknak érdemes elolvasni a Fader és a Village Voice cikkét, illetve ezt a Reddit-threadet.

Joey Bada$$

Miről lehet ismerni? A még mindig csak 19 éves Joey Bada$$ három osztálytársával alapította meg a Progressive Era-t, aminek a nevével arra utalnak, hogy szándékuk szerint nem kisebb feladatra vállalkoznak, mint hogy új korszakot kezdenek a New York-i hiphopban. Nagyjából minden ott kezdődött, amikor 15 éves korában feltöltött Youtube-ra egy videót, amin freestyle-ozott.  A videót lehozta az egyik nagy amerikai hiphop-oldal, a Wold Star Hip Hop, és itt talált rá Jonny Shipes, a Cinematic Music Group vezetője. Shipes Twitteren érte el a rappert, akinek végül a menedzsere lett, és a Pro Era is így került a lemezcéghez. A Pro Erával egyébként a conscious rap-hagyományt is továbbviszik valamennyire, amikor társadalomkritikus dalokat írnak. Jó példa erre az Occupy Wall Street-mozgalom ügyeivel és esztétikájával együtt rezonáló Survival Tactics.

joey-badass

Hol tart most? Két mixtape-pel a háta mögött a héten jelent meg az első nagylemeze, a B4.DA.$$., amin a korábbi dolgaihoz hasonlóan a New York-i szcénában talán legerősebben nyúl vissza a keleti parti rap aranykorához tartozó előadók stílusjegyeihez. Egyébként Jay-Z-t és Notorius B.I.G.-t is a példáképei közt említi, és sokszor hasonlítják őt Nas-hoz is. Sokszor rappel kifejezetten dzsesszes alapokra, ami az okos szövegekkel együtt sokakat emlékeztethet az A Tribe Called Questre.

Kötelező hallgatnivaló A 1999 mixtape.

Különleges ismertetőjel Brooklynban járva könnyen bele lehet futni az utcán, hiszen mindenhova gördeszkával jár.

Bobby Shmurda

Miről lehet ismerni? A nem túl kreatív című Hot Nigga miatt. Ez a júliusban megjelent klip egymagában elég volt ahhoz, hogy az addig teljesen ismeretlen 20 éves rapper rögtön a legígéretesebbek között legyen emlegetve. Ehhez közrejátszott a shmoney dance nevű mozdulatsora is, amit pillanatok alatt felkapott az internet, és igen, úgynevezett mémmé vált. A karibi (apja jamaikai, anyja trinidadi) szülőktől származó, eredetileg floridai Shmurdára azonnal lecsapott az Epic Records, és erre az évre tervezik a fiatal előadó első rendes stúdióalbumát.

bobbyshmurda

Hol tart most? Most éppen a Rikers Islanden található szigorított fegyházban csücsül nagyon komoly vádakkal. Még december közepén tartoztatták le azzal, hogy ő vezeti a Crips bűnbanda GS9 nevű szervezetét. A GS9 egyébként egy kiadó is, eddig itt jelentek meg Shmurda zenéi. A Shmurdát és a GS9 tagjait gyilkossággal, illegális fegyvertartással, drogkereskedelemmel és közveszély okozásával is vádolják, amiért 8-tól 25 évig terjedő börtönt is kaphat. Az ügy annyira komoly, hogy a két millió dolláros óvadék kifizetése ellenére sem engedik ki Shmurdát a börtönből. A rapper a Hot Nigga c. számában azt is megemlíti, hogy 10 éves kora óta cracket árul, de az ügyészség nem kezeli bizonyítékként az előadó dalszövegeit.

Kötelező hallgatnivaló Hot Nigga, nem is kérdés.

Különleges ismertetőjel A shmoney dance a bizonyíték arra, hogy elég egy közepesen izgalmas chicagói drillt idéző dal és egy idióta tánc ahhoz, hogy bárkiből menő előadó lehessen.

The Underachievers

Miről lehet ismerni? A duó két tagja 2007-ben találkozott először, amikor AK egyik barátja felhozta a másik leendő tagot, Issa Goldot AK-hez füvet szívni. AK The Underachiever néven rappelt gimiben. "Amit mi csinálunk azt az emberek a legtöbbször lecsúszásnak titulálják, azt gondolják, «na ezek ilyen szívós figurák». Aztán amikor beszélnek velünk, akkor rájönnek, hogy értelmes arcokkal van dolguk. Így miközben gyakorlatilag lecsúszott dolgokat csinálunk, pozitív engergiát közvetítünk" - magyarázta Issa Gold a Complexnek, hogy miért The Underachievers néven nyomulnak. 2012-ben a So Devilish című számuk klipéjére figyeltek fel először, ezután pedig a Brainfeeder kiadót futtató Flying Lotus állítólag 20 másodperc alatt döntötte el, amikor először meghallgatta a zenéjüket, hogy leszerződteti őket. A Flatbush Zombies-hoz hasonló témákon pörögnek, LSD-vel áztatott szövegeikben gyakran kerülnek elő indigógyerekek, harmadik szemek és a forradalom. (SB)

the-underachievers

Hol tart most? Két mixtape után tavaly jelent meg az első nagylemezük, a Cellar Door: Terminus Ut Exordium, ami elég jó lett, még mi is felraktuk a Stenk kedvenc 2014-es albumai közé.

Kötelező hallgatnivaló De nem csak a tavalyi lemezünk nagyon jó, simán lehet például az Indigoismmel kezdeni a velük való ismerkedést, mert azon is nagyon jó számok vannak.

Különleges ismertetőjel Füst, színek a pszichedélia minden árnyalatában, harmadik szem és indigóizmus.

Astro

Miről lehet ismerni? Brian Vaughn Bradley Jr. az egész mezőny kakukktojása, hiszen a többiekkel ellentétben nem a New York-i underground terméke, hanem az első amerikai X-Faktoré. Az akkor még csak 14 éves srác egész sokáig jutott a műsorban, hogy aztán a tévés szereplés után önálló karrierbe kezdjen bármiféle nagykiadós promóció nélkül. Meglepő módon Astróból nem valami kirakatfiú lett két kiló Flo Rida és Pitbull közreműködéssel, hanem az egyik legtudatosabb fiatal (még mindig csak 18!) rapper, aki nagyon komoly társadalomkritikát fogalmaz meg a számaiban, már amennyire egy tinédzser képes erre. Az inkább a New York-i old schoolt követő Astro ráadásul kifejezetten tökös gyerek, előbb küldte a francba Kendrick Lamart, amiért New York királyának titulálta magát, mintsem legálisan vehessen cigit a helyi nemzeti trafikban.

astro
Fotó: Jon Lopez

Hol tart most? Hiába mondhatja el magáról, hogy 18 éves kora ellenére hat (!!!) mixtape és két EP is fűződik a nevéhez, a nagy áttörés egyelőre várat magára, és lehet ez még sokáig így lesz. Astro ugyanis egyre több munkát kap a filmes szakmában, benne volt a Sírok között című Liam Neeson-filmben, az Earth to Echo családi sci-fiben, illetve a Célszemély és a Red Band Society tévésorozatokban is.

Kötelező hallgatnivaló A tavaly megjelent 11 számos Computer Era EP az első olyan megjelenése, aminek hallatán az ember ne legyint lemondóan, hogy ez csak egy mutáló hangú gyerek. Zeneileg is ez az első igazán tiszta, átgondolt kiadványa, ráadásul kapcsolati tőkéje ellenére egy igazán nagy név sincs a közreműködők között.

Különleges ismertetőjel 2014-esnél régebbi számokat kicsit nehéz komolyan venni egy mutáló kölyöktől.

Bishop Nehru

Miről lehet ismerni? Alig 16 évesen már minden komolyabb szaklap és médiafelület a Következő Nagy Névként hivatkozott rá. Markel Scott (művésznevét a Hosszú Lé c. filmben megismert 2Pac-karaktertől és a volt indiai elnöktől vette) alig 13 évesen kezdett dzsesszes hiphop alapokat összerakni, amit aztán vadul küldözgetett az Odd Future kollektívának és különböző rapfórumoknak. Ezután mégis inkább a mikrofont választotta, hogy aztán 16 évesen kiadjon egy olyan mixtape-et, amin a legnagyobbat alapjaira rappel, mint DJ Premier, Madlib, J Dilla és MF Doom. Pár hónap alatt mindenki őt akarta, az egyik legnagyobb underground hősnek számító MF Doom konkrétan felajánlotta neki, hogy készíthetnek együtt egy kollaboratív EP-t, de még meg se köszönte Kendrick Lamar hátba veregetését, amikor lecsapott rá Nas frissen alapított kiadója.

Hol tart most? Tavaly októberben jelent meg az MF Doommal közös NehruvianDOOM lemezt nagyon pozitívan fogadta a sajtó, Nehru személyében pedig az egyik legjobb fiatal szövegírót látják. Akinek esetleg fogalma sincs arról ki az az MF Doom, és miért olyan nagy szám, hogy 43 éves fejjel egy 18 éves gyerekkel ír zenét, annak itt egy egyszerű hasonlat: olyan ez, mintha beállítanának Juventus kezdőcsapatába egy ifijátékost, aki még életében nem játszott felnőtt meccset, de már rögtön Andrea Pirlo adja neki a tanácsokat hátulról.

Kötelező hallgatnivaló Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy a NehruvianDOOM egész egyszerűen kötelező, de a Dizzy Wrighttal közös BriLLiant Youth EP-t sem érdemes kihagyni.

Különleges ismertetőjel Az új generáció zenéi között felüdülés hallani, hogy vannak, akik még mindig szerelmesek J Dilla billegő beatjeibe, Bishop Nehru talán már egy kicsit túlzásba is viszi. Olyannyira, hogy még a house-ban és future garage-ban utazó brit Disclosure-rel is képes volt iratni egy ilyen alapot.

És ő és ő és ő miért maradt ki?!

Természetesen képtelenség minden igényt kielégítő összesítést létrehozni, így most is maradtak ki olyanok, akik megérnének pár sort. Ilyen például a többévtiztedes nemi stigmákat lebontó queer hop szcéna New Yorkban, amiről részletesen már írtunk az Indexen.

A$AP Rocky hiánya is feltűnhet, de az ő esetében már nehezen beszélhetünk feltörekvő státuszról, a fiatal rapper 2015-ben simán A listás előadónak számít.

A veteránok pedig értelemszerűen a cikk tematikája miatt maradtak ki, próbáltunk olyanokat kiválasztani, akiktől nem nagyon jelent meg semmi 2010 előtt.

Action Bronsonról pedig itt található még egy részletes, magyar nyelvű írás.

Action Bronson

Miről lehet ismerni? A 32 évével a cikkben szereplő rapperek átlagéletkora felett elhelyezkedő Arian Asllan albán bevándorló apa és New York-i zsidó anya gyerekeként született Queens-ben. A mezőnyből a viccességével is egyértelműen kiemelkedik, ugyanis nem annyira bevett, hogy egy rapper amúgy jól menő szakács is, ráadásul a két szakmát ötvözi is, hiszen szinte folyamatosan jobbnál jobb kajákról rappel, miközben még saját online főzős műsora is volt. Emelett közben 2011 óta letett az asztalra két lemezt meg még jó pár mixtape-et. Action Bronson egyébként nagy Wu-tang Clan rajongó, de a kedvenc rappere az a Ghostface Killah, akihez egyébként folyamatosan hasonlítgatják is - nem véletlenül csináltak végül közös számot. A kaján kívül egyébként főleg csajokról és fűről rappel, de laza hangszeres alapjaival és pufók külsejével ez így együtt már elég ahhoz, hogy kiemelkedjen a rapperek tömegéből.

Hol tart most? Nemsokára megjelenik az új albuma, a Mr. Wonderful, amúgy csak a szokásos: az egyik karácsony előtti buliján tévéket és XBoxokat dobált a közönségbe, az egyik új száma megjelenése után pedig videóban reagált a negatív kommentekre.

Kötelező hallgatnivaló A Blue Chips mixtape. De a RiFF RaFF-fel közös Bird on a Wire is fontos szám.

Különleges ismertetőjel Sok kiló, sok spangli, sok Bronson-burger, és egy saját főzőműsor a Vice-nál.

Flatbush Zombies

Miről lehet ismerni? Ez a három arc konkrétan a lista felével már dolgozott együtt, és nincs olyan magára valamit is adó fiatal New York-i rapper, aki ne akarna legalább egy szám erejéig összeállni a zombikkal. Az első áttörést a Thug Waffle c. számuk hozta meg, onnantól kezdve pedig kiemelt figyelemben részesültek, legtöbbször egy lapon említve az új New York-i feltörekvőkkel, mint Joey Bada$$ vagy az Underachievers. Hamar híre ment, hogy van három Romero-filmekért és pszichedelikus drogokért rajongó srác, akik egyszerre hozzák vissza a Gravediggaz-féle horrorcore-t és adnak hozzá mai hangzást. Az egyik legegyedibb kortárs rapcsapatról van szó, akik nem csak a pszichedelikus drogok témáját fedezték fel újra a hiphopban, de gyakran belemennek olyan elvont témákba is, mint az indigó gyerekek, a magasabb tudat elérése. Annyira szeretnek kísérletezni, hogy pár hónapja még egy közös számot is csináltak a sacramentói Trash Talk hardcore punk zenekarral.

flatbush zombies

Hol tart most? Hiába két kifejezetten sikeres mixtape, a nagylemezes debütálásra egyelőre várni kell. Az Underachieversszel közös Clockwork Indigo EP-n kívül leginkább turnézással voltak elfoglalva 2014-ben és erre az évre sem terveznek egy másik kislemeznél többet egyelőre.

Kötelező hallgatnivaló A D.R.U.G.S. című mixtape alapján könnyen le lehet szűrni, hogy a Flatbush Zombies elborult, a drogkultúrát minden oldalról megvizsgáló, misztikus hiphopja mennyire jön be. Ha ez a lemez nem, akkor a többi sem.

Különleges ismertetőjel Kitágult pupillák, hatalmas szakállak, fejkendő, hidrogénezett haj, batikolt póló és két marék pszilocibin gomba.