Hiába könnyebb ma zenét hallgatni, ha egyre kevésbé éri meg koncertet szervezni

2015.01.30. 18:13 Módosítva: 2015-01-30 18:14:36

Terjedelmes és nagyon részletes cikkben szólaltatta meg a Dal+Szerző Blog a hazai zeneipar fontos szereplőinek képviselőit a tavalyi évről. Kiadók, streamingszolgáltatások és koncertszervező irodák vezetői ugyan látnak némi pozitívumot a hazai állapotok között, de a nyugati tendenciákat még mindig csak nagyon lassan lehet itthon meghonosítani.

A cikkben megszólaló szakértők egyöntetűen pozitívan kezelik a Spotify streamingszolgáltató magyarországi megjelenését. Így Deezerrel és a Youtube előfizetéses zenei szolgáltatásával bővülve a magyar zenehallgató nagyjából hasonló lehetőségekkel indul, mint egy nyugati felhasználó. A Mahasz képviselője még azt is kiemelte, hogy az utóbbi 10 évben először a hazai zenehallgatók végre elkezdtek fizetni a zenéért, ami eddig nem igazán volt jellemző. Az EJI érthetetlen izmozása ezt a tendenciát rendesen megakaszthatja, bár erre a cikk nem tér ki.

Egy másik viszonylag fontos jelenség a zenekari önmenedzselés meghonosodása itthon. A feltörekvő produkciók már tudatosan használják a webkettőt, ezzel függetlenedve a kiadók és menedzsmentek akaratától. Egyetlen kivételt az olyan cégek jelentik, akik segítenek eljuttatni az előadók zenéit a különböző streamingszolgáltatóknak.

Az állam szerepét is többen említették, de a megítélés vegyes. Sokak szerint hasznos a Cseh Tamás Program elindulása, de túl sok a kérdőjel az NKA által indított támogatás mögött. Ezzel ellentétben viszont egyre nehezebb koncerteket szervezni, amiben nem segít az állandó devizaárfolyam-ingadozás és az Unióban abszolút rekordnak számító, 27%-os áfa. Ezzel kapcsolatban Márkus Éva, a rendszerint Arénás nagykoncerteket szervező Live Nation képviselője írta le legjobban a helyzetet:

Nehéz úgy versenyben maradni a tárgyalások alatt, hogy a környező országok azonos jegyárak mellett 10-15, de van, ahol 21% előnyben vannak az ottani alacsony kulturális áfa miatt” – írta, megemlítve, hogy hiába lobbiznak a helyzet változtatásáért. A dollárárfolyam romlása miatt pedig „gyakorlatilag januárban elölről kellett kezdenünk az amerikai produkciókkal folytatott tárgyalásokat”, és biztosan lesz olyan show, amely emiatt nem jut el Budapestre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!