A Szám 2015, harmadik kör: válassza ki a legjobbakat!

szamgif.gif
2015.02.07. 11:50

Elérkeztünk Az Index dalversenyének utolsó elődöntőjéhez, tovább keressük az év dalát. Ahogyan eddig is, A Szám mostani 10 dalából hármat már továbbszavazott a zsűri, másik három sorsát viszont ismét az olvasókra bízzuk. A Hallgatnám feliratokra kattintva tud belehallgatni a számokba, amelyeket a tizes skálán tudva tud értékelni, ahol tíz a legjobb és egy a legrosszabb. A végén a Szavazok gombbal mentheti el a szavazatát. Hétfő éjjelig tart ez a kör, és előre szólunk, hogy ez volt a legerősebb csoport a válogatók során, sokakat kényszerűségből kellett lepontoznunk, mert alig volt ebben a körben gyengébbnek mondható zene.

A szavazásnak vége

TOVÁBBJUTOTTAK

Gustave Tiger: Sister Sybarite

gustave

A Gustave Tigerről már minden fontosak leírtunk, amikor tavaly volt képünk azt mondani, hogy az At The Idyll's End 2014 legjobb magyar nagylemeze. És ha már ekkorát tarolt a zenekar, akkor azon nincs is mit csodálkozni, hogy az eddigi egyik legmagasabb pontszámmal, elsőként mentek tovább.

Dudás Gergő http://index.hu/szerzo/dudas_gergely
 
Egyszerűen döbbenetes, hogy mennyivel jobbak, mint tavaly, direkt visszakerestem az akkori értékeléseket. Holt volt akkor a csaj? 
Koroknai Gergő http://index.hu/szerzo/koroknai_gergely
 
Klasszikusan olyan zenekar, amit az ember a Szigeten, a Nagyszínpad felé menet fél füllel meghall délután 4-kor és inkább erre megy, mint egy leszedált Subwaysre. Bravó!
Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
A gitár jó. Az ének rendben van. A refrén sajnos már felejthető. Viszont ezzel az értelmetlenül sznob szöveggel legfeljebb a bölcsészkari Kreatív-írás angolul című kurzuson érdemes próbálkozni, ott is hármasért. Egy instrumentális verzióra kétszer ennyi pontot adnék.

Imre Kiss: Non

imrekiss

Nem is kérdés, hogy per pillanat az egyik legizgalmasabb magyar elektronikus zenei mozgalom az analóg techno. Imre Kiss ennek a vonalnak az egyik feltörekvő figurája, akire már nyugatabbra is kezdenek felfigyelni, ahogy az Index zsűrije is imádta a Non c. számát.

Kovács M. Dávid http://index.hu/szerzo/kovacs_david
 
Sokszor hajlamos vagyok azt hinni, hogy egyáltalán nem szeretem az elektronikát, aztán amikor valami ennyire jót hallok, mindig át kell értékelnem a dolgokat.
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Ez szerintem nem is egy szám, hanem a gépek öntudatra ébredésének hangja.
Sajó Dávid http://index.hu/szerzo/sajo_david
 
Én ehhez a zenéhez túl türelmetlen vagyok, és sokadjára is azon kapta magam, hogy a szám közepe felé átkattintok máshova.

Gazsi Rap Show: Addig üsd a vasat

gazsi

Egy sokkal szebb országban fogunk élni, ha a magyar Tyler, The Creator, vagyis Gazsi tartja ezt a tempót, és egyre többen lesznek olyanok, akik rájönnek, hogy a hiphop már rég nem a zongorás alapokról és a te respekt, én respekt, mi respekt-szintű dalszövegekről szól a 2010-es években. Mi ebben segítünk, és addig ütjük a vasat, ameddig forró.

Dudás Gergő http://index.hu/szerzo/dudas_gergely
 
Gazsit a tévébe!
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Ennél egyértelműbb tizes nem volt az egész mezőnyben, bármelyik két sort ki lehet szedni, nagyon működik, az alapban az a sistergés is állat, Gazsi végre megírta azt a számot, amivel bemutatkozhat nem is tudom hány évnyi Gazsi Rap Show után.
Sajó Dávid http://index.hu/szerzo/sajo_david
 
Az egész dalt lezáró rajztanáros mondat olyan csodálatos, hogy még azt a tényt is képes kicsit elfeledtetni, hogy Gazsi csak egy erősen közepes rapper. Viszont zeneileg és szövegileg bőven a magyar átlag fölött van.

AKIKRE MÉG SZAVAZNI KELL

Dope Calypso: Black Swamp Thing

A különböző garázsrock zenekarok (Kollaps, Haunebu) tagjaiból verbuvált Dope Calypso tavalyi bemutatkozó nagylemeze szintén előkelő helyen szerepelt az évvégi albumlistánkon, és ahhoz nem is fér kétség, hogy a ZS-filmes horrorhangulatot nyugati parti garázspunkkal keverő Black Swamp Thing magasan a legjobb szám a lemezről.

Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Ez nekem olyan, mintha egy rajzfilm főcímdala lenne, amit érthetetlenül kihúztak volna 3 percre, hogy kislemez lehessen belőle. A Néhai Bárány ellentéte.
Dudás Gergő http://index.hu/szerzo/dudas_gergely
 
Egy húzós koncertszám, ha nem is túl eredeti. A szóló béna benne, de legalább rövid. 
Sajó Dávid http://index.hu/szerzo/sajo_david
 
Én imádok mindent, ami garázspunk. Szóval ezt is.
5,31

Hello Hurricane: Bad Night

A Hello Hurricane már tapasztalt együttesnek számít a különböző zenei versenyekben, hiszen tavaly megnyerték a Sziget Campfire-versenyét, nyertek közönségdíjat a Veszprémi Utcazenén és a Keret Blog tehetségkutatóján is. Szerintünk is az egyik legerősebb nevezés volt a hozzánk beküldött 140 dal közül, de az már csak az olvasókon múlik, hogy ebben a versenyben meddig jutnak. Vicces pluszinfó, hogy eredetileg Five Salmons néven kezdték el, de abban talán mindenki egyetért, hogy érdemes volt váltani.

Stubnya Bence http://index.hu/szerzo/stubnya_bence
 
Foals feat. Bombay Bicycle Club feat. Alt-J.
Koroknai Gergő http://index.hu/szerzo/koroknai_gergely
 
Jó irányból nyúlják a zenét, de sajna túl sokat ahhoz, hogy ne coverband érzetem legyen.
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Szerintem ez még az NME-nél is 7 pontot kapott volna öt éve.
6,21

Möbel: It Was You

A kanadai Montrealban élő Lechner Márk eredetileg a versenyben szintén elindult Polar Dear egyik tagja volt, de egy ideje már szólóban készít zenét Möbel néven, illetve a Moogból ismert Tonyóval csinálják a Nibiru projektet. Az It Was You le sem tagadhatna az észak-amerikai ország hatását, hiszen - Lechner szavaival élve - "a kinti rohadt nagy havat elnézve klimpíroztam fel, hogy aztán rogyásig pakolhassam rá a 80-as évek szőnyegszintiket, amikért indokolatlanul nagymértékben rajongok."

Libor Anita http://index.hu/szerzo/libor_anita
 
Jaj ez a szám is nagyon tetszik! Ki találta ki ezt a hülye szabályt, hogy csak egyszer lehet tízpontost adni? (Sajnos én.)
Kovács M. Dávid http://index.hu/szerzo/kovacs_david
 
Nem túl szakmai, sokkal inkább emocionális a véleményem: egyszerűen belehalok, annyira jó ez a szám!
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Ez annyira végtelenül unalmas, hogy lelassult tőle a szívverésem, koncerten biztos ez alatt mennék el sörért, aztán meg a pultnál átgondolnám, hogy vajon mi az istent keresek egy Möbel-koncerten.
4,40

Néhai Bárány: Egyperces

nehaibarany
Fotó: Facebook

Mi is érzékeljük, hogy nagyon kevés magyarnyelvű dal került be a versenybe, de ezt ne rajtunk kérje számon a kedves olvasó, hanem a zenekarokon, akik angolul is képesek jó számokat írni. Ellenben a magát egy Mikszáth-novelláról elnevező Néhai Báránnyal, akik azon kevés magar rockzenekarok egyike, ahol legalább annyira jó a szöveg, mint a zene. Különösen ajánlott őket élőben is megnézni, mert itthon azért ritkán látni éneklő dobost.

Dudás Gergő http://index.hu/szerzo/dudas_gergely
 
Kár, hogy csak egyperces.
Kovács M. Dávid http://index.hu/szerzo/kovacs_david
 
Azon gondolkozom, vajon miért fárasztjuk magunkat 3-4 perces dalokkal, amikor valami egyetlen perc alatt is lehet ennyire csodás. Nincs még egy szám a mezőnyben, amit ennyiszer meghallgatok egymás után.
Szász Barna http://index.hu/szerzo/szasz_barna
 
Nem rossz szám valóban, de az ilyen affektálós magyar rock éneklések hallgatása közben én nem tudok nem azon gondolkodni, hogy oké, de miért nem énekel normálisan.
6,43

Pigeonfox feat Fedora: Tricky

A nevezésük szerint a Pigeonfox egy kétfős producer duó, amelynek az egyik tagja Gergő, a másik pedig Gergő. Korábban inkább trap és futurebass műfajokban alkottak, azonban a Tricky ennél egy sokkal könnyebben fogyasztható dal, amire például Csiszár Jenő még álmából is rávágná, hogy a rádiós játszás már megvan. Már csak a továbbjutás a kérdés.

Libor Anita http://index.hu/szerzo/libor_anita
 
Hercules and the Love Affair magyaroknak.
Koroknai Gergő http://index.hu/szerzo/koroknai_gergely
 
Nem az én stílusom, mégis fasza volt. Az persze más tészta, hogy Fedora nélkül mennyire lenne maradandó.
4,05

Puma Danger: Sonic Blue

pumadanger
Fotó: Facebook

Abból is látszik, hogy ez a mostani tízes csoport a három közül a legerősebb, hogy a Puma Dangernek is annyira szerettük az első EP-jét, hogy benyomtuk az évvégi listánkba. A srácok elég bátrak voltak, mert az EP-jükön szereplő karcos psych rock számok helyett egy lassabb, kísérletezőbb számmal jelentkeztek az Index dalversenyébe.

Dudás Gergő http://index.hu/szerzo/dudas_gergely
 
Nekem tökre bejönne a stílusuk, de azért ezen a fronton vannak ügyesebbek többen Magyarországon.
Libor Anita http://index.hu/szerzo/libor_anita
 
Több van ebben a zenekarban, ez egy kifejezetten gyenge szám tőlük, nem is értem, miért ezt nevezték.
Kovács M. Dávid http://index.hu/szerzo/kovacs_david
 
Na, ez az a dal, amivel sokan épp a szerénysége és visszafogottsága miatt nem tudnak majd mit kezdeni, úgyhogy nekik elmondom: hahó, emberek, itt arra kell figyelni, amit nem mutat meg, vagy amit fátyol mögé rejt a zenekar! Jó zenehallgatást kívánok.
5,60

Szekeres András: Legyél nekem szép

Fúj, eladtad magad, András! Hogy merészelsz a Junkies után olyan popzenét csinálni, ami nem csak hogy vállalható, hanem egyenesen pofátlanul fülbemászó? Ugyan gitárpopban évtizedes lemaradásra vagyunk az angolszász országoktól, de legalább a Junkies-frontembernek köszönhetően pár évet faraghatunk a hátrányból.

Libor Anita http://index.hu/szerzo/libor_anita
 
Meg nem mondanám, hogy ez a Junkies énekese, annyira cuki kis tinglitangli zene ez.
Kovács M. Dávid http://index.hu/szerzo/kovacs_david
 
Az előválogatóban végig úgy pontoztam, hogy elképzeltem: anyámmal ülök az autóban, miközben épp az adott szám szól a rádióból. Erre például szerintem még ő is bólogatna, mint az eperfa lombja.
Koroknai Gergő http://index.hu/szerzo/koroknai_gergely
 
Nemhogy el, de kikapcsolnám a rádiót, ha meghallanám.
6,33

A zsűri pontszámai

   DaG DuG HR PSz SB KG TJ SzB KMD KD PB SD LA átlag
Dope Calypso 9 6 5 10 5 3 10 6 1 6 2 9 5 5,92
Gazsi Rap Show 6 9 10 4 9 5 1 10 2 10 10 4 10 7,31
Gustave Tiger 8 10 8 6 8 10 7 9 7 8 6 8 8 7,92
Hello Hurricane 7 7 4 7 4 2 9 4 5 7 4 6 4 5,38
Imre Kiss 1 4 6 9 10 8 5 8 9 9 9 5 9 7,08
Pigeonfox 4 3 1 1 6 7 2 2 3 5 7 1 6 3,69
Puma Danger 3 8 7 2 2 4 3 7 6 1 1 7 2 4,08
Möbel 2 1 9 5 3 6 6 4 8 2 5 3 7 4,31
Néhai Bárány 10 5 3 8 7 9 6 3 10 4 8 10 1 6,46
Szekeres András 5 2 2 3 1 1 8 5 4 3 3 2 3 3,23

A zsűri tagjai: Dankó Gábor, Dudás Gergely, Hegyeshalmi Richárd, Koroknai Gergely, Kovács M. Dávid, Klág Dávid, Libor Anita, Pándi Balázs, Panyi Szabolcs, Sajó Dávid, Stubnya Bence, Tóth Judit, Szász Barna