Szemző Tibor is szerepel az új Christian Bale-filmben

2015.02.19. 14:36

A filmes körökben is a meglepetés erejével hatott, hogy Terrence Malick elkészült legújabb munkájával a Berlináléra: korábban csak nagyon ritkán rendezett, most meg rögtön két filmet készített egymás után, amiből az elsőt, a Knight of Cupsot rögtön év elején be is mutatták. 

A Christian Bale főszereplésével készült film vegyes kritikákat kapott, de nekünk magyaroknak fontosabb az, hogy a zenék között megtalálható Szemző Tibor magyar zeneszerző egy korai darabja, a Snapshot from the Island.

A darab a zeneszerző azonos című lemezéről származik, ami az orosz tulajdonban lévő, de angliában működő legendás Leo Records adott ki vinyl formátumban 1987-ben, amit 1988-ban egy magyar licensz követett, majd 1999-ben a CD-verzió a Leo és a Bahia gondozásában. A minimalista zeneszerzők között számontartott Szemző hatásai igen szerteágazóak, így nem véletlen, hogy a Leo Recordsnál (Sun Ra Arkestra, Anthony Braxton, Ganelin Trio) és a Knight of Cupsban is díszes és igen vegyes társaságban szerepel, ugyanis a filmben elhangzó zenék között van többek között Burial, Bioshpere, Explosions in the Sky illetve Debussy, Arvo Pärt és Ralph Vaugan Williams. 

Szemző Tibor megkeresésünkre elmondta, hogy ő maga is egy korábbi cikkünkből értesült, hogy a film egyáltalán elkészült, és úgy tudja, hogy a zenéje régebben Malick egyik asszisztensétől került a rendezőhöz, aki egy ideig Ljubljanában élt, és járt Magyarországon is. Volt hivatalos megkeresés a rendező részéről, azonban az egyezetetés a felvételt kiadó Leo Records-on keresztül történt.

Malick egy korábbi filmjében, az Az élet fájában is felhasználta már Szemző Tibor zenéjét.