Az elektronikus zene legyőzte a rockot, hogy hagyhatjuk ezt?

aszam
2015.02.21. 15:37

Közeledik az Index dalversenyének a vége, már csak két dalnak van esélye bejutni a legjobb nyolc közé. Az előző körben a zsűri a Dorothy's Legset és Zanzingert vitte tovább, majd a közönség a Néhai Bárányra és a Terrible Tedre szavazott akkora pontszámmal, hogy a legjobb nyolcban találták magukat. A mostani szavazásnak tehát óriási a tétje, már csak két hely kiadó az év legjobb 8 dalát tartalmazó listán. Nézzük, kik jutottak tovább ebben a körben, és kik azok, akikre még szavazni kell.

TOVÁBBJUTOTTAK

Bulbs: Ashore

bulbs

A Bulbs továbbjutása nem csak azért bravúr, mert még ebben a mezőnyben is viszonylag ismeretlennek számítanak, hanem azért is, mert a duó jelentkezett a versenyre, vagyis először túlélték a 140-es előválogatást, és bekerültek a legjobb 30-ba, majd szépen előre haladva most már a legjobb nyolcban vannak. A 7,23-as pontszámukkal pedig arra is nagy az esély, hogy végül a döntőben találják magukat, a zsűri teljesen oda van értük.

 

Koroknai Gergő http://index.hu/szerzo/koroknai_gergely
Nálam az egész Szám abszolút győztese, privátban is sikerült már rongyosra hallgatni.
Tóth Judit http://index.hu/szerzo/toth_judit
Meglep, hogy szerintem is ez a mezőny egyik legjobbja, messze áll tőlem a műfaj, de ez a dal a kivételek egyike
Hegyeshalmi Richard http://index.hu/szerzo/hegyeshalmi_richard
Elképzeltem, mekkora sláger lenne ez a Ministry of Soundban, amíg el nem fogyna az afterpartin az ecstasy, és rá nem kérdeznének, hogy ez meg mi a szar.

Imre Kiss: Non

1507276 234801043384050 2583601303747671721 o

Ez a szám az egyértelmű bizonyíték arra, hogy ének vagy refrén nélkül is lehet remek dalt írni. Imre Kiss úgy tudott beslisszanni a második helyre, hogy alig pár tizeddel mögötte egymást taposta az Uzipov, a Gustave Tiger és a Somersault Boy, akik így a továbbiakban az olvasókban bízhatnak már csak. Ennek a körnek egyértelmű győztese az elektronika.

Pándi Balázs http://index.hu/szerzo/pandi_balazs
Imre Kiss zenéjét olyan puha és meleg hangok alkotják, hogy legszívesebben hangjegyenként megenném mindet. Megunhatatlan.
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
Tök fura, hogy ez a szám egyáltalán felmerült, továbbjutott, és most itt van, és minden esélye megvan arra, hogy bejusson a döntőbe is, főleg mert az egész csak egy nagy puttyogás. De milyen puttyogás? Megmondom, zseniális puttyogás!
Dudás Gergő http://index.hu/szerzo/dudas_gergely
Nagyon bejön a klip. De nem tudok szabadulni az érzéstől, ahogy 10 évesen ülök egy szinti előtt, és kapcsolgatom a különböző ritmusokat, soundokat, és egy sima alapra egész jól hangzik, de azért már akkor is tudtam, hogy ez így kevés.Figy, most nyomok rá egy kis pörgös cint, oké?

AKIKRE MÉG SZAVAZNI KELL

Fran Palermo: Not Penny's Boat

196183 371988006197531 695419085 n
Fotó: Asztalos Gábor

A magyar Beirutba oltott magyar Arcade Fire tavaly kis híján bejutott a legjobb négybe, most viszont az olvasókon múlik a sorsa, hogy a Lost tévésorozat által ihletett számukkal meddig mehetnek.

Dankó Gábor http://index.hu/szerzo/danko_gabor
 
Látom a szemem előtt, ahogy vibrál a hőség a sztyeppén, én meg majd leesek a lóról.
Tóth Judit http://index.hu/szerzo/toth_judit
 
Legalább annyira hipnotikusan vonz be, mint az album borítója.
Hegyeshalmi Richard http://index.hu/szerzo/hegyeshalmi_richard
 
Biztos ez lenne életem aláfestő zenéje, ha szomorúan bámulnék ki az ablakon az esőbe, a kezemben egy csésze gőzölgő rumos teával, de süt a nap, már megittam a kávém, és James Bond-témából is megárt a sok.

Gustave Tiger: Sister Sybarite

gustave

A tavalyi év egyik legjobb magyar nagylemezét kiadó Gustave Tiger most először szorul majd az olvasók szavazataira az idei versenyben. Érdemes még időben képbe kerülni a zenekarral, mert hamatosan mennek az amerikai Austinba, a világ legnagyobb showcase fesztiváljának számító SXSW-re, ahol lehet a tengerentúli közönség hamarabb fedezi fel őket, mint a hazai.

Libor Anita http://index.hu/szerzo/libor_anita
 
Sokkal-sokkal jobban tetszik ez a szám, mint a tavalyi, méghozzá azért, mert ez egy sokkal-sokkal jobb szám. Ennyit számít, hogy van egy lány a zenekarban!
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Én bölcsész vagyok, szóval az ilyenek alapból tetszenek, bár a "korai demók sokkal jobbak voltak".
Koroknai Gergő http://index.hu/szerzo/koroknai_gergely
 
Nem veled van a baj. Nem is velem. Csak a többiek jobbak.

Hello Hurricane: Bad Night

10599182 881044798581846 1617033006622043429 n

A magyar indie újhullám üdvöskéit legutóbb is a közönség vitte tovább a középdöntőbe, és nagy kérdés, hogy a rajongói bázisuk mennyire lesz elég ebben a mostani, kifejezetten erős mezőnyben. Aki esetleg nem csak hallani, de látni is szeretné őket anélkül, hogy felállna a székéből, annak érdemes lecsekkolni a  legutóbbi minikoncertjüket a Balcony TV-ben.

Tóth Judit http://index.hu/szerzo/toth_judit
 
Nagyon bejön a zene és a vokál harmóniája, ráadásul egy tök ötletes dal szerintem, én kitartok mellette. 
Koroknai Gergő http://index.hu/szerzo/koroknai_gergely
 
Nagy rejtély ez a szám, nincs vele komoly bajom, de három perccel később már nem is tudok mit felidézni belőle, pedig amikor megy, még egész bejön.
Dankó Gábor http://index.hu/szerzo/danko_gabor
 
Csepp a tengerben, de legalább jó a dal.

Kozmosz: Üzensz-e bármit?

A tavalyi verseny egyértelmű közönségkedvence volt a Kozmosz, akiket egészen a középdöntőig vittek a rajongók szavazatai. Most ismét abban bízhatnak, hogy az aktuálpolitikai és társadalmi problémákat feszegető punkzenekar lenyűgözi az olvasókat.

Pándi Balázs http://index.hu/szerzo/pandi_balazs
 
Életem egyik legnagyobb koncertélménye volt a Hot Water Music bécsi koncertje 2003-ban és ha az Istenektől messze is vannak, pozitív, hogy rájuk emlékeztetnek.
Sajó Dávid http://index.hu/szerzo/sajo_david
 
Baromi nehéz jó zenekarnevet választani magyarul, szerintem a Kozmosznál jobbat nem is igazán találtak ki az utóbbi időben. Sajnos ennél jobbat nem tudok mondani.
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Akármikor elkezdődik ez a szám, mindig arra gondolok, hogy jé, Sum 41, aztán meg arra, hogy ó, Sum 41 :(

Somersault Boy: Sick Of Myself

Szintén egy nagy kedvenc a 2014-es legjobb magyar lemezeit összegző listánkról, akinek szüksége lesz a közönség szavazataira. Nehéz dolga lesz annak, aki a punkot szereti, mert a Kozmosz-Gustave Tiger-Somersault Boy hármasból maximum kettő vihető tovább.

Dudás Gergő http://index.hu/szerzo/dudas_gergely
 
Nekem továbbra is a legvidámabb csapat, nem világmegváltó, nem őrülten eredeti, de egyszerűen jó az egész lemezt is hallgatni.
Hegyeshalmi Richard http://index.hu/szerzo/hegyeshalmi_richard
 
Öreg vagyok én már ehhez, de pont ezért tudom értékelni, hogy kazettán is kiadták.
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Ha kiskoromban lett volna merszem a gördeszkámmal nagyokat ugratni, és nem csak krúzolni a panelok között, akkor biztos sokkal több ilyen zenét hallgatnék.

Szekeres András: Legyél nekem szép

10931393 10203581819768326 1293205697480965071 n
Fotó: Facebook

A Junkies-frontember popzenei szólókarrierje nem csak a váltás ténye miatt volt meglepő, hanem azért is, mert a Legyél nekem szép a szegényes magyar gitárpop műfajon belül egy kifejezetten erős szerzemény. Már csak az olvasóknak kell ezt megfelelően értékelni.

Tóth Judit http://index.hu/szerzo/toth_judit
 
Ez egy jó kis rádiós sláger - akkor szóljon, amikor 35 fok van és megyünk le a Balcsira.
Klág Dávid http://index.hu/szerzo/klag_david
 
Megmondom mi történt: elindítottam ezt a számot, közben neteztem, elolvastam egy hírt a Kingsman rendezőjével, cseteltem valakivel, elolvastam még egy hírt, a számnak közben vége lett és egyáltalán nem hiányzott.
Hegyeshalmi Richard http://index.hu/szerzo/hegyeshalmi_richard
 
Annyi jobb dolgot lehet csinálni 3 perc 28 másodperc alatt. Például majdnem kétszer végig lehet hallgatni a Pixiestől a There Goes My Gunt.

Uzipov: Fekete neked

uzipov
Fotó: Uzipov

Nagyon kevés magyar nyelvű szám maradt a mezőnyben, azonban a Néhai Bárány előző körös sikere azt is jelentheti, hogy az olvasók még mindig jobban értékelik, ha értik a dalszöveget. Ez lehet az Uzipov titkos fegyvere, na meg hogy az egész verseny zeneileg legkeményebb indulója.

Hegyeshalmi Richard http://index.hu/szerzo/hegyeshalmi_richard
 
Nézem-hallgatom őket, és azt látom-hallom, hogy ők ezt kurvára komolyan veszik, és nem csak eljátsszák a műsort, hanem kicsit bele is halnak.
Pándi Balázs http://index.hu/szerzo/pandi_balazs
 
Ez a kiakadt kiabálás az, ami hiányzik a rockzenéből. Kellene egy acapella-verzió a teljes életműből.
Dudás Gergő http://index.hu/szerzo/dudas_gergely
 
Ok, hogy nem műfajom, és nálam ezért nyilván eleve hátulról indul. De tényleg csak én hallom benne a Repül a bálnát?

A zsűri pontszámai

   DaG DuG HR PSz SB KG TJ SzB KMD KD PB SD LA átlag
Hello Hurricane 4 6 3 4 2 3 8 9 5 4 2 5 6 4,69
Fran Palermo 6 5 7 7 5 5 5 8 2 1 1 8 4 4,92
Bulbs 8 7 6 9 8 9 9 7 8 8 5 3 7 7,23
Uzipov 9 1 9 2 4 4 7 6 9 7 9 6 2 5,77
Imre Kiss 2 4 5 8 8 8 3 5 6 9 8 4 8 6,08
Somersault Boy 7 8 4 5 6 7 2 3 7 5 3 9 5 5,46
Gustave Tiger 3 9 8 3 7 6 1 4 4 6 6 7 9 5,62
Kozmosz 1 3 1 6 3 2 6 2 1 2 7 1 1 2,77
Szekeres András 5 2 2 1 1 1 4 1 3 3 4 2 3 2,46
                             

A zsűri tagjai: Dankó Gábor, Dudás Gergely, Hegyeshalmi Richárd, Koroknai Gergely, Kovács M. Dávid, Klág Dávid, Libor Anita, Pándi Balázs, Panyi Szabolcs, Sajó Dávid, Stubnya Bence, Tóth Judit, Szász Barna