A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig

a szam 2015
2015.03.07. 11:02

És akkor az utolsó fordulóhoz érkezett A Szám, az Index dalversenye, amiben 2014 legjobb magyar dalát keressük. Ne feledjük, 140 szám nevezett, amit mind végighallgattunk, értékeltünk, majd hozzácsaptuk a zsűri saját jelöltjeit, hogy összeálljon a verseny harmincas mezőnye. Most a végső választásban segített az is, hogy március elsején egy-egy minikoncert keretében élőben mutatkoztak be döntősök a Kuplungban, ahol videofelvételt is készítettünk róluk.

Végül az Index zsűrijének kellett eldöntenie, hogy a nyolc dal közül melyik négyet juttatja a döntőbe, ahol már kizárólag csak az olvasókon múlik, melyik produkció érdemli meg 2014 legjobb magyar dalának járó címet. Hosszú-hosszú, vitákkal teli megbeszélés után sikerült csak kiválasztani a legjobb négyet, és fájó, vérző, mély vágásokkal sebzett szívvel kell elbúcsúznunk a Hello Hurricane-től, a Dorothy's Legstől, a Terrible Tedtől és Imre Kisstől, akiknek ezúton is köszönjük a részvételt.

Most pedig az olvasókon a sor, hogy a

  • Gustave Tiger
  • Néhai Bárány
  • Bulbs
  • és Zanzinger

közül eldöntsék, hogy melyiké a legjobb szám 2014-ből, Magyarországról. Alant lehet szavazni, 10 pontot adjon az Önnek leginkább tetszőnek. A szavazást élő döntő és gála zárja március 14-én a Kuplungban, ahol fellépnek a döntősök is.

A szavazásnak vége

Bulbs: Ashore

A Bulbs döntőbe jutása igazi kuriózum, hiszen egy abszolút új formációról van szó, akik - 140 zenekarral együtt - jelentkezés útján próbálkoztak meg A Számmal. A Bulbs skandináv electropopja azonban végig óriási kedvenc volt a zsűri gitárorientált tagjainak körében is, sőt, még olyanok is támogatták, akik saját bevallásuk szerint sosem hallgatnának hasonlót. Egyedüli kritikaként csak azt tudtuk felhozni, hogy életük első koncertjén a színpadkép nem volt túl erős, de ezen tudatos koncepcióval viszonylag könnyen lehet majd javítani. Mindenesetre a kezdeti lökést már megadta nekik A Szám, hiszen március elsején nem csak túlestek a Bulbs történetének első élő fellépésén, de már az MR2 Petőfi is elkezdte játszani az Ashore-t. Vagyis itt az ideje, hogy sokkal nagyobb közönség ismerkedjen meg Krámer Veronika és Szipszer Szabolcs párosával. Ha Ön is egy nagy, erős hajónak érzi magát, rögtön nyomjon egy tizest a videó alatt!

Bulbs: Ashore (live) @ Kuplung, Visszaszámlálás
3,70

Gustave Tiger: Sister Sybarite

10450840 315702218633650 8285503768243975011 n
Fotó: Gustave Tiger

A döntő négyesben a Gustave Tiger az egyetlen olyan zenekar, ami tagja volt a 2014-es Szám harmincas mezőnyének is, de rögtön az első körben elvéreztek. Az egyszerűen csak katedrálispunkként definiált Gustave Tiger olyan zenét játszik, amit nem hogy itthon, de a világon sehol máshol sem lehet hallani. Erre tettek rá még eggyel, amikor az első nagylemez után bevettek egy énekesnőt, Szurcsik Erikát, majd megírták az At The Idyll's End albumukat, ami szerintünk a legjobb magyar zenei megjelenés volt 2014-ben. A több különböző együttes (Hammer of Gods, 40 Days, Moog) tagjaiból verbuvált Gustave Tiger ráadásul hamarosan Amerikába indul, ahol a legnagyobb showcase fesztiválnak számító austini South By South Westen is fellépnek. Ha a kúl figurák még kúlabb frizurája Önt is elvarázsolta, nyomjon egy tizest. 

Gustave Tiger: Sister Sybarite (live) @ Kuplung, Visszaszámlálás
3,72

Néhai Bárány: Egyperces

Az egyetlen magyar nyelvű dal A Szám döntőjében az eredetileg keszthelyi illetőségű Néhai Bárányé. A Mikszáth-novelláról elnevezett garázsrock zenekar remek érzékkel lavírozik a Kispál és a Borz fémjelezte alternatív hagyomány és a modern gitárhangzás között, az Egyperces című számukkal pedig bebizonyították, hogy nem csak rádióbarát, háromperces slágereket lehet írni. A srácok egyébként nagyon értenek a tömörséghez, a nyolcszámos nagylemezüket is ki lehet pörgetni kicsit több mint negyed óra alatt. Az együttes a március elsejei nyolcaddöntős bulira kissé foghíjasan érkezett, mert a civilben mentős bőgősük nem tudta elcserélni a műszakját, így végül a Burucs-testvérek, Szabi és Marci lépett fel egyen Spock-pólóban, előbbi pedig megmutatta, hogy mekkora bravúr szemüvegesként egyszerre énekelni és dobolni. Nagyon reméljük, hogy a jövőben lesz lehetőségük együtt dolgozni egy tehetséges producerrel, mert egy kis dalszerzői segítséggel nagyon hamar fesztiválkedvencekké válhatnak. Ha nem tud ellenállni a testvérek cukiságának, máris szavazhat rájuk a videó alatt. 

Néhai Bárány: Egyperces (live) @ Kuplung, Visszaszámlálás
9,26

Zanzinger: The Bitterness Preacher

Persze el lehet sütni az állandó Bob Dylan-hasonlatot Micsoda Dániel, vagyis Zanzinger esetében, de nem feltétlenül szükséges, hiszen a fiatal pécsi énekes-gitáros zenéje sokkal jobban kötődik a jelenhez, mint a múlthoz. A hazai zenei környezetben teljesen ismeretlennek számító alt-folk-country talán kicsit nagyobb figyelmet kap majd Zanzingernek köszönhetően, pláne, hogy a tavaly megjelent lemeze tele van a The Bitterness Preacherhöz hasonlóan remek dalokkal. Zanzinger a kuplungos bulin azt is bebizonyította, hogy még az se zavarja, ha elszakad az egyik húrja, ő folytatja tovább. Már csak arra várunk, hogy egyszer megpróbálkozzon magyar nyelvű dalokkal is, mert utána már senki sem mondhatná, hogy neki ez az egész túl amerikai.

Zanzinger: The Bitterness Preacher (live) @ Kuplung, Visszaszámlálás
3,98

A zsűri tagjai: Dankó Gábor, Dudás Gergely, Hegyeshalmi Richárd, Koroknai Gergely, Kovács M. Dávid, Klág Dávid, Libor Anita, Pándi Balázs, Panyi Szabolcs, Sajó Dávid, Stubnya Bence, Tóth Judit, Szász Barna