Elévülhetetlen bűncselekmények a magyar könnyűzenében - 4. rész

2015.05.07. 10:27

Tisztelt Bíróság!

Vajon mennyire ellenálló a magyar társadalom immunrendszere?

Joggal tehetjük fel ezt a kérdést, hiszen ha körbenézünk a Kárpát-medencében, láthatjuk, hogy a zenészek különösebb akadály nélkül legitimálnak olyan nyilvánvaló borzalmakat, mint például a Csupaszív című Pataky-album, amire a következő részben még visszatérünk.  

Nos, van egy jó hírem. Nem minden kulturális terrorcselekmény éri el a hatását és szed annyi áldozatot, amennyit az elkövetők remélnek. 

Itt van például ez a felvétel a bűnjelraktárból:

Tényleg nagyon nehéz megfogalmazni, mit is látunk, tisztelt bíróság! De azért próbáljuk meg.

A fizikai valóságot viszonylag könnyen le lehet írni: öt férfi, egyiküket, az énekest, minden bizonnyal a forgatás előtt herélték ki, más magyarázat nincs a jelenségre. A hereműtét sikerült, a jelek szerint még hat a fájdalomcsillapító, persze néhány el-elejtett sikítás arra utal, hogy múlóban a hatása. Egyébként ő Csoki, aki később a Manhattan együttesben bukkant fel. 

Ennél fontosabb kérdés: vajon mi motiválhatta az elkövetőket, hogy Fix néven összeálljanak és a tömegközlekedés borzalmairól írjanak egy borzalmas dalt? A válasz egyszerű: a haszonszerzés.

A Fix együttes glamrockként előadott cirkuszi mutatványa nyilván egy piaci rést akart kihasználni, átverve azokat az embereket, akik azt hiszik, tényleg ilyen a glamrock. A glamrock ugyan lehet borzalmas (és általában az is, hiszen nyálrock), de ennyire indokolatlanul brutális egyszerűen nem lehet. Ez olyan - tisztelt Bíróság -, mintha arra kényszerítenének embertömegeket, hogy plutóniumot nyalogassanak egy órán át. Könyörtelen, embertelen, szavak nincsenek rá.

Ha egy ilyen zenekar befut, akkor nem közönséget, hanem tömegsírokat hagy maga után.

De visszatérve az eredeti kérdésre: mennyire ellenálló a társadalmunk immunrendszere? Szerencsére nem olyan gyenge, mint azt gondolnánk, mert - bármilyen hihetetlen - ennek az erőszaknak ellenállt, a Fix szerencsére soha nem lett sikeres. Egyébként erős hátszelük lehetett, mert még Nagy Feró műsorában, a Petőfi rádióban is szerepelt az énekes, amiért a magyar nemzet csótányját legalább tanúként be kellene idéznie a tisztelt bíróságnak. 

Pedig a Fix nagyon erőlködött, hogy ez legyen a magyar Bon Jovi, próbálkoztak például ezzel a szörnyűséggel is:

Létezik erre bűnbocsánat?

Tudom, hogy a megtekintésük után több napig tartó pihenésre van szükség, de a teljes munkásság megítélése miatt még ezt a dalt is érdemes végigszenvedni:

A Fix sikertelensége ugyanakkor reményt, hitet adhat minden jóérzésű embertársunknak arra, hogy lehetnek ugyan tévelygők és gátlástalan közízlésmérgezők a könnyűzene piacán, de a jóízlés elleni végső leszámolás, az utolsó merénylet, még nekik sem megy olyan könnyen, mint azt szeretnék.

Az előző részek:

Modern Hungária - 1. rész

A.D Studió - 2. rész

Kanguru - 3. rész