Hogy énekli a Tavaszi szél vizet árasztot négy külföldi kórus? Lenyűgözően

2015.05.14. 09:36

Kórusünnepet rendez a Müpa május 23. és 25. között, ahol  

négy kontinens, tíz országának ezer énekese lép fel.

Gálakoncertek, éjszakai koncert, dalműhelyek (spirituálé- és afrikai workshop), interaktív gyermekprogramok, közös dalolás a fellépőkkel meg miegymás, ami már önmagában is érdekes lenne, de én nem ezekre kaptam fel a fejem.

Még csak nem is arra, hogy milyen menők manapság a kórusfótók (lásd a fenti Chilli da Murt, vagy az alábbi Choeur la Grâce fényképét).

Hanem négy tök jó videóra!

A szervezők ugyanis kiküldték a fellépőknek egy magyar dal kottáját a szöveg angol fordításával, hogy vegyék fel a dalt, mégpedig olyan környezetben, amit jellemzőnek gondolnak a városukra. És persze mi más is lehetett volna ez a dal, mint a Freddie Mercury által megénekelt Tavaszi szél vizet áraszt.

Érdekes, hogy gyakorlatilag minden kötött volt, a hangmagasságtól és a tempóig (az eredeti tervek szerint mix készült volna belőle), mégis mekkora különbség van az interpretációk között: a németek szinte indulóként éneklik, a lengyelek pedig szinte szakrális műként (ők utólag írták is, hogy elnézést kérnek, de elfelejtették betartani a tempójelzést).

És akkor lássuk sorra őket!

Itt a 22 nő alkotta Damenes Aften a norvég Hamarból:

Aztán a lipcsei Tamás-templom kórusának tagjaiból alakult Ensemble Thios Omilos:

Az elképesztő kazah Astana Philharmonic Chamber Choir, akik nem elég hogy lazázgatás helyett profi stúdiófelvételt csináltak, de gyakorlatilag forgattak rá egy videoklipet is: 

És végül a kedvenceim, a lengyelek, a toruni Astrolabium. Elképesztő, hogy úgy énekelnek – főleg a nők –, hogy meg nem mondaná senki, hogy nem magyarok.

Nektek melyik a kedvencetek?