35 éve hunyt el Ian Curtis, a Joy Division énekese

2015.05.18. 18:09

Pontosan harmincöt évvel ezelőtt, 1980. május 18-án hunyt el Ian Curtis, a Joy Division énekes-frontembere. A zenész – akit súlyos depressziója és epilepsziája egyaránt kínzott – megrendítően fiatalon, mindössze 23 évesen vetett véget életének.

A manchesteri zenekar a rockzene történetének egyik leggyakrabban hivatkozott együttese lett, 1979-es debütáló nagylemezük, az Unknown Pleasures borítója pedig mára mémmé és divatcikké vált.

Az együttesnek, a társaiknak és az énekes családjának egyaránt kevésbé ismert volt Curtis: különféleképpen volt megszállott karrierista, részeges nihilista, aki nem akarta meghallgatni a figyelmeztetéseket az egészségére vonatkozóan, egy elmebajos karikatúrával határos robbanékony személyiség, vagy (Peter Hook basszusgitáros szerint) egyszerűen jól rinyáló, panaszkodó fickó volt

– fogalmazott róla az egyik rajongói oldal is.

Curtis szinte közvetlenül zenekara első amerikai turnéja előtt vetett véget életének: macclesfieldi otthonában – a már válni készülő felesége távollétében – megnézte Werner Herzog 1977-es, Stroszek című filmjét (amelyben a főszereplő szintén öngyilkos lesz), lefőzött magának egy kávét, meghallgatta Iggy Pop akkor szintén hároméves, The Idiot című lemezét, majd írt egy búcsúlevelet, és egy szárítókötél segítségével felakasztotta magát.

A 35. évforduló alkalmából zenésztársa, Peter Hook a The Light nevű kísérőzenekarával ad emlékkoncertet a macclesfieldi Krisztus templomában. A Joy Divison számait adják majd elő, a fellépés teljes bevételét pedig egy epilepsziásokat támogató alapítvány és egy egyházfenntartó intézmény javára ajánlják fel.

Sőt, júniusban a zenekar legnagyobb slágere, a Love Will Tear Us Apart is 35 éves lesz, aminek apropóján a Rhino Records újra kiadja a Joy Divison mindkét stúdióalbumát, a már említett Unknown Pleasurest és a posztumusz megjelent Closert, valamint néhány további felvételüket is.

Amennyiben filmekkel emlékezne a fiatalon elhunyt Ian Curtisre, nagyon ajánljuk a 2002-es 24 Hour Party People és az öt évvel későbbi, Control című filmeket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport