Több technót a Művészetek Völgyébe!

2015.05.27. 15:51

A Nagyon Balaton-fesztiválsorozat részeként bejelentették az idei Művészetek Völgye hivatalos programjait a budapesti Impro Házban. Az idén 25. alkalalommal megtartott rendezvényre bejelentett programok és helyszínek alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy az évekig problémákkal küszködő Művészetek Völgye kezd ismét egy erős fesztivál lenni.

Az évek során a Művészetek Völgye sokszor 6-7 település nagy közös projektje volt, azonban az utóbbi pár évben ez háromra redeukálódott, cserébe több energiát fektetettek a programokra. A tavaly már érezhető átalakulás alatt alló fesztivál idén még urbánusabb lesz, hiszen az NVC klubzenei szervezőcsapat mellett a CityMatiné is leköltözik Kapolcs mellé, illetve Hajós Andrásnak is lesz saját helyszíne.

A három főbb helyszín idén is Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd, ezeken belül pedig a sajtótájékoztatón bemutatták a kiemelt helyszíneket.

Hello Wood Falu

A közeli Csórompusztáról Vigántpetendre költözik a Hello Wood építészeti projekt, ami idén egy komplett falut alakít ki faépítményekből a helyszínen. A kiállítás mellett lesznek még workshopok, koncertek, illetve DJ-fellépések. Előbbiek közül érdemes kiemelni a Fixi4-t, a Fran Palermo frontemberének, Henri Gonzaleznek a szóló fellépését vagy a Morning Deer-koncertet, de a Balcony TV is különleges adással készül olyan zenekarokkal, mint a Makrohang vagy a Polar Dear. A régi hagyományokkal ellentétben egyre nagyobb teret kap az elektronikus zene, így egy napra a budapesti CityMatiné szabadtéri rendezvény is leköltözik a völgybe, illetve este DJ-k is játszanak. A legígéretesebbnek DJ Főépítész és DJ Urbanista bulija igérkezik.

Egészen különleges energiákat fedeztünk itt fel

Klastrom

Az egyik tradicionális központi helyszín tavaly kimaradt a buliból, idén viszont saját maga lesz a nagybetűs B.U.L.I., hiszen az ország legjobb szervezőcsapatai közé tartozó NVC veszi át a programokat az utolsó három napban. Addig élőzenei koncertek lesznek, az ismert nép- és világzenei produkciók mellett lesz még Middlemist Red, Elefánt, és levetítik a Balaton Method-filmet, majd a készítők DJ-znek is. Az NVC eseményein két külföldi fellépő is lesz, egyik a brit Untold, másik a svéd Gidge, a hazaiak közül pedig jön Subotage, a LavaLava (Tolo, Falcao), Farbwechsel (Route8, S. Olbricht), illetve koncertezik az Amoeba és Iamyank is.

Blues sPot Major

Nagyobb színpadon és új helyen lesz a Blues sPot Major, ami a fesztivál gitárzenei helyszíne, ahol értelemszerűen a blues mellett más műfajok, soul, rock és jazz is megjelenik. Itt lesznek a legismertebb magyar fellépők, mint a Kiscsillag, Quimby, Hiperkarma Mary Popkids, Ivan & The Parazol vagy a 30Y.

Még érdemes kiemelni a sajtótájékoztatót felvezető Momentán improvizációs társulat helyszínét, ahol Mautner Zsófit is kibeszélik majd, de saját udvara és programjai lesznek Harcsa Veronikának, Hobónak és idén először Hajós Andrásnak is, de a köztévé komolyzenei műsorából megismert Virtuózok ifjú zenészei is fellépési lehetőséget kapnak. A szervezők igéretei szerint kiemelt figyelem irányul majd a gasztonómiára, illetve kézműves sörökre, amiket mi például pont nagyon hiányoltunk a tavalyi rendezvényen. Könnyebbé válik a parkolás is, hiszen a fesztiválozók idén már előre lefoglalhatják a parkolóihelyeiket. A Művészetek Völgye idén július 24. és augusztus 2. között lesz megtartva.