Ellopni egy fesztivált úgy, hogy senki se vegye észre

2015.06.01. 19:26

A szántódi Pannónia Fesztivált a legtöbben csak úgy ismerik, hogy a legolcsóbb magyar nagyfesztivál, ami a májusi időpontjával voltaképpen megnyitja a szezont. Az idei PAFE-val kapcsolatban a fesztiválozók annyit láthattak, hogy átrakták a helyszínt Szántódról Miskolcra, a szervezők egymásnak üzengettek Facebookon, eltűntek a korábban bejelentett fellépők, majd mintha mi sem történt volna bejelentették, hogy mégis csak Szántódon lesz a buli, viszont júliusban. A káosz nem véletlen: az alapító-főszervezőtől fizetési hiányosságok miatt az egyik alvállalkozója egész egyszerűen elcsaklizta a fesztivált, és végül az eredeti rendező nélkül tartják meg ugyanúgy Szántódon, mint tavaly. Kis magyar fesztiválvalóság 2015.

A Pannónia Fesztivál az a tipikus esemény, ami alapvetően a kevésbé tehetős vidéki fiataloknak nyújt klasszikus fesztiválélményt ugyanazokkal a fellépőkkel, akiket a nagyobb rendezvényeken is megtalálhatnak. A pár éve Várpalotáról Szántódra költöző PAFE körül mindig is voltak kisebb-nagyobb balhék, de az mindig biztos volt, hogy májusban ezzel kezdődik a magyar fesztiválszezon. Ez most nem így lesz, köszönhetően egy elmérgesedett megállapodásnak.

Jelenleg a Pannónia Fesztivál összes hivatalos kommunikációs csatornájával (honlap, Facebook, email) Balog Tamás és a cége rendelkezik, akik a korábbi években a fesztivál backline-ját (alapok, dobfelszerelés, erősítők) , vagyis voltaképpen a színpadtechnikát biztosították. Velük Mázló Imre, a fesztivál alapító-főszervezője szerződött le, most viszont nagyon úgy néz ki, hogy őt kigolyózták a saját rendezvényéből. Legalábbis erre lehetett következtetni sajtóközleményükből, amiből kiderül, hogy 20 millió forintot követelnek a fesztivál szervezőitől, valamint a szellemi tulajdonról lemondó nyilatkozatot. De hogyan is kezdődött ez az egész?

"Februárban vettük észre, hogy valami nem stimmel, mert nem tudtunk belépni a levelezésünkbe – mondja Mázló Imre, a Pannónia Fesztivál igazgatója. - A korábbi években jól működő rendszerünkből a szolgáltató teljesen kitiltott bennünket, továbbá közölte azt is, hogy már nincs hozzáférési jogosultságunk a saját domain nevünkhöz és tárhelyünkhöz – amelyet évek óta tőlük béreltünk -, és amely szolgáltatásért normálisan fizettünk." Mint kiderült, egy miskolci cég megtalálta a céget, amelyik a domain nevet (www.pannoniafesztival.hu) és tárhelyet 2007-ben levédte, ám mivel ez a cég felszámolás alá került, eladták a domain nevet és a tárhelyünket. Így hozzájutottak olyan bizalmas információkhoz, üzleti és magántitkokhoz, valamint jelszavakhoz, amelyek használatával a PaFe szervezőinek tudják kiadni magukat. "Elérték azt is, hogy a fesztivál hivatalos Facebook-oldaláról is kitiltottak, ahol most ők kommunikálnak a nevünkben." - tette hozzá Mázló. "A védjegybitorlók felszólításainkra sem hagytak fel tevékenységükkel, ezért megtettük a megfelelő jogi lépéseket büntető feljelentés formájában is' – nyilatkozta a PaFe vezetője.

A PAFE eredeti főszervezője szerint ez kimeríti a védjegybitorlás fogalmat, de ez a miskolci vállalkozókat kevésbé zavarja, pár hete már azt is bejelentették, hogy végül még is csak Szántódon rendezik meg a fesztivált Miskolc helyett.

D MTI20110609105
Fotó: Marjai János

A tisztánlátás érdekében természetesen a másik, védjegybitorlónak tartott felet is megkerestük kérdéseinkkel. A miskolci cég képviseletében Balog Tamás hívásunkra azonnali perrel fenyegetett ha olyan merünk írni, ami nem szerepel a hamarosan kiküldésre kerülő sajtóközleményben, és

sem telefonon, sem írásban, sem személyesen nem hajlandó válaszolni a kérdéseinkre.

Óvatosan ám a cikkezgetéssel!

Mázló Imre eredeti közleményét ugyanis több zenei oldal átvette, azonban olyan is akad, ahonnan azóta levették a bejegyzést. Az egyik olyan oldal szerkesztője megkeresésünkre elmondta, hogy kaptak egy felszólító levelet, amiben felhívták a figyelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának hivatalos oldalára, ahol nem Mázló Imre cége található a "Pannónia Fesztivál" és a "PAFE" szavak alatt, mint védjegybirtokos. A levélküldő arra is felhívta a figyelmét az oldalnak, hogy ne távolítsák el a bejegyzést, mert ez bizonyítő erejű a bíróságon. Később aztán megint érkezett egy jogi felszólítás, amiben a poszt eltávolítását kérik az oldal üzemeltetőjétől. Ezzel szemben a közlemény több híroldalon is megtalálható, mint például a Hammerworld vagy a Zenehírek, ami egy olyan oldalra mutat, ahonnan azóta lekerült a bejegyzés.

Ezzel szemben Mázló Imre kikötötte, hogy szívesen elmond mindent, de csak ha személyesen találkozunk.

Egyébként bőven tudnék még hasonló dolgokat mesélni, de csak név nélkül

Ezt a mondatot hallottam legtöbbször, amikor zenészekkel, fesztiváldolgozókkal vagy szervezőkkel beszéltem a PaFe körüli káosszal kapcsolatban. A legtöbben a késői kifizetésekre, szervezői hiányosságokra és kommunikációs problémákra panaszkodtak, de névvel kizárólag a Punnany Massif menedzsere, Dr. Soltész Péter vállalta a véleményét.

Soltész elmondása szerint a zenekart még mindig nem fizették ki a tavalyi koncert óta, ezért pert indítottak Mázló ellen, aminek az ügyében már elsőfokú döntés is született, ami fizetésre kötelezi a főszervezőt.

Mázló azt állítja, hogy az együttesnek helyben kifizette a maximális összeget, amit a magyar jogszabályok készpénzben engedélyeznek, a többit pedig utalással küldte volna, de állítása szerint azóta sem kapott számlát a Punnany Massiftól.

Soltész ezt az állítást is cáfolta. A zenekarral annak idején nem csak számlát adtak, de még kezességvállalást is aláírattak. A menedzser szerint ráadásul nem is a maximális összeget fizette ki a főszervező, amit készpénz esetében lehet. Állításait szerinte a bíróság elsőfokú ítélete is alátámasztja.

Mázló egy érdekes figurája a magyar fesztiváléletnek, mielőtt találkoztunk volna fél tucat zenésszel, szervezővel és más szakmabelivel beszéltem, akik mind panaszkodtak valamire, általában a Pannónia Fesztivál lebonyolítására, a kifizetések csúszására, vagy szervezési hiányosságokra. Az iparági pletykák is arról szólnak, hogy Mázló milliókkal tartozik a miskolci backline cégnek, akik ezzel a húzással (a védjegybitorlással) próbálják bevasalni rajta az elmaradt fizetségüket.

Az egykori főszervező azt állítja, hogy a tárhelyen található magán és vállalati dokumentumok, emailek, pénzügyi tranzakcióknak köszönhetően a miskolci Bt. magát a PaFe főszervezőjének kiadva megtéveszti a rajongókat, a fellépőket, a szponzorokat és a magyar közvéleményt. Mázló több olyan levelezést és szerződést is mutatott, amin korábbi hirdetők jelezték, hogy visszalépnek a fesztivál szponzorációjától a kialakult helyzet miatt, ezzel milliós anyagi kárt okozva a rendezvénynek. Az eredeti szervezők már megtették a szükséges jogi lépéséket, de lehet ehhez már túl késő.

A felszámolásra ítélt céggel hivatalos szerződésünk van, hogy a domain, és a tárhelyen található minden adat a mienk. Ahhoz harmadik félnek semmi köze nincs, pontosan ezért minden évben én fizettem ki a következő év bérleti díjait. Jogtalanul jutottak így az adatainkhoz, ami csak adat, és nem jog semmire! 

- mondta Mázló Imre a védjegybitorlással kapcsolatban.

És most akkor mi van?

A miskolciak levelet is küldtek Mázló élettársának (ironikus módon Mázló saját pafés emailcíméről) amit a megvásárolt tárhelynek köszönhetően tudnak használni. A levél elküldője 20 millió forintot követel a tárhelyen található adatokért:

A 20 millió forint mellett azt is elvárják Mázlótól, hogy mondjon le minden PAFE-vel kapcsolatos szellemi tulajdonról és adja át a hivatalos Facebook-oldal elérhetőségét - amit mellesleg már hetek óta a miskolciak kezelnek. Feltűnő, hogy a levél aláírásáról hiányzik az emailt küldő személy neve, aki magát fesztiváligazgatóként jellemzi.

Ezt nem lehet megúszni bíróság nélkül

A domainabc.hu tárhelyekkel és weboldalakkal foglalkó szakportál részletesen közölte pannoniafesztival.hu körüli vita kivizsgálását. Az eredeti szervezők kérelmezték az "új" szervezőkkel szemben a domain visszaszolgáltatását, azonban a döntnök megfelelő bizonyítékok íján elutasította a kérelmet. "A Kérelmező tehát jogosult volt a kérelmet benyújtani, azonban jelentősége van annak is, hogy sem a Pannóniafesztivál Kft.-től sem a másik magánszemélytől nem csatolt semmilyen okiratot, sőt, még valószínűsítés szintjén sem nyilatkozott arról, hogy melyek azok a gazdasági társaságok, amelyek “többségében” hozzá kötődnek, és semmilyen szinten nem valószínűsítette azt az állítását, hogy ő a szellemi tulajdonosa magának a fesztiválnak. Ezt az állítását saját előadásán kívül az aláírás és pecsét nélkül csatolt ügyvédi felszólítólevél tartalmazza csak, amit a döntnök a formai hiányosságok miatt kénytelen volt figyelmen kívül hagyni" - indokolják a cikkben, hogy miért utasították el a kérelmet. 

"A rosszhiszeműség tekintetében a kérelmező minden állítását cáfolta a kérelmezett. Kulcsfontossságú lehet a domain név ”felkínálására” vonatkozó e-mail üzenet, azonban annak címzettje nem a Kérelmező, hanem egy másik magánszemély. Tekintettel arra, hogy sem a másik személy, sem az azonos nevű gazdasági társaság nem kapcsolódott be az eljárásba, azok hozzájárulását a Kérelmező nem csatolta, ezért az e-mail üzenetet nem tudta a döntnök a Kérelmezett rosszhiszeműségének alátámasztására elfogadni" - teszik hozzá- 

A részletes vizsgálatban a döntnök úgy ítéli meg, hogy "...a Kérelmező és a Kérelmezett egymással ellentétes információkat adnak elő a fesztivál szervezése és működése tekintetében, és beadványaikban egymást kölcsönösen az okiratok manipulálásával is vádolják, amely vádak esetenként akár a büntetőjogi felelősségrevonás kérdéskörét is felvetik." A cikk szerzője végül elismeri, hogy mivel mindkét fél védjegybitorlásra hivatkozik, ezért az ügy csak bírósági eljárás keretében lesz eldönthető.

Csak a pitiáner

Napokkal később, hogy Mázló Imrével beszéltem, telefonon hívott Pajer Kristóf a térségi Megyer Camp fesztivál szervezője. Pajer csak azért keresett, hogy elmondja, az említett miskolci backline cég megegyezik azzal a vállalkozással, ami a tavalyi Megyer Campet hangosította. Pajer elmondása szerint a cégnek a kasszából adtak pénzt, hogy haza tudja szállítani a felszerelést, cserébe megígérték, hogy azonnal visszautalják a 275 ezer forintot. Ez azóta sem történt meg, és mivel a tavalyi Megyer Camp uniós támogatásból jött létre, így voltaképpen a miskolci cég az EU pályázati pénzének egy részét kapta meg, aminek minden utolsó forintjáról elszámolással tartoznak a szervezők, vagyis nem lehet csak úgy kivenni a kasszából.

A miskolciak tehát a Pannónia Fesztivál szervezőiként kezdtek kommunikálni, ennek keretében átvették a fesztivál Facebook oldalának üzemeltetését is. Először bejelentették, hogy júniusban egy rakás ismert magyar zenekarral Miskolcon rendezik meg a fesztivált, aztán a napokban váltottak, és hivatalosan júliusban rendezik meg a PAFE-t, az eredeti helyén, vagyis Szántódpusztán. Minden korábbi bejegyezést töröltek a hivatalos Facebookjukon egészen a 2014-es Offspring-koncertig, onnantól pedig már szántódi eseményként jelentik be a fellépőket. A fesztiválozók közben nem értik mi történik, miért kezdtek el bérletet árusítani Miskolcra, és most miért beszélnek Szántódról?

A miskolci eseményre bejelentett fellépők legtöbbje ráadásul nem is tudott arról, hogy elígérkeztek bárhová, és a kissé átalakult honlapon még nem is működik a fellépőlista funkció, vagyis

egy július másodikán kezdődő többnapos zenei fesztiválon még nem lehet tudni kik koncerteznek.

Ugyan a Facebookon elkezdték bejelenteni a fellépőket, de ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy "Fellépők:)" szöveggel pár óránként kirakjék egy zenekar csapatképét. Információink szerint a szántódi önkormányzat már hozzájárult az új szervezők fesztiváljához, vagyis elméletben tényleg lesz PAFE a Balaton mellett, csak azt nem lehet pontosan tudni, hogy mit kap a vásárló a pénzéért egy egy hónap múlva kezdődő rendezvényen.

Mázló Imre kiemelte, hogy a miskolci cég védjegybitorlást követ el, hiszen a Pannónia Fesztivál/PAFE név az élettársa nevére van bejegyezve és levédetve, így az engedélyük nélkül nem is használhatják. Az eredeti főszervező tisztában van vele, hogy több büntetőjogi per elé is néz, enélkül ezt a problémát nem is lehet valószínűleg megoldani. Mivel a másik fél kategorikusan elzárkózott a párbeszédtől, és az általuk említett sajtóközlemény azóta sem érkezett meg, az ő részüket a történetből nem tudtuk bemutatni.