A fáraó trombitái, melyek kirobbantották a II. világháborút

2015.06.02. 15:44

battle-of-jericho

A frigyláda és a trombiták Jean Fouquet, reneszánsz festő Jerikó ostroma című képén
Fotó: wikiart.org

Az egész történet olyan, mintha egy Indiana Jones-film forgatókönyve lenne. Egy fáraó sírjából előkerült ezüst hangszerről van szó, mely kísértetiesen emlékeztet a zsidók titkos ókori fegyverére, s amelyet Egyiptomban már háromezer évvel ezelőtt kitiltottak a városokból: már akkor is csak katonai objektumokban volt szabad használni. A XX. században ismét felbukkan és 1939-ben egy brit tiszt kezébe kerül, aki olyat tesz vele, ami egyesek szerint a világháború kitöréséhez vezet. Hát nem fantasztikus? Csoda, hogy nem csapott le még a sztorira Hollywood. A hányattatott sorsú sumer hárfák után tehát egyiptomi trombiták következnek itt a Múltcore-on. 

De mi a fene az  a Múltcore? Hát a Stenk zenetörténeti sorozata az ókortól napjainkig (vagy amíg meg nem unjuk). Az őskori és ókori zenéken már túl vagyunk, most épp az ókor legizgalmasabb hangszereit vesszük sorra. Ha nem akarsz lemaradni a folytatásról, kövesd a Facebookon!

A történet 1922-ben kezdődik, amikor Howard Carter feltárja Tutanhamon sírját a Királyok völgyében. Az i.e. 1324-ben eltemetett fáraó kincsei közül azóta több is világhírű lett: aranymaszkját, vagy épp trónszékének hátlapját kismillió helyen látni reprodukciókon, ám volt két érdekes lelet a sírkamrában, amiről kevés szó esik. Pedig igen izgalmasak!

Két egyiptomi egyenes trombitáról van szó: az egyik ezüstből, a másik rézből készült, s mindkettőt harci jelenetek díszítik. Erről a hangszerről írja Darvas Gábor, hogy:

Hangja csöppet sem volt kellemes – Plutarkhosz szamárordításhoz hasonlította; az egyiptomi rendőrség időszámításunk előtt kb. 1000 évvel elrendelte, hogy csak a városokon kívül, kaszárnyákban szabad trombitálni.

A két hangszer a kairói Egyiptomi Múzeumban került, és csak egyszerű kiállítási darabok voltak a számtalan kincs között. Az életük onnantól elég békésen folyt, egészen a 2011-es forradalomig, mert akkor ide is betörtek a fosztogatók. S bár nem végeztek akkora pusztítást, mint az Iraki Nemzeti Múzeumban, a réztrombitának nyoma veszett. Az ezüst szerencsére épp vándorkiállításon volt.

Azután rejtélyes módon a réz is megkerült: egy táskában találtak rá a kairói metróban (!) és azóta köszönik szépen, mindketten jól vannak.

Ami miatt nekünk itt a Múltcore-ban is különösen érdekesek, az a hangjuk! 1939-ben a BBC ugyanis (mely akkoriban még csak a rádiót jelentette természetesen) elhatározta, hogy felveszi és vasárnap délutáni műsorában leadja a hangjukat. Ha hinni lehet a beszámolóknak, akkor

150 millióan hallgatták egyszerre a világ számos pontján, hogy 3000 év után ismét megszólalnak a hangszerek.

Nem volt egyszerű művelet. Egy ilyen ősi, törékeny hangszert csak a legritkább esetben szólaltathatnak meg. Egy korábbi próbálkozásnál ugyanis, amikor Fárúk egyiptomi király előtt akarták bemutatni  a hangjukat, az ezüst trombita eltörött, valószínűleg a beleerőltetett modern fúvóka miatt (mindig a szívroham kerülget, amikor ilyet olvasok egy műkincsről). A trombitát restaurálták, így a BBC-felvétel végül sikerült. Igaz előtte öt perccel áramszünet tört ki és gyertyafénynél fejezték be a munkát.

A felvétel története amúgy épp olyan érdekes, mint a műkincsé. A trombitás egy nagyon törékeny 78-as lemezen őrizgette a világ egyik legrégibb hangszerének hangját, ami azután egy költözés során eltörött. Évtizedekkel később szerencsére a BBC archívumából előkerült egy másik példány és nem is olyan rég be is mutatták.

Íme a hangfelvétel a rádióműsorból.

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de imádom, ahogy brit rádióban felkonferáltak egy ilyen felvételt - már csak ezért is érdemes meghallgatni. Na meg azért is nézzétek végig a videót, mert van benne egy csomó kép a hangszerekről és a királysír feltárásáról.

Bár már eddig is nagyon izgalmas volt az egész történet, ám a java még hátra van, sokan ugyanis meg vannak győződve, hogy 

a trombitáknak varázsereje van!

Ha megfújják őket, kitör a háború. Már a rajta látható harci jelenetek is elég misztikusak, ráadásul ugye a megfújásakor sötétbe borult a múzeum, arról nem is beszélve, hogy gyakran ilyennek ábrázolták a zsidók "trombitáit" melyek hangjára az Ószövetség szerint leomlottak Jerikó falai. (Igaz, azok alighanem sófárok, vagyis kürtök voltak, nem trombiták, de hát a Bibliában ezeket épp úgy szinonimaként fordítgatták, mint a lírát, a lantot és hárfát.)

Ám ez még semmi!

  • 1939-ben, öt hónappal a BBC adás után kitört a II. világháború!
  • 1967-ben, állítólag ismét megszólaltatták a hangszert a Hatnapos háború előtt!!
  • 1990-ben, állítólag az Öböl-háború előtt is!!!
  • 2011-ben pedig a réztrombitát fújták meg alig egy héttel a forradalom előtt egy japán delegációnak!!!!

És akinek ez mind nem elég, a varázserőről nem más beszél szívesen, mint maga Zahi Havássz, a híres régész és Tutanhamon-kutató, aki ráadásul egy időben Egyiptom kulturális minisztere is volt, valamint Hala Hasszán egyiptológus az Egyiptomi Múzeum Tutanhamon-gyűjteményének kurátora. Ha nem a saját múzeumuk kiállítási tárgyairól lenne szó, nagyon komolynak hangzana ez a két név. Így azért kicsit gyanús, hogy csak reklámot csapnak a múzeumnak.

Nem is rosszat - én is épp most írtam róluk.

Jövő héten egy másik különleges ókori hangszerrel folytatjuk zenetörténeti kalandozásunkat, melynek legépebb példánya épp Budapesten van! Ha nem akarsz lemaradni róla lájkold a Múltcore-t a Facebookon!

Az egész történet olyan, mintha egy Indiana Jones-film forgatókönyve lenne. Egy fáraó sírjából előkerült ezüst hangszerr...

Posted by Múltcore - zenetöri az Indexen on 2015. június 2.