Elhunyt Ornette Coleman, a free jazz ősatyja

2015.06.11. 18:03

85 éves korában szívrohamot kapott és elhunyt Ornette Coleman, a free jazz kitalálója, a dzsesszene egyik legismertebb innovátora és Pulitzer-díjas szaxofonos. Coleman az 1959-es The Shape of Jazz to Come című albumával írta be magát örökre a nemzetközi zenetörténetbe. Az akkoriban domináns bebop helyett Coleman sokkal radikálisabb irányba ment tovább, ezzel letette az avantgárd jazz alapjait, majd az egy évvel későbbi Free Jazz: A Collective Improvisation c. albummal voltaképpen egy létrehozta a free jazzt, a műfaj legszabadabb, eredetibb, és legkevésbé sem könnyen fogyasztható alzsánerét.

A szaxofonos stílusa eleinte annyira megosztotta a közönséget, hogy a korai beszámolók szerint az emberek ki-be mászkáltak a fellépésein, hangosan vitatkoztak egymással, vagy egyszerűen csak sokkot kapva ülve kikerekedett szemekkel. A Sound Grammar című 2007-es nagylemezéért Coleman Pulitzer-díjat is kapott.

Egyesek szerint a zenész azért volt képes ennyire elszakadni az akkori trendektől, mert egyáltalán nem volt képzett. Az első szaxofonját cipőpucolásból vette és nagyon sokáig fogalma sem volt arról, hogy a hangszer használatát az emberek tanulni szokták, így saját magától tanulta meg használni.

Coleman óriási hatással volt több legendás zenészre. Dolgozott együtt Jerry Garciával a Grateful Deadből, de a rajongói közé tartozott Lou Reed, John Zorn és a svéd Refused is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport