Kerek jubileumot ünnepel a Tiszavirág-fesztivál

2015.06.12. 13:59

Tízedik születésnapját ünnepli idén júniusban közép-Magyarország legnagyobb ingyenes kulturális rendezvénye, a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál. A szervezők idén a francia/belga/német zenei  felhozatalból válogattak, a külföldi előadók mellett pedig a Cseh Tamás-programban felfedezett fiatal, magyar zenészek is színpadra lépnek. Az egyedi környezetben zenei és gasztronómiai különlegességet kínáló fesztivál idén is ingyenes.

IMG 4971

A Szolnoki Tiszavirág Fesztivál 2005-ben azzal a nem titkolt céllal indult útjára, hogy minőségi és különleges produkciókkal nyújtson alternatívát már létező fesztiváloknak. Ezért lett a helyszíne a szolnoki Tisza-parti sétány, ezért állítanak rajta standokat évről évre a kiváló minőségű családi borászatok, pálinka-manufaktúrák, és kézműves sörfőzdék. A Tiszavirág egyediségéhez hozzájárul a helyszín sajátos hangulata: a névadó kérészvirágzás és a nyári melegben a folyópartot elárasztó kellemes hársfaillat sajátságos védjegyévé vált a rendezvénynek. 

A fesztivál városi szimbólumot teremtett, közösségeket hozott létre, egyedülálló módon ülteti egymás mellé a fiatalokat és az időseket. Szakmai és látogatói körökben egyaránt nagyon jó a megítélése, ez az év legjobban várt rendezvénye a városban. A fesztivál erre a helyszínre lett kitalálva, az ide szervezett programok ebben a környezetben nyújtják azt a hangulatot, amit a közönség felé közvetíteni akarunk -  

ezt Kovács Ákos fesztiváligazgató, a Tiszavirág Fesztivál megálmodója mondta az elmúlt tíz évről.

Tavaly Gilby Clarke, a Guns n’ Roses egykori gitárosa volt a fesztivál húzóneve, idén a világzenétől a rockig mindenféle stílus képviselteti magát. Magyarországon először a Tiszavirág Fesztiválon mutatkozik be a Franciaországban tömegeket megmozgató, a francia sanzon, a folk rock és a reggae elemeit ötvöző La Rue Ketanou. Nem először lép fel Szolnokon a bluesban utazó dán Tim Lothar, a német kortárs-sanzon a berlini BudZillusszal képviselteti magát, Belgiumból pedig a salsát a balkán népzenével, punkkal és skával ötvöző Jaune Toujours érkezik a városba.

Ami a magyar előadókat illeti, első szabadtéri nagykoncertjét adja Szolnokon Rúzsa Magdi, fellép Palya Bea, az Ocho Macho, az Ozone Mama, és az Ed Phillips and the Memphis Patrol nevű Elvis-tributezenekar is. A Kowalsky meg a Vega a Magyar Honvédség Szolnoki Légierő zenekarával együtt ad közös koncertet, az új hazai zenészgenerációt pedig többek között a Muriel és a The Bosky képviseli. A Cseh Tamás Program keretén belül zeneipari szakmai pódiumbeszélgetések, és fiatal tehetséges előadók koncertjeit élvezheti a közönség.

Ahogyan azt a borbarátok megszokhatták már, idén is közvetlenül a borosgazdáktól vásárolhatnak a Borházat utcájában, de képviseltetik magukat a hazai kézműves sörházak is. A kiegészítő programok között megtalálható a klasszikus hangulatú Park kertmozi, ahol olyan klasszikusokat lehet majd megnézni, mint az Űrgolyhók, a Hal neve Wanda, a Hóbortos hétvége, vagy az AIRPLANE!.

Mi: X. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál

Hol: Szolnok, Tiszai Hajósok tere, Tisza Park, Verseghy Park

Mikor: 2015. 06. 16-20.  

Mennyibe kerül: ingyenes