Galla Miklós még mindig a földet túrja

2015.06.24. 11:01

Galla Miklós elkészítette élete első igazi videoklipjét, ami a humorista régi zenekarának egyik régi dalához készült. A GM49 a nyolcvanas évek elején alakult új hullámos ska zenekarként, miután Galla – aki korábban az Ikarusban zenélt – belátta, hogy habitusánál és alkatánál fogva nem igazán alkalmas a rockzenére. Ekkoriban fedezte fel az olyan ska és reggae zenekarokat, mint a Madness, a Bad Manners, az UB40 vagy a Specials, ő maga pedig ironikus dalszövegeivel hamarosan az akkori értelmiség egyik kedvencévé vált.

klp

A zenekar később inkább a szintipop felé fordult, tulajdonképpen ennek az érának a lenyomata a GM49 egyetlen hivatalosan megjelent nagylemeze, az 1985-ös Digitális Majális is. Ezt egyébként a hanglemezgyár meglehetősen mostohán kezelte: Boros Lajos döntéséből fakadóan gyereklemezként tüntették fel, és 14 éven felülieknek nem is ajánlották a hallgatását. Az együttes nem sokkal később feloszlott, és csak több mint húsz évvel később, 2009-ben élesztette újra az akkor már egyértelműen humoristaként ismert Galla, aki képzett zenészeket gyűjtött maga köré (többek között a Mocsok egy kölyök zenekarból), és GM több mint 49 név alatt ismét koncertezni kezdett – igaz, már új dalok és a régi zenésztársak nélkül.

A fiatalok ordítva éneklik velünk a Brékó, brékót, az Elektromos gyalogost vagy a Bélát itt ne keresséket. Új számaink nem lesznek, hiszen a közönség ezeket a régieket akarja hallani. Mi is szeretjük játszani, és a fiúk miatt, akik mind virtuóz zenészek, ezek a régi szerzemények most új életet kapnak

mesélte nekünk Galla márciusban.

A most bemutatott klip is egy régi GM49-számhoz, A telkenhez készült, amit profi felvétel híján korábban talán kevesebben ismerhettek. A dalt azonban nemrég újra felvették, és még mozgókép is készült hozzá, amit az Indexen lehet először megtekinteni.

A klipet egyébként a Balaton északi partján fekvő Ábrahámhegyen forgatták, a 71 éves Baki Jánosné portáján, aki addig csak a tévéből ismerte a humoristát, és aki téli balesete miatt nem tudta rendesen használni a bal karját, úgyhogy kifejezetten jól jött számára Galláék segítsége a kertben.

Erzsike néni nagyon kedvesen felajánlotta nekünk a helyet, mi pedig cserébe felástuk a kertet. Menedzserünk, Fehér Csilla a közelben lakik, ő talált rá Erzsike nénire, aki megengedte, hogy a telkén forgassunk. (...) Nem emlékszem, hogy valaha is lett volna ásó a kezemben, de tudtam, hogy kell csinálni, mert Erzsike néni megmutatta. Nem volt nehéz, igyekeztünk szép munkát végezni. A D-vitamin kell nekem az orvos szerint, a napsütés pedig biztosította azt. Egyébként kevés időt töltök kint, nem árt, ha van valami külső tényező, ami arra késztet, hogy a levegőn legyek

– mesélte Galla a Veolnak, aki az ábrahámhegyi strandon is fellépett, és aki szeretne a továbbiakban is kapcsolatban maradni Erzsike nénivel.

Sajnos a szám legerősebb sorai az évek alatt át lettek írva, de eredetileg úgy szóltak:

Hű társ a malter,

és a slag is jóbarát.

Munka van bőven,

a telek nem tűr lazítást.

Ezekkel a gondolatokkal és természetesen a GM több mint 49 telken forgatott klipjével kívánunk kellemes idénymunkát. Éljen a hétvégi aktív kikapcsolódás!