Agyrázkódás helyett még több cirkusz kellene

2015.06.26. 12:12

Egészen pechesen indult a Budapest Essentials első napja: az egész fesztivál legismertebb fellépőjének számító La Roux alig pár órával a koncert előtt mondta le a margitszigeti bulit, köszönhetően egy szerencsétlen balesetnek a hotelszobában. A brit énekesnő margitszigeti koncertje helyett mindenki a Fővárosi Nagycirkuszba ment, ami nagyszerűen debütált fesztiválhelyszínként: két magyar zenekar, a Fran Palermo és a Carbonfools lépett fel bohócok és zsonglőrködő fókák helyett.

Nagyjából 15 éve lehettem utoljára a Fővárosi Nagycirkuszban, valószínűleg a fellépők is így lehetettek ezzel, bár a Fran Palermo tagjai között olyanok is akadtak, akiknek már teljesen kimaradt a kötelező óvodai program. Maga az épület nem sokat változott, a rendszerváltás előtti időszakot idéző címer, a korábbi igazgatók és művészek fekete-fehér portréi és a szép lassan elrohadó öltözők pontosan arra az időszakra emlékeztettek, amikor legutoljára járhattam itt. Persze a büfé azért kicsit korszerűsítve van, utóbbi talán már túlzottan is, mivel ezerféle gyerekcsemege mellett mindössze kisdobozos (!!!) Heinekent és valami kézmeleg virágos-bodzás-cider/fröccs hibridet árultak a bulizóknak, amit a legrosszabb ellenségeimnek sem kívánnék.

Ebben a környezetben, pontosabban a cirkusz porondján már készülődött a Fran Palermo, akikről már mi is sokszor írtunk, kétszer is szerepeltek A Számban, illetve többször is írtunk az éppen aktuális megjelenéseikről. A Fran Palermo ezer helyről merítkező, a megfelelő kontextusban akár cirkuszinak is nevezhető indie rockja tökéletes párosítás a helyszínhez, a 9 tagú zenekar pedig elég rendesen odatette a közel egyórás koncertet. Az igazán érdekes maga a látvány volt, a nagyjából 1300 férőhelyes, a kör alakú nézőtér ugyan nem telt meg, de 

mindenhol ilyen Ramones-pólós (ejtsd. ramónesz) tinilányok táncoltak

- értetlenkedett a koncert után Tóth Balázs tech-rovatos kolléga, aki éppen a szelfizést tesztelte a fesztiválon egy másik cikkhez. És valóban, egészen szórakoztató látvány volt, ahogy elszórva a cirkusz tribünjein megállás nélkül pattantak fel a helyükről az emberek. Például erre a számra:

A helyszínen egyébként nagyon más cirkuszi attrakció nem történt azon kívül, hogy a zenekar tagjai egy ideig ráláttak a fókákra cigizés közben, de aztán elvitték őket a közelükből.

Bezzeg a Carbonfools tényleg nagyon extra produkcióval készült, legalábbis itt már voltak akrobaták, Fehér Balázs is felszállt egy időre az égbe és összességében elég teátrális volt maga a koncert. Személy szerint a Fran Palermo zenéjét inkább helyszínhez illőnek éreztem, de tény, hogy a Carbonfools legalább kihasználta a különleges lehetőségeket. És eljátszottak egy Bob Marley-feldolgozást, csak úgy mondom.

Sajnos a fesztiválra csak ennyi volt a Nagycirkusz, pedig simán van még abban potenciál, hogy ezen a helyen egész fasza koncerteket tartsanak. Helyette pénteken folytatódnak a zenés programok a Margitszigeten (Middlemist Red, The Wombats), a Vasúttörténeti Parkban (Carl Craig Solomun), a Vidámparkban (Dope D.O.D., Sub Focus) és az Akváriumban (Iamyank, Gold Panda).